Още по темата Вечерни новини: 10% ръст на държавните заплати

...
Още по темата Вечерни новини: 10% ръст на държавните заплати
Коментари Харесай

Вечерни новини: Започна процедура за отнемане гласа на Унгария в ЕС, техгигантите може да плащат на медии и творци

Още по тематиката
Вечерни вести: 10% растеж на държавните заплати следващата година, съдът върна Вълчо Арабаджиев в ареста

И още: " Булгаргаз " изиска скок в цената на газа от 14%; Австрия ще поддържа наказателна процедура против Унгария; Правната комисия отхвърли президентското несъгласие против високите правосъдни такси
11 сеп 2018
Вечерни вести: Борисов уточни тримата нови министри, напредък на антиимигрантската партия в Швеция

И още: Правната комисия се кани да отхвърли следващо президентско вето; Русия стартира най-голямото военно обучение в историята си
10 сеп 2018 Силен бе денят за европейските институции, като оттова пристигнаха водещите значими вести в Европа в сряда. Унгария може да остане без глас в Европейски Съюз, откакто евродепутатите стартираха наказателната процедура против страната, в която министър председателят Виктор Орбан гради своята " нелиберална народна власт ".

Редом с това институцията одобри мощно оспорваната Директива за авторското право, мненията за която са поляризирани - от отбрана за медиите и създателите до цензура в интернет. До окончателното утвърждение на новия закон обаче пътят е задоволително дълъг, с цел да се намерят взаимни отстъпки.

Еврокомисията пък предложи Европейски Съюз да постави край следващата година на сезонната промяна на времето, като предлагането е всяка страна да реши дали да остане на лятно време (от 21 март 2019) или на зимно (от 27 октомври 2019).

В България се завихря следващия скандал с продължение - пасажери на софийското летище още веднъж не са минали паспортна инспекция при влизане в България (респективно и в ЕС) - този път от Бейрут, Ливан. По тайнствен метод е било " позволено разбъркване на пасажерите, идващи от " трета страна ", с към този момент тествани заминаващи пасажери ", удостоверяват от Летище София за " Дневник ". Заради сходен пропуск през март т.г. бяха уволнени 13 чиновници на летището. Със сигурност казусът няма да помогне нито за мечтаното влизане в Шенген, нито ще понижи ескалиращото в последно време напрежение към ръководещите.

НАЙ-ВАЖНОТО

Евродепутатите задвижиха процедура за отнемане на Унгария от глас в Европейски Съюз

Европарламентът реши да задейства наказателна процедура против Унгария поради " тежко нарушаване на полезностите, на които се основава Европейски Съюз ", която може да лиши страната от правото й на глас в Европейски Съюз. Емоционалната тирада на унгарския министър председател Виктор Орбан, която произнесе на вчерашното си чуване в Страсбург, очевидно не оказа помощ и процедурата бе утвърдена с 448 гласа " за ", 197 " срещу " и 48 " въздържал се ". Външният министър на Унгария съобщи, че страната ще търси способи по правосъден път да оспори решението.

Безпокойствата на европарламента се отнасят до " действието на конституционната и изборна система ", " независимостта на правосъдната власт ", " корупцията и споровете на ползи " и до разнообразни самостоятелни свободи, както и правата на бежанците. Процедурата по член 7 от Договора за Европейски Съюз се употребява извънредно рядко, само че и двата случая досега са от последната една година. В края на декември 2017 г тя бе задействана и против Полша по самодейност на Европейска комисия.

Европарламентът утвърди директивата, която ще задължи техгигантите да заплащат авторски права на публицисти и създатели

Европейският парламент утвърди Директивата за авторското право, която предизвика както поддръжка, по този начин и остри рецензии и терзания. След като през лятото Европарламентът отхвърли текстовете, в този момент те получиха зелена светлина към този момент отчасти модифицирани. Това ще разреши на евродепутатите, еврокомисията и Съвета на Европейски Съюз да продължат тристранните договаряния по текстовете, до момента в който намерят компромис по тях.

Директивата би трябвало да осъвремени досегашната законова рамка за авторските права, която е от 2001 година и е несъответстваща за цифровата среда. Текстът обаче стана обект на остри разногласия, защото изисква платформи, търсачки и агрегаторите на вести да заплащат на медиите авторски права за линкове към уеб страниците и задължава обществените мрежи да конфигурират филтри, които да предотвратяват качването на предпазени с авторско право материали. Според критиците на директивата ще докара до огромна цензура в интернет. Защитниците й обаче настояват, че това е методът да се защитят публицисти, създатели и носители на права и терзанията за цензура са голословни.

Машините и пшеницата покачиха износа към Европейски Съюз

Износът на България отбелязва годишен спад от 2.3% към края на полугодието, движен от слаба търговия със страните отвън съюза, до момента в който вътре в общността продажбите на български артикули нарастват с 10.7% от началото на годината, сочат данните на Национален статистически институт. Предварителните данни и за юли демонстрират сходна наклонност и по този начин общият износ е единствено с близо 1% над миналогодишния.

Добрата вест е, че максимален принос за нарастването на износа към Европейски Съюз има износа на артикули със относително висока добавена стойност - машини, апарати и елементи. От друга страна обаче цената на износа на житни растения е повече от двоен. Проблемът с износа към трети страни пък значително идва от високата цена на петрола на интернационалните пазари, което свива с цели 75% продажбите на горива и масла за година.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Денят на Каталуня или не просто още една " Диада "

Почти година след референдума за самостоятелност на Каталуня, оповестеното разединение от Испания и отнемането на автономията на региона в следствие, съвсем милион каталунци се включиха в празника " Диада ", който поддръжниците на независимостта одобряват като " народен " празник. Според медиите множеството е изпълнило съвсем 6 км от централен бул. в Барселона. Протестиращите желаеха освобождението на Жункерас и други арестувани от испанските управляващи. Очакват се още демонстрации към годишнината на референдума. По тематиката с независимостта на Каталуня обаче има разлом. Кабинетът на Ким Тора желае нов референдум за самостоятелност. Предшествениците им - партиите на Пучдемон и тази на някогашния му заместител Жункерас, обаче приканват за въздържаност. Те обръщат внимание на обстоятелството, че няма проект за отделянето и не е ясно по какъв начин и по кое време то може да се случи. Освен част от тях считат, че тактика за непрекъснати митинги от ден на ден разделя каталунците, като радикализира последователите на самостоятелност " незабавно " и изключва тези с националистически настройки, които не споделят това мислене.

[Reuters]

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Парламентът ще гласоподава промените в държавното управление на следващия ден


Парламентът ще гласоподава оставките на министрите Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев на следващия ден - персоналните промени ще бъдат втора точка в дневния ред. Тримата министри подадоха оставки по искане на министър-председателя след тежката злополука край Своге, в която починаха 17 души. За нови министри ще бъдат препоръчани депутатът от ГЕРБ Петя Аврамова, която да оглави районното министерство, зам.-министърът на стопанската система Александър Манолев, който да поеме превоза, както и основният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов, който да оглави същото министерство.

След съвещание на съдружния съвет на ръководещите в понеделник бе оповестено, че ГЕРБ ще гласоподава за промените в кабинета, а партията на Валери Симеонов - срещу оставките. За лични промени в държавното управление е нужно нормално болшинство. Без народните представители от НФСБ ръководещите обединения имат 114 гласа. Практиката до момента е освобождението на министър и назначението на нов да става с едно и също решение. Във вторник в коментар пред публицисти министър председателят разгласи, че изненади при гласуването може да има единствено в случай че той изиска.

Apple демонстрира новите си артикули по-късно довечера

[Reuters]
Отново е септември и софтуерният свят е вперил очи към Apple, която обичайно показва новите си модели телефони iPhone и други артикули. Компанията, която неотдавна доближи пазарна капитализация от над 1 трлн. $, провежда особено събитие в офисите си в Калифорния, в което присъединяване ще вземе изпълнителният шеф на компанията Тим Кук. То ще се случи в 20:00 ч. българско време и може да се гледа онлайн онлайн през уеб страницата на компанията apple.com

Очаква да бъдат показани три нови модела iPhone, модифициран вид на iPad Pro, смарт часовник Apple Watch с по-голям екран и нов по-евтин преносим компютър. Очакванията на почитателите за чисто нов модел смарт телефон най-вероятно обаче няма да се осъществен, предвижда Bloomberg. Вместо iPhone 11 на пазара ще се появят два модела iPhone 10S с друга величина на екрана и iPhone 10C, който ще е по-евтин - специалисти допускат, че цената ще е сред 700 и 750 $.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Кабинетът е разискал повдигането на заплатите в бюджетния бранш с 10% от идната година , заяви министърът на финансите. Според сметките на ведомството това ще коства в допълнение 1.1 милиарда лева, или към 1% от Брутният вътрешен продукт. Владислав Горанов изясни, че това е допустимо, защото до края на август превишението на приходите е близо 2.5 млрд лева

Специализираната прокуратура упрекнати и четвърти човек по проблема към " Винпром Карнобат " и притежателя му Миню Стайков. Той е обвързван с производството на цигари в незаконната фабрика в Карнобат и продажбата им на черния пазар, осведоми спецпрокуратурата.

Прокуратурата изиска премахване от служба на зам.-министъра на превоза Ангел Попов от " Обединени патриоти ". Преди към половин година той беше упрекнат за осъществена от него машинация през 2012 година, когато е бил ръководител на браншова организация.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Източването на първия мазут от потъналия край Созопол транспортен съд

[Скрийншот от видеото]

Източени са първите количества мазут от резервоарите на потъналия преди близо век в созополския залив транспортен съд " Мопанг ", оповестиха от Министерството на превоза. Операцията е почнала през вчерашния ден, като са изпомпени първите 10 кубика нефтоводна примес. През предишния месец държавното управление отпусна 2.4 млн. лв. за акцията.
Видео от нея може да гледате тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР