Още по темата Вечерни новини: Facebook затъва все повече, а

...
Още по темата Вечерни новини: Facebook затъва все повече, а
Коментари Харесай

Вечерни новини: Бурята около Facebook се засилва, САЩ вероятно няма да наложат мито на стоманата от ЕС

Още по тематиката
Вечерни вести: Фейсбук затъва от ден на ден, а Петр Келнер купува публично " Теленор "

И още: Европейска комисия предложи 3% налог върху приходите на огромните софтуерни компании; Поздравът на Тръмп за изборната победа на Путин провокира остри рецензии във Вашингтон; Борисов даде обещание 15 млн.лв. в допълнение на чиновниците на пандизите под опасност от митинг
21 мар 2018
Вечерни вести: Никола Саркози арестуван за разпит, а БДЖ под нови съмнения

И още: За пръв път самостоятелна кола умъртви пешеходец; Фед ще разгласи първото си покачване на лихвите за годината; Актрисата Синтия Никсън от " Сексът и градът " се кандидатира на губернатор на Ню Йорк
20 мар 2018
Вечерни вести: Brexit ще завърши дефинитивно в края на 2020 година, а Западът бави поздравленията си за Путин

И още: Бойко Борисов персонално се зае с дупките по пътищата, рекордни температури в Арктика
19 мар 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Русия контраатакува западните ограничения и обвинявания за отровения разузнавач във Великобритания; Договорът за поддръжка на МиГ-29 събира от ден на ден критики; Ключова комисия в английския парламент желае по-дълъг Brexit
18 мар 2018 Пролетният сняг за следващ път като че ли изненада институциите макар предизвестията на метеорологичните служби. Обилният дъжд в столицата провокира тапи и закъснения на градския превоз и гневни реакции в обществените мрежи, макар че съгласно общината над 130 снегорина са били мобилизирани още вечерта. Добрата вест е, че снегът ще се стопи до събота.

Това, което няма да се стопи дотогава, е абсурдът с нерегламентирано събраните данни на милиони консуматори на Фейсбук. Марк Зукърбърг проговори (или по-скоро прописа в обществената мрежа, схваща се), само че извинението и обещанието за инспекции и следствие пристигна прекомерно късно и не донесе утешителен резултат нито за тържищата, нито за потребителите.

По всичко проличава, че този път историята няма да отшуми елементарно. Вероятно идват тежки времена с нови, усложнени регулации и все по-голямо потребителско съмнение освен към Фейсбук, само че и към всички огромни софтуерни компании, които работят с големи пакети персонални данни.

А отвън виртуалния свят, в действителния земеделската земя в България е поскъпнала двойно за интервала 2011 - 2016 година съгласно Евростат, което потвърждава остарялата мъдрост на Марк Твен - " инвестирайте в земя, тъй като стопираха да я създават ".

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Марк Зукърбърг призна неточности, само че това нямаше резултат на борсата, продължава и политическият и регулаторен напън над Фейсбук

Създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг призна, че обществената мрежа е позволила неточности, които са разрешили данни на клиентите ѝ да попаднат нерегламентирано в скандалната компания Cambridge Analytica. С обръщение в личния му профил той даде обещание компанията да направи съществени промени в опазването на персоналните данни на потребителите и да бъдат оценени всички приложения, които са имали достъп до огромен размер персонални данни.

Това е първият коментар на Зукърбърг по случая, откогато той се развива - от неделя насам. Думите му обаче не съумяха да успокоят нервите и акциите на Фейсбук паднаха с още 1.5% в предпазарната търговия в четвъртък, откакто предходните дни пострадаха мощно и смъкнаха пазарната капитализация на компанията с близо 50 милиарда $.

Компанията ще мине и най-малко през няколко следствия - американският търговски регулатор към този момент ревизира дали тя не е нарушила съглашението за отбрана на персоналните данни, което може да й коства санкция до 2 трлн. $. Днес управляващите в Съединени американски щати и Европейски Съюз настояха Зукърбърг публично да бъде изслушан поради абсурда - надлежно в Конгреса на Съединени американски щати и в европарламента. Според американски медии Зукърбърг е изразил подготвеност да рапортува, без непосредствено да е споделил " да ". Междувременно еврокомисарят по правораздаването Вера Йоурова напомни, че поради новите европейски правила за отбрана на персоналните в Европейски Съюз идващ сходен скандал може да коства доста, доста скъпо.

В подтекста на скандалa към Фейсбук организация Reuters предвижда няколко забавни кадрови промени, базирайки се на свои източници: шефът по сигурността Майкъл Коутс от Twitter се отдръпва от микроблогинг уеб страницата след три години работа там, с цел да сътвори своя компания в областта на сигурността. А Михал Залевски, който заема тази позиция в Гугъл, напуща търсачката, с цел да се причисли към софтуерната компания Snap. В началото на седмицата източници на организацията оповестиха, че и шефът по сигурността и на Фейсбук Алекс Стамос ще приключи активността си в обществената мрежа, тъй като не е склонен с метода към разпространяващата се посредством нея дезинформация, само че досега Стамос не е напуснал компанията. Въпреки че информацията е неофициална, наподобява, бурята към абсурда с персоналните данни няма да остане надвиснала единствено върху компанията на Зукърбърг.

ЕСО предлага нарастване на студения запас, държавното управление ще мисли дали да утвърди

Електроенергийният систематичен оператор приготвя промени на разпоредбите за ръководство на електроенергийната система, които ще усилят така наречен леден запас за идващия регулаторен интервал 2018/2019 година - от средногодишно 500 на 650 MW. Това е съобщила енергийният министър Теменужка Петкова на представители на бизнеса по време на среща в Министерството на енергетиката. Тя декларирала, че ще проучва предлагането и в случай че го утвърди, новите условия ще влязат в действие от 1 юли т.г.

В средите на бизнеса от известно време се приказва, че се приготвя нарастване на студения запас (мощности за произвеждане на електричество, които не работят, само че страната заплаща на притежателите им, с цел да ги поддържат в подготвеност при нужда). Основното съмнение е, че повода е идното стартиране на Топлоелектрическа централа " Варна ", който неотдавна беше платен от някогашния министър на превоза Данаил Папазов, който се смята за непосредствен до Движение за права и свободи и Делян Пеевски. Според известието на министерството обаче измененията се вършат, с цел да разрешат на индустриалните консуматори също да вземат участие в обезпечаването на така наречен леден запас, до момента в който сега могат да се включват единствено производителите на електрическа енергия.

Пламен Георгиев номинира членове на новата антикорупционна комисия

Само ден откакто Народното събрание даде старт на процедурата по желание на членовете на новата антикорупционна комисия, нейният ръководител Пламен Георгиев внесе номинациите си за четиримата – Антон Славчев за заместник-председател и трима членове - Антоанета Цонкова, Силвия Къдрева и Пламен Йоцов. От тях единствено Цонкова е в състава на комисията и досега, тя е член и на предходната комисия, ръководена от Георгиев – за лишаване на нелегално добитото имущество. Славчев и Къдрева пък са досегашните шефове надлежно на дирекция " Противодействие на корупцията " в ДАНС и отдел " Публичен указател " в Сметната палата, които по силата на закона се вляха в новата комисия. Пламен Йоцов е магистър по изчислителна техника с 20-годишен стаж в Министерство на вътрешните работи и ДАНС.

Предстои номинираните да внесат концепции и да бъдат изслушани от отрасловата парламентарна комисия по спор на ползи. Ако Народното събрание отхвърли някоя от кандидатурите, Георгиев ще би трябвало да предложи нова, само че никой от новите членове няма да застъпи, до момента в който не бъде запълнен напълно съставът на комисията. Очаква се минаването по всички процедури и самият избор да отнеме към месец.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Българите, избавили щъркели от измръзване, влязоха в международния медиен поток

Сафет Халид от силистренското село Зарица, който избави щъркели от измръзване, и други хора, последвали образеца му, станаха герои в международната преса с благородната си постъпка към птиците. Историята беше разказана от редица непознати медии, измежду които английският Guardian и " Франс прес ". " Франс прес " споделя историята под заглавие " Българи се втурват да избавят колония уплашени и измръзнали щъркели ". И изяснява, че ненадейно захлаждане в североизточната част на страната прикова на земята стотици мигриращи птици тази седмица и покри крилата им с лед. " Какво бихте създали, в случай че се натъкнете на голям брой вцепенени щъркели, покрити с лед и лежащи в затрупано от сняг поле? В България хората ги прибират в домовете си ", написа и " Гардиън ".

Фотограф: Стоян Геогриев

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Европейски Съюз чака да бъде изключен от американските мита върху стоманата

Европейски Съюз има учредения да счита, че може да бъде изключен от американските мита върху задграничните стомана и алуминий, което ще понижи риска от размразяването на световна комерсиална война. Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом завърши два дни на договаряния във Вашингтон с вярата, че Съединени американски щати ще обещаят да изключат Европейски Съюз от митата за импорт от 25% за стомана и 10% за алуминий, показват източници на Bloomberg. Тарифите би трябвало да влязат в действие в петък, а Европейски Съюз чака преди този момент президентът Доналд Тръмп да направи известие за вероятни изключения.

" Малмстрьом имаше доста ползотворна аудиенция във Вашингтон. Имаме положителни благоприятни условия да разгадаем казуса и да успокоим обстановката ", разясняват от Европейската комисия. Американският президент Доналд Тръмп разгласи ограниченията за налагане на мита върху двете първични материали този месец, като загатна, че Канада, Мексико и Австралия ще бъдат изключени и позволи на своя търговски договарящ да работи върху други изключения до 23 март. Опасенията са, че в случай че Европейски Съюз не получи отстъпка, това може да възпламени търговски войни на няколко фронта.

Лидерите на съюза ще решат ще има ли среща Европейски Съюз - Турция във Варна

Късно вечерта в четвъртък водачите на страните - членки на Европейски Съюз, се чака да решат в Брюксел дали да се състои плануваната за 26 март във Варна среща с турския президент Реджеп Ердоган. Те взеха решение да забавят потвърждението до последно поради обтегнатите връзки на Турция с Гърция и Кипър. Двигател на организацията на форума е българският министър председател, който се стимулира с нуждата да се резервира съглашението за мигрантите сред двете страни. И през днешния ден Борисов на среща с ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск в Брюксел е декларирал, че среща сред водачите на Европейски Съюз и на Турция е нужна за нормализирането на връзките сред Съюза и Анкара.

Очаква се на срещата във Варна да бъдат разисквани проблемите на Турция с Гърция и Кипър. Анкара се пробва да блокира изследванията за нефт и газ в крайбрежните води на Кипър, защото съгласно нея те нарушават правата на кипърските турци. Така се стигна до обстановката, в която предишния месец турски бойни кораби не разрешиха на италианската енергийна компания " Ени " да стартира работа в региона. Напрежението сред Атина и Анкара пък ескалира, откакто Турция задържа двама гръцки военни, които съгласно Атина са пресекли по нехайство границата сред двете страни поради неприятно време. Дори среща да бъде утвърдена, на нея нормализиране е мъчно да се чака и тя по-скоро ще бъде опция за общи фотографии с Ердоган.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Парламентът дефинитивно утвърди ремонтите на оградата по турската граница да се вършат без търгове с претекст да бъдат осъществявани оптимално бързо, с цел да няма риск за националната сигурност - с сходни причини се случи и построяването на оградата.
Практиката на директните преговори като цяло е противоречива и крие опасности за корист със средства.

Европейски Съюз санкции осем японски компании с общо 312 милиона $ за сговор на пазара на на кондензатори за електронни уреди, работил 14 години.
Осемте компании (Elna, Hitachi Chemical, Holy Stone, Matsuo, NEC Tokin, Nichicon, Nippon Chemi-con, Rubycon) са обменяли конфиденциална информация за търговията и доставките, с цел да избегнат ценова конкуренция, която би могла да е преференциална за потребителите, показва Европейски Съюз.

След два дни разпити на някогашния френски държавен глава Никола Саркози бяха повдигнати обвинявания за нелегално финансиране на предизборната му акция през 2007 година от режима на тогавашния либийски водач Муамар Кадафи.
Саркози отхвърли обвиняванията. Срещу него е стартирано ново следствие за пасивна корупция, като 63-годишният френски политик е освободен и подложен под правосъден надзор.

Словашкият президент Андрей Киска утвърди новия министър-председател Петер Пелегрини и състава на кабинета и през днешния ден се организира церемонията по назначението.
До измененията в ръководството се стигна след убийството на словашкия проверяващ публицист Ян Куцяк, което провокира най-големите митинги в страната от 1989 година насам. Новият министър председател обаче е от същата партия, от която бе и предния министър председател Роберт Фицо и това продължава да основава напрежение в обществото.

МЕДИЙНА ПОДКРЕПА

Арестувани турски публицисти получиха акредитации за срещата Европейски Съюз - Турция във Варна

Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) в България издаде алегорични акредитации за възможната среща на върха Европейски съюз – Турция във Варна на 26 март за 95 турски публицисти, които са лишени от независимост. След несполучливия опит за прелом от лятото на 2016 година Турция се трансформира в най-големия затвор за публицисти в света. Стотици представители на медиите бяха арестувани или разгласен за търсене, а голям брой редакции закрити от управляващите. От асоциацията подканват българските публицисти, които ще участват на срещата, да вземат алегорични баджове с имена и фотоси на свои турски сътрудници и да приказват и от тяхно име.

[АЕЖ]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР