Още по темата Вечерни новини: Меркел и Макрон се договориха

...
Още по темата Вечерни новини: Меркел и Макрон се договориха
Коментари Харесай

Вечерни новини: Европейците остават в Лондон след Brexit, Италия се скара с Германия за бежанците

Още по тематиката
Вечерни вести: Меркел и Макрон се договориха за еврозоната, оставка в общественото министерство

И още: Парламентът освободи шефа на здравната каса, Калфин не бе определен за шеф на ОЛАФ, македонският парламент ратифицира контракта за името
20 юни 2018
Вечерни вести: Търговската война Съединени американски щати - Китай се изостря, над 420 млн. лева за ремонт на пътища

И още: Очаква се Българска социалистическа партия да внесе новия избор на съмнение против държавното управление, потреблението в България е 55% от междинното в Европейски Съюз, умният помощник на Amazon влиза в стаите на хотелите Marriot
19 юни 2018 Лятното въодушевление в България се усеща от ден на ден и повече в новинарския поток, като в четвъртък основни събития съвсем липсваха. Метеоролозите стачкуваха и може да останем без прогноза за времето от юли. Кризата към промяната за хората с увреждания, наподобява, се задълбочава от ден на ден. Въпреки това депутатите очевидно не са на напълно същото мнение, тъй като отхвърлиха предложение на Българска социалистическа партия да се откажат от лятната си почивка, с цел да могат незабавно да бъдат придвижени възможни ремонти в законите.

Сред водещите вести в Европа са разпоредбите, по които жителите на Европейски Съюз могат да останат във Англия след Brexit. Те бяха чакани с неспокойствие, защото засягат милиони европейци и много българи. По всичко наподобява, че процесът няма да е проблем в множеството случаи.

В Съединени американски щати след голям скандал и напън американският президент подписа документ, който ще постави завършек на практиката на делене на децата на незаконни мигранти от родителите им. В Европа пък Италия, наподобява, е на път да бойкотира напъните за търсене на обща европейска компромисна позиция по бежанската тематика. Това ще направи доста комплициран живота на Ангела Меркел.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Лондон разгласи разпоредбите за европейците във Англия след Брекзит

Гражданите на Европейски Съюз, които са живели във Англия в продължение на пет години, ще получат статут, с който могат да запазят същите права на работа, обучение и достъп до обществени помощи и услуги, каквито имат и в този момент. От същите права ще се употребяват съпрузите, децата, родителите и внуците им. Това гласят разпоредбите, по които Англия ще третира европейците след Brexit, оповестени от Лондон в сряда. Останалите, които живеят в страната към 31 декември 2020 година, само че още нямат право на непрекъснато престояване, ще получат " прелиминарен статут ", до момента в който изтекат нужните пет години.

Въпросът какво ще се случи с трите милиона жители на Европейски Съюз, живеещи във Англия, бе един от най-важните в договарянията. Министърът на вътрешните работи Саджид Джавид изясни, че позицията на държавното управление е да дава статут " по дифолт ", като ще е нужна " доста сериозна причина " той да бъде отхвърлен. Заявяващите би трябвало единствено да потвърдят идентичността си, пребиваването си във Англия и да не са правили съществени закононарушения. 3.8 млн. европейци живеят във Англия, а към 900 000 британци - в Европейски Съюз, демонстрират данните на националното статистическо бюро.

Италия заплашва да бойкотира " минисрещата " на Европейски Съюз за мигрантите

Италия заплашва да провали напъните на Ангела Меркел за търсене на общоевропейска компромисна позиция за мигрантите на " минисреща " на няколко водачи от Европейски Съюз в Брюксел тази неделя, която ще предшества огромната среща на 28 и 29 юни. Чернова на документ на Европейска комисия за минисрещата обаче ядоса италианското държавно управление, написа Politico. Според него той дава прекомерно огромен приоритет на Меркел и вътрешнокоалиционните й проблеми по бежанската тематика, вместо да се концентрира върху проблемите на Италия и другите крайбрежни страни, които носят огромна част от бремето на бежанската вълна.

Вътрешният министър Матео Салвини, водач на крайнодясната " Лига ", изиска министър председателят Джузепе Конте да бойкотира минисрещата, в случай че текстът не бъде изменен. " Ако отидем в Брюксел по сюжета на Франция и Германия, в случай че си мислят да ни пращат повече мигранти, вместо да ни оказват помощ, тогава не би трябвало въобще да вървим ", сподели Салвини. Самият Конте разгласи, че няма да беседва за " вторични придвижвания ", без първо да се реши незабавният проблем с " първичните придвижвания ". Меркел обаче има потребност да позволи незабавно вътрешната си рецесия с съдружните сътрудници, които упорстват за връщането на част от имигрантите, пристигнали в Германия.

Президентът Тръмп подписа декрет, който да спре отнемането на деца от мигранти

Една от клетките за деца на мигранти на граничната полиция

[YouTube]

След мощен обществен напън и разгарянето на голям скандал Доналд Тръмп подписа декрет за преустановяване на практиката за делене на деца мигранти от родителите им при нелегално влизане в страната. След като бе въведена политиката на " нулева приемливост " към незаконната имиграция, стана ясно, че разделянето на деца от родителите им, потърсили леговище в Съединени американски щати, откакто са пресекли границата нелегално, е всеобща процедура.

Информацията за деца, държани в затворени центрове, както и трагични истории за техните родители провокира вълна от публично неодобрение и мощен напън над президента, в това число и от самата Републиканска партия. Остро сериозни мнения направиха и всички някогашни първи дами на Съединени американски щати отпред с Лора Буш, която назова дейностите на администрацията " аморални " и " жестоки " в послание. Това накара Тръмп да се оправдава, че това са политики, въведени от демократите - нещо, което не е правилно. В последна сметка се стигна до указа, който ще даде на фамилиите на незаконни имигранти с деца преимущество при разглеждане на техните случаи, с цел да не се стига до делене.

КАКВО ИНТЕРЕСНО
Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн роди момиче

Новозеландският министър председател Джасинда Ардърн заяви, че е родила първото си дете - момиче, и пусна фотография с бебето и колегата си в обществената мрежа Instagram. Ардърн, която е на 37 година, бе най-младият министър председател в историята на страната, когато пое поста предходната година. Тя ще излезе в майчинство, което ще продължи 6 седмици, а през това време отговорностите ѝ ще поеме вицепремиерът Уинстън Питърс.

Ардърн е третият министър председател жена на Нова Зеландия - първата страна в света, дала право на глас на дамите през 1893 година Тя е вторият настоящ министър председател, родил по време на мандата си, след министър-председателя на Пакистан Беназир Бхуто.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Утре влизат в действие контрамитата на Европейски Съюз към Съединени американски щати

Европейски Съюз ще стартира да постанова вносни мита от 25% на редица артикули от Съединени американски щати в петък в отговор на американските цени върху стоманата и алуминия от съюза. Мерките ще обиден лист от артикули на стойност 2.8 милиарда евро. В четвъртък стана ясно, че и Турция постанова вносни мита върху над двайсет американски продукта на обща стойност 1.8 милиарда $ - от коли до слънцезащитни кремове.

Еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом, която е в Нова Зеландия за старта на договарянията за свободна търговия със страната, съобщи, че Европейски Съюз въпреки всичко е подготвен още веднъж да беседва със Съединени американски щати. Досега договарянията са безрезултатни.

ОПЕК се доближава до договорка за нарастване на производството

Организацията на страните - експортьорки на нефт (ОПЕК), се доближава до договорка за увеличение на производството, откакто Иран смекчи съпротивата си против решението. По-големият рандеман с към 1 млн. барела на ден, или към 1% от световното предложение, се обрисува като консенсус за групата и нейните съдружници, показват източници пред Reuters.

ОПЕК ще има среща в петък на фона на апели от водещи консуматори като Съединени американски щати, Китай и Индия за растеж на производството, което да намали цените на суровината и да поддържа международната стопанска система. Русия, която не е в ОПЕК, предложи производителите да усилят продукцията си с 1.5 млн. барела, а саудитският министър на енергетиката съобщи, че светът се нуждае от най-малко още 1 млн. барела, с цел да избегне дефицит на суровината до края на годината.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Метеоролозите от Българска академия на науките излязоха на митинг в София с искане за по-високи заплати и по-голямо държавно финансиране на работата им. Те желаеха 1.15 млн. лева до 2 юли, с цел да се обезпечи активността им до края на годината, защото парите на института ще свършат на 9 юли.

Над 5000 румънци стачкуваха против признати от ръководещите промени, които съгласно тях ще затруднят битката с корупцията. Според президента Йоханис пък поправките са в изгода и на водача на социалдемократите Драгня, който не може да се кандидатира за министър председател поради условна присъда. В Европейски Съюз порастват опасенията, че Драгня, който на процедура импровизирано ръководи страната, я води в нелиберална посока сходно на Полша и Унгария.

Гърция ратифицира Истанбулската спогодба , заяви Съветът на Европа. Така България остава единствената страна в Югозападна Европа, която не е утвърдила документа поради популистки изказвания на партии и организации, че с нея се вкарва " трети пол " и се отваря опция за " еднополови бракове ".

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сините дюни на Марс


Дюните във форма на полумесец и обърнати в посока напразно са известни с наименованието си бархан. Когато дюните са отдалечени една от друга, вятърът придвижва по-леко техните краища и по този начин дюната придобива сърповидна форма. Подобна дюна беше снимана от намиращия се в орбита на Марс галактически уред Mars Reconnaissance Orbiter. Кадърът е от началото на тази година, като впечатлява с цвета на дюните, които са сини.

[NASA.gov]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР