Още по темата Вечерни новини: Еврофондове срещу добро правосъдие, икономиката

...
Още по темата Вечерни новини: Еврофондове срещу добро правосъдие, икономиката
Коментари Харесай

Вечерни новини: Оптимизъм за българската икономика, европарламентът иска мерки за свободата на медиите

Още по тематиката
Вечерни вести: Еврофондове против положително правораздаване, стопанската система на Европа се забавя

И още: Армения е под обсада, Шотландия вкара минимални цени на алкохола, по какъв начин ще наподобява новото летище в Истанбул
2 май 2018
Вечерни вести: Търговската война се отсрочва, стартира пазарлъкът за новия бюджет на Европейски Съюз

" Под прозорците на Борисов " Българска социалистическа партия изиска оставка на държавното управление поради корупцията и бедността, венецуелският президент усили минималната заплата на... 1.6 $
1 май 2018 В европейски мащаб денят предстоящо мина под знака на първите мнения на оферти през вчерашния ден нов бюджет на Европейски Съюз до 2027 година С две думи: към този момент се оформя лагер на страните, които по разнообразни аргументи са срещу бюджета в този му тип - Полша, Унгария, Франция, Швеция. Битката обаче едвам в този момент стартира, тъй че е прекомерно рано за заключения.

От Европа идва и една добра вест за страната ни - Брюксел върна по-отпимистичната прогноза за растежа на България в пролетния си отчет.

Иначе следващ популистки вътрешен звук сътвори Веселин Марешки, който предложи референдум за излизане от НАТО. Новата политическа антинатовска и антиевропейска реторика идва, откакто неотдавна "Воля " влезе в европейско семейство - това на националисти с флагман Марин льо Пен, като преди този момент не му се получи нито с ЕНП, нито с европейските либерали, нито с европейските консерватори и реформисти.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Брюксел с по-оптимистична прогноза за растежа на България

Европейска комисия чака българската стопанска система дa резервира растежа си постоянен през идващите години. Според пролетната прогноза на институцията оповестена в четвъртък Брутният вътрешен продукт на България ще се усили с 3.8% през тази година и ще резервира непосредствен ритъм на развиване и през идната 2019 година с растеж от 3.7%. Тази прогноза на фона на района не е впечатляваща - тя е по-добра от упованията за Хърватия и Чехия, само че по-слаба от тези за Словения, Румъния, Полша, Унгария и Словакия - всички сред 4 и 4.7%. За Европейски Съюз пък оценките сочат, че през 2017 година е бил реализиран 10-годишен връх и общ растеж от 2.4%, а прогнозата е за закъснение до 2.3% тази година и 2% през идната.

Новият документ на процедура връща плануваните равнища за България от ноември 2017 година, които в следствие бяха малко понижени. Новата прогноза е със доста по-благоприятни упования и за стабилността на растежа - по предходни оценки българската стопанска система щеше да се развива с 3.5% през 2019 година, до момента в който в този момент цифрата е 3.7%. Основният източник на растежа ще продължи да бъде вътрешното ползване.

Европарламентът изиска мониторинг над общественото финансиране за медии

Европарламентът прикани ЕK да ускори мониторинга над медийния плурализъм в Европейски Съюз, както и на всяко обществено финансиране, предоставено на притежатели на медии, и да сътвори самостоятелни механизми за наблюдаване и оценка на положението на свободата на медиите в Европейски Съюз. Това е записано в незаконодателна резолюция, призната от евродепутатите през днешния ден - 3 май, когато се отбелязва и Световният ден за независимост на печата. В нея се желае още страните членки да усилят финансовата поддръжка за доставчиците на публични услуги и проверяващата публицистика.

Брюксел се принуди да стартира да обръща внимание на казуса със свободата на словото, откакто многочислени отчети в последната година демонстрираха, че има доста утежняване на медийната независимост в редица страни от Европейския съюз, а за жалост България е измежду най-лошите образци.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Въпросът дали сред Съединени американски щати и Китай ще избухне комерсиална война може да получи отговор в идващите два дни. Търговската делегация на Съединени американски щати дойде в Пекин и ще остане там до петък вечерта. До срещата се стигна след недоволствата на Вашингтон против комерсиалната политика на Китай и последвалата замяна на мита върху артикули. Според китайските медии обаче Пекин е подготвен да се опълчи на настояванията на Вашингтон, в случай че е належащо. Това прави малко евентуално сключването на договорка, която да промени напълно китайските практики.

Утре ще стане ясно дали гласоподавателите в Лондон ще санкционират премиера Тереза Мей и партията й, както чакат наблюдаващи. Днес се организира вотът за локални съветници в няколко региона на столицата, които са показателни за публичните настройки за водачеството на Мей и за 8-годишното ръководство на партията й. Въпреки че вотът няма непосредствено да повлияе на ръководството, по-слаб резултат ще окуражи критиците в Консервативната партия и може да усложни към този момент нелеката задача за използване на проекта на Мей за Брекзит.

Фотограф: Hannah Mckay

За трета поредна година през днешния ден и на следващия ден в Солун се организира срещата на външните министри на България, Македония, Гърция и Албания . Зад този формат, който се трансформира в обичаен, се крие и предстоящата опция за нов диалог сред първите дипломати на Гърция и Македония, на който да могат да се слагат най-трудните въпроси за бъдещото компромисно име на Македония - като метод на приложимост и изписване.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Световен връх с 1374 дрона в синхон

В китайския град Сиян група запалянковци сложиха нов международен връх за дронове, изпълняващи синхронен полет. В продължение на 13 минути 1374 дрона се издигнаха в нощното небе и светлините им оформяха фигури и надписи, разпрострели се на малко повече от 1 км. За вписване на достижението участваха представители на Книгата на върховете " Гинес ".

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

"Българският енергиен холдинг " подписа контракт със Citigroup Global Markets и "Първа финансова брокерска къща " за мениджъри на емисия облигации. Книжата ще се търгуват на тържищата в Ирландия и София, а със сумата ще се рефинансират две остарели излъчвания на държавния холдинг за общо над 1 милиарда евро.

Спрямо първото тримесечие през 2017 година общият брой издадените разрешителни за строителство на здания и разгънатата застроена повърхност при жилищата порастват по данните на Национален статистически институт.Това е изключително осезаемо в топ четирите региона по издадени визи за градеж, които не престават да бъдат София, Пловдив, Бургас и Варна.

Без диспути депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за правосъдната власт, които дават право на Инспектората към Висш съдебен съвет да има достъп до банковите секрети на магистратите при експлицитното им единодушие. При отвод ще се минава през съд, който да позволи или откаже достъпа.

Национална агенция за приходите стартира всеобщи данъчни инспекции в пунктовете за годишни механически прегледи . Освен за издаването на касови бележки и отчитането на оборота инспекторите ще наблюдават и за спазването на осигурителното законодателство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР