Още по темата Забавянето на приватизацията в Гърция увеличава напрежението

...
Още по темата Забавянето на приватизацията в Гърция увеличава напрежението
Коментари Харесай

Гърция очаква оферти за приватизацията на Hellenic Petroleum през ноември

Още по тематиката
Забавянето на приватизацията в Гърция усилва напрежението

Правителството на СИРИЗА се пробва да форсира продажбата на държавни активи, с цел да обезпечи безпрепятствено излизане от третата избавителна стратегия
6 юни 2018
Пет компании са показали интерес към мажоритарния дял на Hellenic Petroleum

Предстои подаването на обвързващи предложения за 50.1% от акциите на гръцкото сдружение
4 юни 2018
Атина е подготвена през май да стартира да продава въглищни централи

Поет е ангажимент през 2018 година да бъдат приватизирани 40% от този потенциал на групата РРС
19 апр 2018 Гърция чака окончателните предложения за приватизацията на Hellenic Petroleum идващия месец. Продажбата на 50.1% от компанията е част от съглашението на Атина с кредиторите, взели участие в избавителните стратегии на страната.

Потенциални претенденти

Сега процесът навлиза в последната си фаза, като основни претенденти са британско-швейцарската Glencore Energy и швейцарската Vitol Holding, оповестява Reuters. Hellenic Petroleum се прави оценка на 2.1 милиарда евро. Гръцката страна има 35.5% в компанията, а частната Paneuropean Oil - 45.5%.
Оставащите 19% се имат от институционални и частни вложители. След договорката Гърция и Paneuropean желаят да запазят по 15% в компанията.

Бизнесът на Hellenic Petroleum в Югоизточна Европа включва мрежа от бензиностанции в България, Сърбия, Черна гора, Македония, опериращи под марката EKO, нефтената рафинерия на ОКТА в Македония, както и редица бензиностанции в Кипър. Наред с това компанията има и три от четирите нефтени рафинерии в Гърция, което я прави и водещата петролна компания на Балканите.

Сделката към този момент беше отлагана няколко пъти, а Гърция необятно подложена на критика, че не прави задоволително в публично непопулярната стратегия за приватизация, която беше наложена от кредиторите на държавното управление на Алексис Ципрас като част от изискванията. Сегашната фаза от приватизационния развой на Hellenic Petroleum също се бави.

Юридически проблеми

По закон, когато една компания придобива над една трета от акциите на друга, тя би трябвало да направи търгово предложение за останалата част от контролния дял на дадената компания. Това предписание обаче не важи, в случай че става дума за приватизационна договорка.

В случая обаче, съвсем половината от Hellenic се има от Paneuropean Oil, заради което юридическите консултанти на регулатора по скъпите бумаги в Гърция считат, че договорката би трябвало да бъде третирана по разпоредбите на частните транзакции, а не като напълно приватизационна, макар водещата роля на гръцкото държавно управление в договарянията. Решение на регулатора се чака да излезе в средата на ноември. В взаимозависимост от него вложителите, които сега демонстрират интерес, може да би трябвало да закупят по-голяма част от Hellenic от предстоящото. Следователно, и двете водещи компании изчакват, с цел да са сигурни в условията за финансиране.

Гърция чака да обезпечи доходи от 2 милиарда евро тази година от приватизационни покупко-продажби и 3 милиарда евро следващата година. Това обаче е надалеч от условията на кредиторите, които чакаха сума от порядъка на 22-23 милиарда евро. Като представител на крайното ляво обаче, Ципрас среща огромни компликации в оправдаването на покупко-продажбите пред обществото, като държавното управление му вкарва спомагателни условия за най-малък брой служащи и други относително неефективни опити.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР