Още по темата Вечерни новини: Прокуратурата се прицели в Юлен,

...
Още по темата Вечерни новини: Прокуратурата се прицели в Юлен,
Коментари Харесай

Вечерни новини: 23 млрд. евро за отбрана на ЕС, Рим и Париж в конфликт за бежанците

Още по тематиката
Вечерни вести: Прокуратурата се прицели в " Юлен ", Бисер Петков остава министър

И още: Срещата Тръмп - Ким - хубави обещания без ясни договорености, Северна Македония е евентуално контрактуваното име сред Скопие и Атина
12 юни 2018
Вечерни вести: Борисов смъкна обществения министър, Тръмп подгрява за Ким Чен-Ун

И още: Износът за Европейски Съюз пораства, само че регистрира следващ спад към трети страни; Борисов потегля на нов тридневен интернационален рейд
11 юни 2018 Ще беседваме дали с Израел не можем да имаме взаимно произвеждане в защитата, изключително на бойни дронове. Това разгласи министър председателят Борисов при започване на срещата си израелския министър председател Бенямин Нетаняху в Ерусалим, където той е на публично посещаване точно на рождения си ден.

По сведения от многото медии (и не точно), които отразиха юбилея, Борисов получил и торта за събитието, а персонално израелският президент Реувен Ривлин му изпял Happy birthday. Борисов пък дал отговор: " Понеже доста одъртяваме и гледах да го мина в работа тоя ден. "

Ако оставим това разтърсващо събитие настрани, с защита е обвързвана и значима вест от Европа. Брюксел показа проектите си за бюджета за защита и сигурност, които са измежду целите на новия интервал до 2027 година Предложението е за над 23 милиарда лева в два фонда, единият от които е нов.

Остават броени часове до старта на Световното състезание по футбол. Това би трябвало да е разтушаваща вест, която да е свободна от политически пристрастия, само че пък и това не е напълно по този начин - въпреки всичко този път мондиалът е в Москва.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Европейска комисия предлага 23 милиарда евро за защита и сигурност на съюза

Европейската комисия предложи в идващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година за нов Европейски фонд за защита да бъдат планувани 13 милиарда евро. Други 10.5 милиарда евро са за Европейски механизъм за поддръжка на мира - нов извънбюджетен инструмент за по-добро попречване на спорове, подсилване на мира и гарантиране на интернационалната сигурност. Комисията предлага и доста увеличение от 3.5 милиарда евро на 4.8 милиарда евро на настоящото финансиране за сигурността. То включва 118 млн. евро за продължаващото извеждане от употреба на блокове 1-4 на АЕЦ " Козлодуй " и реактори в словашката АЕЦ " Бохунице " и близо пет пъти повече средства за закритата АЕЦ " Игналина " в Литва.

Споменатите 13 милиарда евро са финансова помощ и за трансгранични вложения в модерни технологии и съоръжение като криптиран програмен продукт и безпилотни летателни апарати, както и за научни проучвания и съдействие в отбранителни качества. С помощта на оферти нов фонд ще се усъвършенства финансирането за интервенции на военните в Европейски Съюз и ще се улесни бързото напредване на силите на страните членки в границите на съюза. Отбраната и вложенията в сигурност са измежду новите цели на Брюксел за интервала до 2027 година, откакто стана ясно, че Съединени американски щати са все по-непредсказуем сътрудник. За обезпечаването на средства за тях бяха понижени част от други фондове на Европейски Съюз.

Конфликтът Париж - Рим поради кораба с мигранти ескалира

Италия остро пази решението си да не допусне транспортен съд на благотворителна организация със стотици мигранти на борда на фона на нарастващ спор сред Рим и Париж за бежанската политика. " Кораби, принадлежащи на непознати организации и под непознати знамена, не могат да диктуват мигрантската политика на Италия ", сподели вътрешният министър Матео Салвини (и лидер на " Лига " ).

В неделя Италия и Малта отхвърлиха да одобряват кораба с над 600 мигранти, а Испания разгласи, че ще одобри мигрантите, само че връзките сред Рим и Париж се утежниха след замяна на взаимни обвинявания. Макрон остро подлага на критика решението на Италия, акцентирайки, че интернационалното право я задължава да допусне мигрантите. Новият италиански министър председател Джузепе Конте отвърна: " Рим не може да одобри лицемерни уроци от страни, които постоянно са предпочитали да обръщат тил, когато стане въпрос за миграция. " Напрежението ескалира в допълнение в сряда, когато италианското външно министерство привика френския дипломат, с цел да изясни мненията на Макрон. Конфликтът идва седмица след поемането на властта от новото държавно управление в Италия.

ТУИТ НА ДЕНЯ

" Всеки може да се усеща в доста по-голяма сигурност, в сравнение с в деня, когато поех поста. Вече няма нуклеарна опасност от Северна Корея. Срещата (с Ким Чен-Ун) беше забавно и доста позитивно прекарване... Преди (да поема) поста хората смятаха, че отиваме на война със Северна Корея. Президентът Обама сподели, че Северна Корея е най-големият и най-опасен проблем за нас. Вече не - спете умерено довечера! "
Доналд Тръмп, президент на Съединени американски щати

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Световното по футбол в Русия стартира на следващия ден

[Reuters]

Стартът на международното състезание по футбол ще бъде даден на следващия ден в Москва. За Русия семейството на международното състезание е опция да потвърди себе си пред света като страна, която може да провежда спортно събитие от най-голям сан. Мачът на откриването се играе от 18.00 ч. българско време - сред Русия и Саудитска Арабия на стадион " Лужники " в Москва.

Големите кандидати за финала са предстоящи: Бразилия е с необикновен звезден тим и мощно окуражена, откакто бе унизена като хазаин на предходния мондиал на полуфинала от Германия; Аржентина отпред с Меси, която също бе победена на финала от Германия на мондиал 2014; и, несъмнено, трите огромни европейски тима - Германия, Франция и Испания.

Превозвачи на протест поради закон за автомобилна камара, прокарван " тихомълком "

Автобусни превозвачи заплашиха с митинг – да спрат всички рейсове за час и половина в четвъртък (между 14 и 14.30 часа), в случай че не бъде изтеглен законопроектът на ръководещите за основаване на Българска автомобилна камара. В сряда превозвачите направиха срещи в Народното събрание с представители на парламентарни групи и с членове на транспортната комисия, които са и вносители на плана, като обявиха изрично, че желаят отдръпването му и възобновяване на дебата. В тяхна поддръжка се разгласи Българска социалистическа партия, а представителят на " Обединени патриоти " Атанас Стоянов изрази единодушие с " немалка част от доводите им ".

Законопроектът е вкаран " тихомълком " на 18 май, когато цялото внимание на превозваческия отрасъл в България е зает с процесите по " Мобилност 1 " в Брюксел, настояват превозвачите. Проектът е лобистки, писан в полза на избрани кръгове от сектора, с него страната абдикира от лицензирането и контрола в този бранш и го трансферира върху камарата, а това значи, че едни представители на бизнеса ще правят оценка съперниците си.

Еврокомисарят по науката Моедаш ще показа в София проекта за нововъведения на Европейска комисия за 100 милиарда евро

София на следващия ден ще е хазаин на конференция на високо ниво за проекта " Иновативна седмица на предприемачеството – Финансови принадлежности за поощряване на научните проучвания и нововъведенията ". Еврокомисарят за просвета, проучвания и нововъведения Карлуш Моедаш ще показа в " София тех парк " новия 7-годишен проект за нововъведения на Европейска комисия на стойност 100 милиарда евро. Това е най-амбициозният проект в тази сфера, предлаган в миналото от комисията, и съставлява 50% нарастване спрямо предходния интервал.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Вицепремиерът Валери Симеонов загатна, че може да подаде оставка до октомври, в случай че министърът на туризма Николина Ангелкова продължи да го саботира. Заканата пристигна, макар че планът му за закона за шума и този за промени в Закон за устройство на територията за преместваемите обекти бяха утвърдени на първо четене в комисиите.

Годишната инфлация в страната се задържа над 2% за четвърти следващ месец , като през май доближава 2.6%. Поскъпването идва най-вече от цените на горивата и услугите.

Очаквано опозицията в Гърция и в Македония се разгласи против съглашение за името " Северна Македония " и желае то да бъде преразгледано. Ситуацията в Скопие ескалира, като македонският президент е изгонил премиера Заев, който опитал до го осведоми за развоя. Така остават доста незнайни пред възможното дефинитивно решение на казуса с името.

Съединени американски щати, Канада и Мексико получиха семейството на международното по футбол през 2026 година Съвместната американска кандидатура победи тази на Мароко в избора по време на конгреса на ФИФА в Москва.

Вътрешният министър Валентин Радев стовари виновността за случая с избягалия пандизчия Владимир Пелов , който бе убит при престрелка в родния си град Ботевград, върху шефа на ОДМВР - София, Георги Григоров и неговия заместител. Те не съумели да се оправят със обстановката, по тази причина са освободени, разгласи Радев в сряда.

СНИМКА НА ДЕНЯ
С половин година забавяне стартира построяването на инсталацията " Бронзовата къща "

Изграждането на " Бронзовата къща " на мястото на съборения пантеон в София стартира през днешния ден - с повече от половин година забавяне. По проект кулата трябваше да е построена за началото на българското председателство на Европейски Съюз и да остане до декември. Сега Столичната община е сложила период за привършване до 25 юни, а от посолството на Австрия са поискали два дни повече - до 27 юни. " Бронзовата къща " е по план на живеещия в Австрия художник Пламен Деянофф. По предложение на австрийското посолство Столичният общински съвет утвърди слагането й на мястото на мавзолея за една година през ноември предходната година след серия от публични разисквания и тежък спор. Скулптурата би трябвало да има и символно значение за връзката сред България и Австрия, която поема председателството след нас.

Фотограф: Георги Кожухаров [Дневник]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР