Още по темата Вечерни новини: Недомислици в Търговския закон доведоха

...
Още по темата Вечерни новини: Недомислици в Търговския закон доведоха
Коментари Харесай

Вечерни новини: Президентът върна закона "Пеевски" за КТБ, а Брюксел улови картели в автосектора

Още по тематиката
Вечерни вести: Недомислици в Търговския закон доведоха до следващ парадокс, а напрежението в Сирия е рисково високо

И още: Къде ще се строят небостъргачи в София ще се реши най-рано наесен; Венецуела пусна личната си криптовалута Petro; Илън Мъск ще тества построяването на сътникова мрежа за интернет с директна връзка с телефоните;
20 фев 2018
Вечерни вести: Чуждите вложения порастват, Орбан и Борисов имат разлики за мигрантите, а напрежението сред Патриотите нараства

И още: Латвия получи двоен банков удар; Най-богатият предприемач в Чехия купува " Нова телевизия " ; Утре ще стане ясно кой ще е новият ръководител на основния Софийски градски съд
19 фев 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Политически апели и рецензии не стопираха " Луковмарш " ; Тръмп атакува ФБР поради стрелбата във Флорида; Държавният запас дава 16 млн. лева за охрана; Централният банкер на Латвия беше задържан
18 фев 2018
Вечерни вести: Пеевски сблъска Радев и Борисов, а осветляването на Цеко Минев не спря митингите за Банско

И още: Марешки оказа помощ Народното събрание да отхвърли ветото на президента за строителство върху някогашни ниви; Най-важният международен конгрес за сигурност започва в петък
15 фев 2018 Едно от най-вълнуващите и зрелищни събития, планувани за сряда по здрач, за жал бе отсрочено с най-малко 24 часа - става дума за изстрелването на ракета на SpaceX с два пробни спътника, които да слагат началото на нов тип сателитна мрежа за интернет с директна връзка с телефоните. За сметка на това политическата сцена в България предложи на феновете разжалване на парламентарен зам-председател и следващо президентско несъгласие - този път на закона " Пеевски " за КТБ.
Високо остава напрежението сред Сирия и Турция, като южната ни съседка предизвести, че ще вземе съответни ограничения, в случай че силите на Асад навлязат в граничния регион Африн, където се преплитат комплицирани политически ползи.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Президентът Румен Радев наложи несъгласие върху закона " Пеевски " за КТБ

Президентът Румен Радев наложи несъгласие върху измененията в Закона за банковата неплатежоспособност, признати по самодейност на депутатите от Движение за права и свободи Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид и промотирани като средство против " вторичното плячкосване на КТБ ". Основният претекст на президента е, че оповестяването със задна дата на покупко-продажби и обезпечения за недействителни опонира на правото.

Този мотив значи, че в случай че Народното събрание отхвърли ветото, идващият ход на президента би трябвало да е сезирането на Конституционния съд.

Европейска комисия санкции с 546 млн. евро компании за картелиране в автомобилния бранш

Европейската комисия наложи през днешния ден санкции за общо 546 милиона евро на компании, които са взели участие в картели, свързани с превоз на коли и произвеждане на части - запалителни свещи и спирачни системи. Чилийска компания, три японски компании и взаимен норвежко-шведски транспортьор общо са санкционирани с 395 млн. евро за картелиране сред 2006 и 2012 година на пазара за транспорт на коли, камиони, трактори и други огромни транспортни средства. В картела за запалителни свещи пък са немската Bosch и японските Denso и NKG. Те са се договорили да зачитат пазарите си и са координирали някои тактики в продажбите. Именно Denso е подал сигнала, като другите две компании са санкционирани със 76 млн. евро. Европейска комисия е потвърдила и два картела на пазара за автомобилни спирачни системи в интервала 2007-11 година, в които са взели участие Bosch и Continental, както и TRW, някогашна американска компания, която в този момент е немска благосъстоятелност. Глобата е общо 75 млн. евро.

Такива противозаконни секрети споразумения покачват цените на колите и вредят на бранша, показва комисията и напомня, че спазването на конкурентните правила е значимо не на последно място, тъй като в промишлеността в Европа са заети към 12 милиона души.

Валери Жаблянов е отхвърлен като зам. - ръководител на Народното събрание, Българска социалистическа партия ще прати разногласието в Конституционния съд и Страсбург

Със 110 гласа - на ръководещите от ГЕРБ и " Обединени патриоти " и на депутати от " Воля ", Валери Жаблянов (БСП) бе отхвърлен като зам.- ръководител на Народното събрание с претекст, че със свои изказвания е уронил престижа на Народното събрание. Цялата парламентарна група на Движение за права и свободи не гласоподава със поръчката, че няма юридически причини да се желае отстраняването на Жаблянов - депутатите имат функционален имунитет, т.е. не носят отговорност за своите изявления в пленарна зала в качеството си на политици.

Казусът няма да свърши дотук, тъй като водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова предизвести още при започване на дебата, че отстраняването на Жаблянов ще бъде атакувано пред Конституционния съд и пред Европейския съд по правата на индивида в Страсбург.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

За първи път международното бягане за мир Peace Run ще започва от София

За първи път в 31-годишната си история международната спортна самодейността Peace Run ( " Световен пробег на мира " ) ще стартира своята обиколка от България. Тичането ще започва на 27 февруари от 11.00 часа пред Националния стадион. До 4 март пробегът ще премине през 11 града в България преди да се насочи към Гърция, с цел да обиколи общо 48 страни в Европа. " Световният пробег на мира " е най-мащабната и най-продължителната всеобща демонстрация, отдадена на мира. Тя се е управлява от американската организация с нестопанска цел Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run. Организаторите не събират средства, не пропагандират политически дела, а насочат " покана към всеки да направи стъпка към един по-добър свят ". През годините доста спортни звезди са ставали част от проявата, като именитият американски лекоатлет Карл Луис е една от най-известните.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Депутатите ще разрешат на омбудсмана да се меси и в частни разногласия

Промените в закона за омбудсмана, които му дават пълномощия да се намесва и в отношение сред частни лица под претекст, че права и свободи са нарушени от частни субекти, ще влязат за второ четене в пленарната зала. Проектът е противоречив, само че все пак бе придвижен много скоростно - единствено за месец и половина от внасянето му от Министерския съвет до окончателното гласоподаване.

Омбудсманът по формулировка би трябвало да бъде медиатор сред жители и обществени институции и доставчиците на публични услуги. Промените в този момент му дават противоречиви пълномощия да се намесва в връзките сред жители – от съседски разногласия до спорове сред съпрузи, да вземем за пример, само че също и да има искания към активността на частни търговски сдружения, неправителствени организации, медии тъй наречените Това напълно трансформира базисния план на институцията, като се изключи че тя няма потенциал за толкоз необятна интервенция.

Федерален съд в Германия взема решение по дело за възбрана на дизеловите коли в градски центрове

Федерален административен съд в Лайпциг би трябвало да реши в четвъртък дали да забрани допускането в централните елементи на градове на дизелови коли, продадени преди въвеждането на последните стандарти " Евро 6 " през септември 2015 година Делото започва по самодейност на екогрупата Deutsche Umwelthilfe (DUH) в резултат на абсурда " Дизелгейт ". Организацията настояваше такива забрани да се вкарат в редица градове. Първи правосъдни инстанции в провинциите Баден-Вюртемберг и Северен Рейн-Вестфалия не бяха безапелационни в решенията си, само че въпреки всичко оповестиха, че може да се постанова възбрана за някои дизелови мотори в съответните столици Щутгарт и Дюселдорф. Двете провинции апелираха. Съдът в Лайпциг е втората и дефинитивна инстанция по делото. Междувременно социологическо допитване сподели, че германците са надълбоко разграничени (43% против 43%) по тематиката за възбраната.

Германската, а и цялата европейска автомобилна промишленост нервно чакат решението на съда, което би могло да нанесе огромни вреди на бранша. То ще бъде дефинитивно и ще може да бъде последвано от разнообразни решения на локалните съдилища в цялата страна. Ако Германия забрани дизеловите коли в градските центрове, то и други огромни европейски градове евентуално ще ги последват.

Заради стачка на следващия ден Air France анулира половината си далечни полети от Париж

Авиокомпания Air France планува да анулира половината от далечните си полети от Париж на следващия ден поради 24-часова стачка на водачите, кабинния и наземния личен състав, които упорстват за нарастване на заплатите. Air France чака да обезпечи 75% от плануваните полети, от които 50% на далечни дистанции от Париж, 75% от полетите на междинни дистанции от и до парижкото летище " Шарл дьо Гол ", както и 85% от полетите на къси дистанции, се споделя в известието на управлението. Не са изключени и закъснения на полети.

Почти всички синдикати в самолетната компания приканиха водачите, кабинния и наземния личен състав да стачкуват на следващия ден с искане на нарастване на заплатите на всички с 6%, аргументирайки се с подобряването на корпоративните резултати на групата Air France-KLM.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Квотата на служащите в дадена компания, които са жители на трети страни, се удвоява до 20% от общия брой на заетите в нея. А за компании с личен състав под 250 души и доходи под 100 млн. лева - до 35%. Отпадна и така наречен пазарен тест - разбор на пазара, посредством който работодателят потвърждава потребността от импорт на служащи. Премахва се и ограничаващият лист с специалности, съгласно който се внасят висококвалифицирани фрагменти в страната без доказване на дефицит (с така наречен синя карта на ЕС). Промените бяха утвърдени на второ четене в комисия. Предстои да бъдат прегледани и в зала, където ще срещнат съпротива.

Досегашната зам.–генерална директорка на Евростат Мариана Коцева става общоприет шеф на статистическата организация на Европейски Съюз. Коцева е следващата българка, след Меглена Кунева, Кристалина Георгиева и Мария Габриел, която доближава до върховен пост в Европейската комисия.

Министерският съвет даде единодушието си генерал-майор Данчо Дяков да бъде назначен на длъжността шеф на Националната работа за защита (НСО) . Към момента той е консултант на висшия главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност. За да стане факт, назначението би трябвало да бъде подписано от президента.

Правителството на Еманюел Макрон предлага по-строги закони за имиграцията. Законопроектът планува удвояване от 45 на 90 дни на периода, за задържане на незаконните мигранти и редуциране на процедурата за кандидатстване за леговище. Незаконното пресичане на границите ще се санкционира с една година затвор и санкции. Правителството споделя, че желае да бъде по едно и също време строго и заслужено по въпроса с имиграцията.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Коя е английската анти-Брекзит партия, въодушевена от Макрон

Нова центристка и анти-Брекзит политическа партия - " Обновление " (Renew), се роди неотдавна във Англия, въодушевена от " Република, напред! " (En Marche) на френския президент Еманюел Макрон. Новата групировка обявява упоритостта да спре Брекзит и да съживи центъра в английската политика, възползвайки се от публичното мнение, което съгласно оценката ѝ е малко по-благосклонно към оставането в Европейски Съюз.
" Обновление " желае да бъде " платформа за хората, които се считат за политически необвързани и се усещат подценени ". Кои са хората зад партията, какви други правила споделят и какви са задачите им - това е разказът на " Франс прес ", препредаден от " Дневник ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР