Още по темата: Ядрото - любимото място на младия пловдивски

...
Още по темата: Ядрото - любимото място на младия пловдивски
Коментари Харесай

В Италия кифлите не са на мода

Още по тематиката: Ядрото - обичаното място на младия пловдивски айляк Сузанита - в сърцето на почитателите, в краката на злобарите 5 метода за развлечение през лятната почивка

Теодосий и Николай Таневи са българчета от Италия. Родителите им работят в посланичество на Европейската комисия във Варезе. Баща им Христо е научно-технически помощник в Европейска комисия. Майка им Гергана преподава в Европейското учебно заведение, където учат Ники, Тео и 8-годишната им сестричка Елиза. Ники е на 14 години, а Тео -на 16. И тримата са родени в Италия. Попитахме ги по какъв начин италианчетата прекарват лятната почивка.

По-дълга ли е лятната почивка в Италия?

Тео: Лятната почивка е с цялостен месец по-кратка, учим до края на юни, а в началното учебно заведение до 5. клас се учи и през първата седмица на юли. Учебната година стартира при започване на септември. Тази година - на 3 септември. Но през годината имаме повече ваканции. През ноември - една седмица, две за Коледа, през февруари - една, две за Великден, една седмица през май. Всеки друго прекарва лятната почивка, доста се пътува, а когато родителите са към момента на работа, децата вървят на летни школи за седмица-две.

Мъчно ли ви е към този момент за учебното заведение?

Тео и Ники в един глас: Не, въобще не ни липсва!

Къде ви харесва повече да прекарвате лятото - в Италия или в България?

В България (и двамата).

Какво обичате да вършиме, когато си дойдете в България? Имате ли другари тук?

Н. Обичаме да вървим на планина.

Т. Нямаме доста другари тук, само че пък имаме родственици, които са се затъжили за нас и се забавляваме дружно.

Къде храната е по-вкусна?

Със сигурност в България!

Какви атракции за децата има във вашия град?

Н.: Няма доста атракции. Има детски площадки в парковете и градините, лазерни игри, цирк, увеселителен парк на централния площад в града. Има красива природа, езера, може да се пътува с корабчета по езерата. През зимата в комерсиалните центрове и на открито на площада слагат ледени писти за каране на кънки.

Какво е възприятието майка ви да е учителка в учебното заведение, в което учите?

T. Чувството не е нищо изключително. Възприемаме я като другите учители в Европейското учебно заведение във Варезе.

Италианските деца почитат ли учителите си?

Н. Неособено.

Родителите карат ли ви се за оценки?

Н. Не доста.

Т. Дават ни независимост. Смятат, че знанията са по-важни от оценките.

Имате ли матури като при нас?

Т. Имаме и са сложни. Изпитите стартират от 9. клас. В края на първия и втория период има изпит единствено по първи език, в десети клас има изпити съвсем по всички предмети в продължение на 1 седмица. През това време няма часове, а единствено изпити - по един или по два дневно. В 11. клас изпитите не престават към две седмици. В края на първия период има съвсем цялостен месец изпити, а годината свършва в средата на май. В края на май стартират матурите, първо писмените изпити. От средата на юни до началото на юли са устните матури. Някои матури са наложителни - и писмени, и устни, например по първи език, до момента в който други се избират. По някои предмети ученикът може да избере дали да държи единствено писмена, или единствено джука матура. Но без значение от оценката на матурите ученикът получава тапия за приключено приблизително обучение, т.е. няма поправителни изпити.

Има ли „ кифли “ в Италия?

Н. Какво е „ кифла ”? Нещо като Джулиана Гани ли?

Не, девойки, които доста се контят и се завладяват.

Н. В подобен случай да, имаме кифли. Но са доста малко. Явно в Пловдив са повече, в сравнение с в Италия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР