Още по темата Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво

...
Още по темата Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво
Коментари Харесай

Политическите връзки на Митьо "Очите"

Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Димитър Желязков-Очите бе задържан в Истанбул; Комисия за защита на конкуренцията санкции Марешки за нелоялна конкуренция; Мей отиде при Макрон да договаря за Brexit; Екстремни жеги в Европа; Покушение против Мадуро
5 авг 2018
Димитър Желязков - Митьо Очите беше задържан в Истанбул

Той бил арестуван дружно с бургаския общински консултант от Българска социалистическа партия Бенчо Бенчев
5 авг 2018 " Държавата се изправя против Митьо Очите " сигурно не е сюжет, който излъчва особена автентичност. Ако не друго, то най-малко театърът, разигран от полиция и прокуратура по средата на лятната осведомителна суша, извади нескрито политическите връзки на Димитър Желязков, който преди 10 години беше наказан за пране на пари и управление на проведена незаконна група.

В четвъртък сутринта ГДБОП и профилираната прокуратура организираха профилирана интервенция против незаконна група на Димитър Желязков - Митьо Очите. Според прокуратурата тя е работила от 2010 година и се е занимавала с " изнудвания, палежи, телесни повреди и други закононарушения ". Задържаните в началото са 20, а обвинявания са повдигнати на девет от тях. В последна сметка в профилирания углавен съд беше импортирано искане единствено за петима от обвинените, което беше почетено и по този начин ареста останаха Йордан Въчев – Ларша, Радослав Николов – Рачо, Венцислав Христов –Лавацата, Иван Пишиев и Иван Найденов.

За търсене беше разгласен общинският консултант от Несебър Пейко Янков (син на убития през 2007 година началник на общинския съвет в града Димитър Янков), а за зам.-председателят на Общинския съвет в Бургас от Българска социалистическа партия Бенчо Бенчев и някогашния народен представител от Движение за права и свободи Несрим Узун се разбра, че са дружно с Димитър Желязков, който съумял да замине за Гърция преди акцията на полицията и беше разгласен за търсене посредством Интерпол.

В последна сметка Митьо Очите, Бенчев и Узун бяха арестувани от турските управляващи в хотел Рамада в центъра на Истанбул. Заедно с тях е имало още четирима българи. Всички без Желязков са предадени по административен ред на българските управляващи. Премиерът Бойко Борисов сподели пред публицисти, че карцерът е плод на " прагматичните " връзки сред България и Турция. Срещу Димитър Желязков ще се организира процедура по екстрадиция, която по думите на представителя на основния прокурор Румяна Арнаудова може да отнеме до 60 дни.

След като са разпитани Бенчев и Узун бяха освободени от ареста , а прокуратурата заяви, че към този момент няма да ги упреква за присъединяване в групата на Митьо Очите, само че най-вероятно Бенчев ще бъде упрекнат в персонално укривателство, защото оказал помощ на Желязков да избяга и укрие в Турция.

За политическите връзки на Митьо Очите се знае още от първото следствие против него, което стартира през 2007 година Тогава името му се свързваше главно с ръководителя на Общинския съвет в Несебър Димитър Янков. Той беше погубен на 10 май 2007 година няколко седмици след ареста на Митьо Очите и групата му. Тогава в СРС-та, записани от края на 2006 година до ареста му, стават ясни някои от връзките на Желязков в полицията, следствието и висшите партийни кръгове на Българска социалистическа партия. В записите се чуват, че Желязков приказва за " Розовия ", " Черния капитан " и " Братя Пъпеши ".

Бенчо без който Българска социалистическа партия не може

Зам.-председателят на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев нашумя в края на 2017 година, когато в медиите се появи фотография на ролс ройса му. Това сътвори напрежедние сред него и централното управление на партията, което явно не трогна Бенчев, който съобщи: " " Бенчо може без Българска социалистическа партия, само че Българска социалистическа партия без Бенчо ще му е мъчно "

Той влиза в локалната власт през 2003 година като общински консултант от партия " Сдружение за Бургас ", която е основана по модела на дребните бизнес партии по места, известен към оня миг. На локалните избори през 2007 година се кандидатира без триумф за общински консултант от Коалиция " Възраждане ", в която влизат Обединение " Достойна България " и политическа партия " Рома ". Бенчев е втори в листата, която се води от претендента за кмет Найден Милков (основател на Първа частна милиция), с който двамата имат общ бизнес. " Направих си равносметка и се оказа, че времето, прекарано в Общински съвет е изгубено време! Същото считам и за участниците в сегашния локален парламент " споделя Бенчев в изявление няколко месеца след изборите.

В изборите през 2011 и 2015 година влиза в Общинския съвет от листите на Българска социалистическа партия. " Г-н Бенчев постоянно е бил предан към Българска социалистическа партия, изповядва леви убеждения. Ако имахме някаква информация за неговите нерегламентирани връзки с престъпния контингент, нямаше да бъде повдигнат като общински консултант " разяснява сутринта пред bTV различен общински консултант от Българска социалистическа партия в Бургас - Чанко Мирчев. " Наистина е помагал, само че е несериозно да приказваме, че без неговата финансова помощ Българска социалистическа партия надали не няма да я има. " Дали са били 20, 30 или 50 - не мога да ви кажа, само че е помагал, води се отчетност " сподели още той.

Въпреки, че все още Бенчев взе участие в 16 сдружения с друг предмет на активност - кабелна телевизия, защита, строителство, ръководство на недвижими парцели, опазване на здравето, той е прочут най-много като производител на зърно.

Общият доход на компаниите, в които Бенчо Бенчев е притежател или в чиято благосъстоятелност взе участие са генерирали доходи в размер на 13 млн. лева за 2017 година сподели информация в подадените доклади в комерсиалния указател. Най-много доходи е генерирала ЕТ-Бенмар Бенчо Бенчев - 5.7 млн. лева, която носи 937 хиляди лева облага (1.2 млн. лева за 2016 г.). Субсидиите, които Бенчев е получил като аграрни производител през 2017 година са в размер на почти 700 хиляди лева

Бенчо Бенчев е имал общ строителен бизнес с различен политик - Георги Манев, който е дълготраен общински консултант в Бургас. Манев е създател на партия " Средна европейска класа ", която събра в себе си известни артисти и спортисти като Кристина Димитрова и някогашния национал по футбол Радостин Кишишев. Формацията стана известна около това, че на локалните избори през 2007 година с нейната регистрация се яви на вота в Етрополе и стана общински консултант Емил Димитров-Ротманса. Две години по-късно Димитров беше определен за народен представител от ГЕРБ, а преди предварителните парламентарни избори през 2013 напусна партията със скандал и се включи в анти-ГЕРБ митингите. За вота за Народно заседание тогава " Средна европейска класа " се опита да образува коалиция " Орлов мост " с Вътрешна македонска революционна организация като концепцията беше в нея да влязат всички лица от митингите против Бойко Борисов. След излъчен репортаж по Нова TV за колекция в хотел в Етрополе на младежи и инстуктажи кой какъв брой гласове и по какъв начин да обезпечи, на която участва и водачът на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов, обединението се разпадна, макар че беше записана в ЦИК. На последните парламентарни избори " Средна европейска класа " взе участие като част от обединението " Обединени патриоти ", само че се причисли на по-късен стадий и беше в допълнение записана в ЦИК.

Охранителната компания " Аркус ", от която Бенчев има 30%, има 2.6 млн. лева доходи за 2017 година " Аркус ", която има мощна роля на пазара по Южното Черноморие и е свързвана с различен представител на ъндърграунда - Златомир Иванов-Баретата, само че съгласно източници на " Капитал " бургаският клон действително се управлява от Димитър Желязков. Около престрелката в Слънчев бряг през май 2016 година, в която телохранител на Желязков беше убит, а самият той беше тежко ранен, стана ясно, че Димитър Желязков е " съветник " на компанията. Де юре охранителните компании се лицензират от Министерство на вътрешните работи, само че макар явните връзки с престъпния контингент " Аркус " резервира лиценза си и след престрелката и не наподобява да има проблеми и в този момент.

Бенчо Бенчев има общ бизнес с Несрин Узун в сдружението " Агро Астера ". Фирмата е получила дотация по Програмата за развиване на селските региони за плантанция от киви в размер на 278 хиляди лева

Връзките с Движение за права и свободи
Несрин Узун е два мандата народен представител от Движение за права и свободи в 39-ото и 40-ото Народно заседание. На изборите през 2009 година обаче не попада на избираемо място в бургаската листа на Движение за права и свободи и е преместен от Дурхан Мустафа, който към оня миг е кмет на Руен. Обяснението за тази рокада тогава беше, че против Мустафа като кмет имаше прокурорска инспекция за нарушавания при възлагането на публични поръчки за към 400 000 лева и поради депутатския имунитет той би трябвало да влезе в Народното събрание. Въпреки това по това време Узун продължава да се изявява като партиен функционер в Бургаска област - член е на регионалната конструкция на Движение за права и свободи и на Националния съвет на придвижването.

Връзките на висшите партийни функционери от Движение за права и свободи в Бургас с задържания Димитър Желязков не са загадка за никого в района. На локалните избори през 2015 година в листата за общински съветници на Движение за права и свободи в Поморие на избираемо място беше подложен Христо Широков, някогашен телохранител на Желязков. Активисти на придвижването си спомнят, че неговата кандидатура била безусловно наложена, което провокирало недоволство в редиците на придвижването в Поморие. Движение за права и свободи завоюва пет мандата за общински съветници в Поморие и стана втората политическа мощ в града след ГЕРБ. През 2016 година Широков се снабди и с партиен пост - влезе в регионалното управление на Движение за права и свободи в Бургас. Според деятели на придвижването лобито на Димитър Желязков в придвижването се оглавява от Камен Костадинов. Костадинов е в управлението на Движение за права и свободи и беше лидер на депутатската листа в Бургаския район. Заради скандал с преференции и влизането в Народното събрание на някогашния общински ръководител на ДПС-Бургас Ангел Исаев, Костадинов напусна Народното събрание. На негово място трябваше да влезе вторият в листата - Дурхан Мустафа, само че и той се отхвърли.

Година преди локалните избори следствието против Очите и ареста на Бенчев наляха вода в мелницата на ГЕРБ, които използваха мотива, с цел да нападат алената партия. Показателно е, че от партията на Борисов мълчат по адрес на някогашния народен представител от Движение за права и свободи Несрин Узун и останалите връзки на Желязков с партията, която от дълго време се е трансформирала в мълчалив сътрудник на ръководството.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР