Още по темата: Забраняват чалгата на събора на Рожен Спортисти

...
Още по темата: Забраняват чалгата на събора на Рожен Спортисти
Коментари Харесай

Диви прасета изорали поляните на Рожен преди събора

Още по тематиката: Забраняват чалгата на събора на Рожен Спортисти разпъват най-голямото българско знаме на Рожен

С валяк се подравняват поляните на Рожен, с цел да не пропадат хората в ями изорани от сюрии диви свине. За нападението на грухтящите се оплака уредникът на събора Симеон Караколев.

" Много диви свине безусловно са изорали поляните, ловът е неразрешен в този момент и нищо не можем да създадем. С валяк валираме обърнатото от дивите свине ", сподели на умишлен брифинг за събора Караколев. На ливадите се вършат последни мерки за събитието. В палатковия лагер към този момент са се " заселили " най-нетърпеливите мераклии, а хотелите и къщите за посетители във всички обитаеми места към Рожен са резервирани за времето на събора.

Първата демонстрация ще е разпъването на големия трибагреник по обяд в четвъртък от изявени спортисти и всички искащи. В петък сутринта събора публично ще бъде открит от президента Румен Радев. По традиция първи ще огласят поляните над 200 родопски гайдари. На сцената ще излязат гласовитата дребна певица от Чепеларе Мария Бечева с гайдар Илия Учиков и Валя Балканска с гайдаря Петър Янев. За времето на визитата на президента се лимитира, поради ограниченията за сигурност, стартирането на дронове над ливадите.

В събота събора ще уважи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, заяви кметът на Смолян Николай Мелемов.

" Готови сме за събитието, организацията ни с КАТ, полиция, пожарната, ЕВН. Над 100 контейнера за боклук ще има на поляните ", сподели Мелемов. И съобщи: " Целта ни е да запазим традициите. България ще е Рожен и Рожен ще е България ".

В организацията на най-големия общо български събор вземат участие главно компании и хора от Смолян. Логистично събитието поддържат от общините Чепеларе и Баните.

На самите поляни паркингите ще са безвъзмездни и с потенциал сред 17 и 20 000 автомобила. Организаторите обаче приканват да се употребяват буферните паркинги в Чепеларе, Пампорово и Смолян, от които ще има публичен превоз до Роженските ливади против цена на билета от 3 лева Автобусите ще пътуват на 30 минути. На поляните ще има две зони с общо 170 тоалетни, както и 10 мобилни бани и 80 мобилни умивалници. Палатковият лагер е очакван за към 500 палатки.

От АПИ предизвестиха, че поради събора от 6 ч. на 19 юли /петък/ до 6 ч. на 22 юли /понеделник/ ще бъде лимитирано придвижването на моторни транспортни средства по пътя от отклонението за к. к. Пампорово до село Соколовци, в който сектор е събора.

От АПИ с промени в придвижването по съществени пътища за времето на събора

Алтернативният маршрут за придвижване на директния трафик за Смолян и района се пренасочва през Пампорово за времето на събора на Рожен, поради което за дните от 17-ти до 20-ти юли отпада възбраната за придвижване на МПС над 3,5 т по пътя Пампорово – Смолян. От Агенция " Пътна инфраструктура " приканват водачите да употребяват и обходни направления - през Кричим - Девин и пред Кърджали за Смолян, поради упованията за мощно претрупан трафик през главния път от Пловдив за Смолян.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР