Още по темата Вечерни новини: Рекордно харчене през обществени поръчки

...
Още по темата Вечерни новини: Рекордно харчене през обществени поръчки
Коментари Харесай

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Още по тематиката
Вечерни вести: Рекордно харчене през публични поръчки и митинги против решението за Банско

Песимизъм в бизнеса поради неналичието на личен състав, парите за ремонта на МиГ-овете отиват към военните летища; Планетата ще посрещне 2018 година с рекордно население от 7.444 милиарда души
29 дек 2017
Вечерни вести: Кабинетът позволи втора кабинка над Банско

Прокуратурата нападна в съда повишаването на водата в три града; Apple и Amazon договарят за директни вложения в Саудитска Арабия; Путин разгласи детонацията в Санкт Петербург за терористичен акт
28 дек 2017
Вечерни вести: Двоен удар против ЕВН от регулаторите, ГЕРБ даде Общинска банка на неразбираем покупател

И още: Падна мораториумът върху лекарствата; Тръмп реализира първа значима законодателна победа; Изборите в Каталуня текат с ниска изборна активност;
21 дек 2017 Първият уикенд на новата година се запомни не толкоз със значими събития, колкото с рискови климатични прояви: Рекордни температури регистрираха в неделя термометрите в Австралия, като в столицата Сидни тя доближи 47.3 градуса по Целзий. Това е най-горещият ден за града от 79 години насам.

В същото време в Съединени американски щати и Канада зимата добива бедствени измерения. На места в северните елементи са измерени температури до минус 40 градуса в Щатите и минус 50 в Канада, а чувството е като за минус 60. Властите предизвестяват, че единствено 10 минути навън могат да доведат до измръзване. Заради снега и студа бяха анулирани хиляди вътрешни полети, а тук-там няма ток.

Надежда за повишение на температурите метеоролозите разпореждат за началото на идната седмица.

ПО-ВАЖНИТЕ СЪБИТИЯ ОТ УИКЕНДА

Борисов още веднъж дава обещание да помогне за връзките сред Турция и Европейски Съюз


България е дребна страна, само че в случай че може да помогне за възобновяване на разговора сред Турция и Европейския съюз, ще направи всичко належащо за това. Обещанието пристигна от премиера Бойко Борисов, по време на церемонията по откриването на обновената желязна черква " Свети Стефан " в Истанбул. Той добави, че подобряването на връзките може да мине през подписване на съответни контракти по съответни тематики. Същите тези българският министър председател повтори и ден по-рано в изявление пред Анадолската организация. В неделя той за следващ път приказва за положителните съседски връзки, толерантността и икономическия разцвет и посочи ролята на Турция за удържането на бежанския поток, като акцентира, че в България той на процедура е секнал.

Борисов от дълго време поставя старания да поддържа оптимално положителни връзки с Турция и пробва да посредничи в обтегнатите връзки сред Европейски Съюз и прилежащата ни страна поради все по-авторитарното й ръководство. Премиерът имаше и среща с Ердоган, само че не стана ясно дали двамата са разискали неуместната тематика с изказванията на турските служби в формален отчет, изпратен и до Интерпол, че цигари на " Булгартабак " съставляват близо половината от незаконния пазар на цигари в Турция и с генерираните от тази незаконна активност средства се финансират терористични организации.

Православният храм " Св. Стефан ", който беше открит в неделя в Истанбул след нескончаем ремонт от българския министър председател Борисов, турския президент Ердоган и други публични държавни и духовни лица, е една от дребното оживели така наречен стоманени църкви по света. Тя идва от индустриалната ера на XIX век и е образец за характерна архитектура.

[Reuters]

Венецуела пуска 100 млн. единици от новата държавна криптовалута " Петро "

Президентът на Венецуела Николас Мадуро разпореди влизането в обращение на 100 млн. единици от националната криптовалута " Петро ". За основаването й Мадуро заяви в края на предходната година, като Венецуела ще обезпечава " Петро " посредством " ресурси от естествените запаси, злато, диаманти и петрол ".

Венецуела е в положение на извънредно тежка обществена и икономическа рецесия, съпроводена с галопираща инфлация и обезценяване на националната валута. Според прогнозите на МВФ за 2017 година растежът на потребителските цени във Венецуела е над 650%, а през 2018 ще е над 2300%. През 2017 година Брутният вътрешен продукт записва минус 12%, а през 2018 се чака минус 6%.

Саудитски принцове са задържани след проведен митинг

Саудитските управляващи задържаха 11 принцове, събрали се да стачкуват в замък в Рияд против ограничения за икономии. Те упорствали за анулация на кралския декрет, с който се подрежда, че хазната към този момент няма да заплаща режийните разноски на членовете на кралското семейство за вода и електричество. Принцовете ще бъдат съдени за осъществяване на митинг и отвод да се подчинят на заповед да изоставен.

Указът е резултат от промяната в Саудитска Арабия против недостига в държавния запас, която включва лишаване на забележителна част от привилегиите на саудитските принцове и фамилиите им. При акция против корупцията преди няколко месеца бяха арестувани десетки членове на кралското семейство, сегашни и някогашни висши чиновници. Мерките укрепиха властта на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, който пробва с бързи темпове главно да реформира изтощената и идеологически закостеняла монархия.

Главният прокурор е санкциониран с 300 лева за неподадена в период имотна декларация

Главният прокурор Сотир Цацаров е санкциониран с 300 лева поради неподадена в период имотна декларация пред правосъдния инспекторат, излиза наяве от уеб страницата на институцията. Размерът на санкцията се дефинира от основния правосъден контрольор Теодора Точкова, която е решила да наложи минималния й размер.

В случая значима е не сумата, а фактът, че тъкмо основният прокурор си разрешава да не съблюдава законови условия, в чиято основа е залегнала предварителна защита на корупцията и споровете на ползи. В същото време обаче и размерът на глобата е индикативен на фона на това, че през август стана ясно, че Национална агенция за приходите и ДАНС ревизират ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който подаде имуществената си декларация единствено пред правосъдния инспекторат, само че пропусна да я прати и до Сметната палата, каквото предписание важи от 2016 година

МЕДИЙНА РОКАДА НА СЕДМИЦАТА

Кошлуков ще води и публицистично предаване в Българска национална телевизия на мястото на напусналата Аделина Радева


Новият програмен шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков ще бъде и водещ на обзорното публицистично предаване на малкия екран " Още от деня " на мястото на напусналата Аделина Радева. Първата му изява ще е още в понеделник. Радева отива в " Нова ", където ще води утринния блок дружно с Виктор Николаев. Тя ще заеме " празното столче " на досегашната тв партньорка на Николаев Анна Цолова, чието овакантяване докара до подозрения за (авто)цензура и политически напън.

След избора на Константин Каменаров отпред на Българска национална телевизия държавната телевизия излъчи няколко притеснителни и отрицателни сигнала. Той изненадващо назначи за програмен шеф малко преди Коледа съперника си за поста Емил Кошлуков, който бе водещ в свързвания с Делян Пеевски " Канал 3 " и изп. шеф на финансираните от КТБ " ТВ Седем " и " Нюз7 ". Преди това като програмен шеф на четирите канала на Българска национална телевизия пък бе назначен и различен дълготраен кадър на ТВ7 - Надя Костова. Кошлуков в действителност зае мястото на напусналата дългогодишна програмна директорка на " Програма БНТ1 " Севда Шишманова, а малко след нея от малкия екран си потегли и шефът на новините Константин Кисимов. В последните седмици се натрупаха и редица сигнали, които приказват, че в държавната телевизия се ръководи повече от всеки път в интерес на статуквото, като има и неразрешени тематики - такива, които са неуместни за олигархичните ползи или за ръководещите.

КАКВО съдебна експертиза ОЧАКВА ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА Българското председателство на Европейски Съюз ще бъде публично намерено в четвъртък в Народния спектакъл
Официалното разкриване на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз ще бъде на 11 януари в Народния спектакъл. На него ще участва цялото управление на Европейската комисия. Очаква се в идващите 6 месеца над 22 000 души ще посетят България за срещи, съвещания и конференции.

Председателство е опция за България да сложи значими за страната и района тематики и да се възползва от този лост за въздействие. За ръководещите обаче това ще бъде сложен интервал във вътрешнополитически аспект. От вниманието към страната през шестте месеца се чака интензивно да се възползва и опозицията, с цел да окаже напън над ръководството и да ускори позициите си. Редица институции пък употребяват момента, с цел да желаят спомагателни средства или други привилегии със закани за митинги, а интернационалните медии намират мотив, с цел да пишат за проблеми като корупцията в страната, присъединяване на националистите във властта и така нататък

Износът през ноември и годишната инфлация ще са фокус на икономическата статистика

През октомври темпът на напредък на износа се форсира до 12.5%. Причината – най-вече мощни продажби в Европейски Съюз, само че принос има и забележителното усъвършенстване на експорта към трети страни. Сега следва да излезе подробна разбивка за цената на продажбите на български артикули в Европейски Съюз и настоящи данни за ноември за износа към трети страни. Статистическият институт също по този начин ще разгласява цифри за инфлацията през годината.

Износът способства към общия растеж на стопанската система и е фактор при правенето на редица прогнози, политически тактики и решения, а и на настройките на бизнеса. Числата демонстрират какви български артикули се търсят в чужбина, а оттова и кои са мощните браншове на страната в интернационалната търговия. Инфлацията от своя страна демонстрира равнището на цените на артикули и услуги в страната, което е от голяма важност както за разноските на семействата, по този начин и за тези на бизнеса.

Проучвателните договаряния за коалиция в Германия започнаха Днес започнаха проучвателните договаряния за съдружно държавно управление сред консервативния блок на Ангела Меркел - Християндемократическия съюз, и баварския клон на партията - Християнсоциалния съюз, и Германската социалдемократическа партия на Мартин Шулц. Срещите ще продължат до петък, 12 януари, като договарящите са се споразумели до тогава да не дават изявленията и друга информация на медиите.

Ако се доближи до положително решение, на 21 януари социалдемократите ще би трябвало да гласоподават за или срещу наново ръководство в така наречен Голяма коалиция. Изходът въпреки всичко остава неразбираем, защото двете страни имат голям брой разлики по значими тематики като имиграционната и обществена политика, разпределението на бюджета и други Дотук се стигна след неуспеха на договарянията сред консерваторите на Меркел с други две по-малки партии. Създалото се политическо напрежение принуди социалдемократите да спомагат на Меркел.
Северна и Южна Корея ще проведат публични диалози

Северна Корея е приела предлагането на Южна Корея за публични диалози на 9 януари. Сред тематиките, които ще обиден Пхенян и Сеул, ще бъдат " въпроси, свързани с подобряването на междукорейските връзки ", в това число идните зимни олимпийски игри в Пьончан.

Това ще бъде първият контакт на високо ниво сред двете страни от повече от две години. Той стана вероятен, откакто севернокорейският водач Ким Чен Ун изрази очаквания в новогодишната си тирада, че негова делегация ще може да взе участие в олимпийските игри идващия месец. Той също по този начин приказва за спокойно решение на спора с Южна Корея.

Президентът привиква Консултативен съвет по национална сигурност Темата за съвещанието във вторник публично е обвързвана с целите на България по време на председателството на Съвета на Европейски Съюз. В средата на декември 2017 година обаче Радев сподели, че има желание да сложи още веднъж въпроса за модернизацията на армията и средствата за ремонта на самолетите МиГ-29. Официалната тематика на съвещанието явно няма по какъв начин да е водеща, тъй като тя би трябвало от дълго време да е изяснена. Възможните пояснения за свикването на КСНС са свързани с практиката до момента на " Дондуков " 2 да се пробват да се възползват от фокуса на публичното внимание към настоящи въпроси. Любопитно е дали съвещанието ще бъде почетено от представителите на другите институции и дали ще продължат вербалните престрелки с държавното управление по тематиката за военната рационализация. Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи прецизират претекстовете за вота на съмнение Социалистите и представителите на придвижването имат проект до 10 януари да са подготвени с претекстовете за претенции избор на съмнение против кабинета на Бойко Борисов. За тогава е планувано и първото съвещание на Народното събрание след коледната почивка. Най-общата рамка на рецензиите на опозицията ще е корупцията, само че следва да се посочи до сряда в коя тъкмо сфера ще се желае оставка на министър. От самите претекстове изненади не се чакат, най-вече да се разбере в елементи или да се напомни някой по-голям корупционен скандал. Важно е обаче дали въобще представителите на Движение за права и свободи ще се включат във вота. Противоречиви сигнали в тази част се появиха след обичайното към този момент изявление на почетния ръководител Ахмед Доган към коледните празници. Той съобщи, че нито една партия с изключение на ГЕРБ не е подготвена да ръководи, въпреки че по-късно обаче ръководителят Мустафа Карадайъ сподели, че тълкуванията за отдръпване на Движение за права и свободи от вота са неправилни. Капитал-изация

Пет тематики, които през тази седмица можеше да намерите единствено в " Капитал "
Помните ли Евелин Банев-Брендо? Е, КОНПИ не го помни, тъй като под носа на комисията сдружение, обвързвано с наказания за наркотрафик Брендо, купи голям хотел в центъра на София от Васил Божков. Докато в София работещи в " Булгартабак " бяха докарвани с фланелки и рейсове да стачкуват (вкл. пред редакцията на " Капитал " ), а в Благоевград започнаха всеобщи напускания, мажоритарният притежател на холдинга евентуално е направил 30 млн. лева облага. Какво в действителност става в Българска национална телевизия? След рокадите в малкия екран в последно време там започнаха да се взимат странни програмни решения. Кръговата стопанска система не е изключително ново разбиране. Идеята за безотпаден цикъл, който хаби все по-малко запаси и основава растеж, обаче в последно време придобива нова инерция и стартира да навлиза все по-сериозно в Европейски Съюз. Бившият началник на АЕЦ " Козлодуй " изяснява на елементарен език за какво концепцията и реакторите за АЕЦ " Белене " са окончателно остарели и по какъв начин има капацитет в нуклеарната енергетика на България, само че не тъкмо там, където гледат политиците.
OUT-OF-OFFICE
Идеи за свободното време

8.01.
Дискусия

Първото издание на " Вечери за наивници " за 2018 година е обвързвано с позициите и пресечните точки сред активизма, екологичната и правна експертиза, природосъобразния бизнес и понятията ни за правдивост. Дискусията с присъединяване на еколога от WWF Катерина Раковска, предприемачът Любомир Попйорданов и специалиста по екологично право Свилен Овчаров ще се случи от 19 ч. в централата на Move.bg на ул. " Сердика " 20

Технологии
До 10 януари продължава серията от лекции за генното модифициране, изкуствения разсъдък и синтетичната биология, отдадена на измененията в актуалните общества в резултат на бързото консолидиране на технологиите и науките. Tя е част от така наречен " Отворен университет " на Червената къща под надпис " Проектиране на бъдещето: въпросът за технонауката ". Организатор е лабораторията за пробни изкуства sybmbiomatter. Събитията са с вход свободен в Червената къща.

10.01
Класически концерт
Концертът " Класическата Европа " показва шедьоврите на 13 европейски култури с произведения на Чайковски, Дебюси, Елгар, Сметана, Белини, Григ, Бетовен, Хачатурян, Лист, Шопен, Де Файя, Щраус и Черкин. Диригент е Петър Димитров, а солисти са Виктор Чучков, пиано, Цветелина Малджанска, сопран, Любов Димитрова, цигулка, и Мичо Димитров, цигулка. В зала " България ", 19:00 ч.

12.01
Бизнес образование

Старт на курсовете Business Essentials - серия от на практика курсове за мениджъри и бизнесмени, проведени от " Капитал Business School ", MDV Professional Education. Ускорените образования са в региона на финансите, правото, маркетинга и бизнес тактиката. Повече информация на capital.bg/be1 и [email protected]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР