Още по темата Вечерни новини: Турската лира потъва още, Търговският

...
Още по темата Вечерни новини: Турската лира потъва още, Търговският
Коментари Харесай

Вечерни новини: Икономиката забавя ръста си, падането на турската лира спря

Още по тематиката
Вечерни вести: Турската лира потъва още, Търговският указател остава блокиран

И още: Протестите в Румъния не секват; Нови поправки запушват София; Утре ще е ясно с какъв брой е повишена стопанската система през второто тримесечие
13 авг 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " е на голяма загуба, само че дава 9.5 млн. лева против кибератаки; Фирма на брачната половинка на шефа на Държавния запас завоюва поръчка за 3.2 млн. лева.; Протести в Румъния против корупцията; Ердоган плаши Съединени американски щати, че ще търси нови съюзници; НАСА изстреля сонда към Слънцето
12 авг 2018
Вечерни вести: Съединени американски щати с нови наказания за Русия поради " Новичок ", без палатки и плажуване на дюни

И още: Борсовият регулатор в Съединени американски щати стартира инспекция на Tesla; Kомпютърна компания ще доставя препарати за животинската чума; Колко е междинната заплата през второто тримесечие
9 авг 2018 Два извънредно неприятни случая в Италия и Англия превзеха новинарския ден в Европа. В Генуа магистрален мост се срути, взимайки десетки жертви. Умишлена офанзива с автомобил пред Народното събрание в Лондон пък рани пешеходци и напомни на лондончани ужаса от няколко сходни офанзиви, които взеха жертви в последната година.
Извън това денят донесе и данни за европейската - надлежно и за българската стопански системи. Без изненада растежът и за двете продължава, само че забавя темпа си.
В Турция Ердоган продължава да пробва да противодейства на обезценяването на лирата главно с популизъм и националистически послания.

НАЙ-ВАЖНОТО

Икономиката леко се забавя, само че пък инфлацията е с връх


Икономиката на България забавя темпа си на напредък през второто тримесечие на годината до 3.4%. Това е най-слабото ускоряване от три години. Основен мотор продължава да е потреблението, следвано от вложения, до момента в който чистият принос на износа още веднъж е негативен, демонстрира националната статистика. Инфлацията обаче също се форсира, като през юли годишното нарастване на цените доближава 3.5%. Забавянето на стопанската система е в унисон и с данните за европейската стопанска система, чийто растеж се забавя за второ тримесечие и се свива до 2.2% на годишна база. Очакванията на анализаторите бяха за малко по-малко, което приказва, че отрицателният резултат от световното напрежение в търговията ще се усети по-силно по-късно през годината.

Все отново българският Брутният вътрешен продукт продължава да пораства над междинното в Европа, само че по-бавно спрямо останалите страни от района. За разлика от първото тримесечие на годината обаче, в този момент съвсем няма стопански системи от Централна и Източна Европа, които да се форсират. Изключение е Словакия (3.9%), а към момента няма данни за Естония и Словения.

Свободното рухване на лирата спря, Ердоган прикани за протест на електрониката от Съединени американски щати

Свободното рухване на турската лира спря във вторник, откакто пристрастеностите на пазарите се поуспокоиха. Това обаче не значи, че всичко е завършило и вложителите не престават да наблюдават с нараснало внимание събитията в страната и какви ограничения ще подхващат управляващите. Лирата се търгуваше за 6.5 $ във вторник, откакто в понеделник поевтиня до над 7 $, което е исторически най-ниското й равнище.

Турският президент Ердоган обаче продължи с популистките изявления. Той съобщи, че страната му ще бойкотира американската електроника, откакто Вашингтон увеличи митата за алуминий и стомана от Турция. " Ако Съединени американски щати има iPhone, Samsung има от другата страна. Имаме и личния си " Венус Вестел ", сподели Ердоган пред членове на партията му. Той обаче не навлезе в детайлности и по този начин и не стана ясно дали думите му са апел към турските жители просто да не купуват американски софтуерни артикули или готви държавни ограничения против електроника от Съединени американски щати.

СНИМКА НА ДЕНЯ
Мост се срути в Италия, десетки са починали


Фотограф: Stringer
Десетки души са починали, откакто мост се срути в Италия, покрай град Генуа, оповестиха локални медии. Мостът " Моранди ", който е част от автомагистрала А10 и минава над жп линия и жилищни здания, е към 100 м висок и е строен през 60-те години, написа BBC. Снимки от мястото на нещастието демонстрират купчини парчета под средата на оборудването. Поне няколко транспортни средства са паднали при сриването.
По-голямата част от моста се е разрушила в коритото на река Полчевера, само че големи части са паднали върху къщи и улици наоколо.

Кола се вряза съзнателно в бариерите пред Народното събрание в Лондон, има потърпевши

Фотограф: Hannah Mckay
Британската полиция задържа мъж, чийто автомобил се заби в бариерите пред Народното събрание в Лондон. Според управляващите двама души са ранени. Районът към Народното събрание бе отцепен. Не е известна повода за случая, само че полицията удостоверява, че действието е съзнателно. Извършителят е арестуван, само че отхвърля да сътрудничи. Разследването се води от контратерористичното отделение на лондонската полиция, заяви самата тя в " Туитър ", добавяйки, че въпреки всичко не изключва никакви благоприятни условия.
Бариерите от стомана и бетон пред Народното събрание бяха подсилени след атентата от предходната година, когато 52-годишният Халид Масуд умъртви четирима души на мост близо до Народното събрание, както и невъоръжен служител на реда пред постройката.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Търговският указател от на следващия ден ще работи, само че единствено за информации за настоящо положение на компаниите

От сряда, 15 август, в Търговския указател би трябвало да могат да бъдат осъществявани информации за настоящото положение на компаниите, твърди Агенцията по вписванията. Засега остава неразбираемо по кое време ще бъдат възобновени останалите функционалности на регистъра, от които зависи регистрирането на нови сдружения и вписването на промени в положението на компаниите.
Търговският указател не работи от петък насам, което блокира целия търговски оборот и основава условия за злоупотреби. Първоначалното безмълвие на държавните органи за повода и последвалото прекомерно общо пояснение за механически проблеми пък укрепиха паниката, че - с изключение на друго - част от информацията може да е действително изгубена. Съмненията към момента не са разсеяни, поради, че и до момента липсват детайлности за характера на техническия проблем, а и към момента са неразбираеми периодите, в които ще бъдат обновени всички функционалности на регистъра.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Годишната инфлация за юли е достигнала 3.5% , съгласно данните на Национален статистически институт, а за месец левът се е обезценил с 0.7%. На месечна база най-сериозно е повишаването при заведения за хранене и хотели, а цените на продуктите в дребната потребителска кошница са се повишили с 0.3% за месец и с съвсем % за полугодието.

Общинският консултант от Българска социалистическа партия в Бургас Бенчо Бенчев към този момент е обвинен и е с гаранция от 50 хиляди лева и възбрана да пътува. Той е упрекнат, че е оказал помощ на посочения за уредник на незаконна група Митьо Очите да избегне наказателно гонене като му е помагал при престоя му в Гърция и Турция.

Доналд Тръмп подписа закона за рекордния бюджет за защита следващата година от 716 милиарда $, който включва и възбрана за пазаруване и прилагане в държавните институции на Съединени американски щати на артикули на китайските компании ZTE и Huawei Technologies. Китай отговори, че ще направи изчерпателна оценка на разширените компетенции на федерална комисия за контрол върху задграничните вложения.

КАКВО ИНТЕРЕСНО
Венецуела вкарва пазарни цени на бензина

Бензинът във Венецуела, който е измежду най-евтините в света, скоро ще се продава на пазарна стойност, разгласи президентът на Венецуела Николас Мадуро. По думите му новата система се вкарва за битка с огромната контрабанда. Държавният глава желае да спре противозаконното изнасяне на субсидирани венецуелски горива в Колумбия и други прилежащи страни, което съгласно него коства на Венецуела към 18 милиарда $. Това е част от проекта на Мадуро за реформиране на сриващата се венецуелска стопанска система, която се чака тази година да регистрира инфлация от 1 млн. %.
Напълването на резервора в социалистическата страна все още коства по-малко от 1 американски цент. Венецуелците въпреки всичко ще могат да разчитат на субсидиран бензин при проявление на персонална карта, издадена от държавното управление. Мнозина опозиционно настроени венецуелци отхвърлят персоналните карти, напомня АП.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР