Още по темата В рубриката на Капитал Daily ще събираме

...
Още по темата В рубриката на Капитал Daily ще събираме
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика

Още по тематиката
В рубриката на " Капитал Daily " ще събираме всички най-важни вести от последните седем дни

В рубриката на " Капитал Daily " ще събираме всички най-важни вести от последните седем дни

В рубриката на " Капитал Daily " ще събираме всички най-важни вести от последните седем дни

Европейска комисия стартира пилотна процедура поради нарушавания на три водни наставления

Димитър Куманов от риболовно съдружие " Балканка " е един от главните мотори на подадените в Европейската комисия тъжби против България поради нарушавания на три водни наставления, свързани с водните електрически централи (ВЕЦ) по българските реки.

Заради тези подозрения комисията стартира пилотна процедура против страната, с която на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) са сложени съответни въпроси във връзка с жалбите, на които би трябвало да бъде отговорено в период от 10 седмици. След това отговорите би трябвало да бъдат оценени от комисията в границите на още 10 седмици и ако предоставените данни са незадоволителни, комисията може да открие наказателна процедура.

Причина за въпросната процедура са две обособени тъжби, които Европейска комисия сплотява. Първата е импортирана от рибарски клуб " Балканка ", Българското сдружение за отбрана на птиците, Българското каяк общество, а втората – от WWF - България, Сдружение за дива природа " Балкани " и рибарско съдружие " Балканка " – Благоевград.

От Министерство на околната среда и водите разясниха, че със запитването си Европейска комисия цели да изследва националното законодателство и използваните административни процедури по отношение на Водноелектрическа централа. " Процедурата по така наречен пилотни изследвания, каквато съставлява актуалното, се реализира сред Европейска комисия и страните - членки на Европейски Съюз, под формата на преписка. Целта на тази преписка е Европейска комисия да получи информация/разяснения от страната по въпроси за използването и развиването на съответни проблеми.

България не желае наложителни цели за енергийна успеваемост до 2030 година

България не е съгласна новата цел за 30% енергийна успеваемост до 2030 година, която се предлага от Европейската комисия, да има наложителен темперамент за обособените страна членка. Това стана ясно по време на постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз " Транспорт, телекомуникации, енергетика ", част " Енергетика ", което се организира в Люксембург в понеделник с присъединяване на енергийните министри на Европейски Съюз. Този въпрос беше най-дебатираният по време на съвещанието и в последна сметка страните членки не са стигнали до единна позиция. Според източници на " Капитал " главните последователи на наложителните цели за енергийна успеваемост са били по-големите страни - членки на Европейски Съюз, до момента в който България и друга група страни са поддържали тезата, че задачата би трябвало да е индикативна.

Предложението за наложително 30% енергийно икономисване по отношение на употребяваната сила през 1990 година е част от новия енергиен пакет " Чиста сила за всички европейци ", който беше показан в края на предходната година. С него енергийната успеваемост се слага в центъра на новото енергийно законодателство.

Според в този момент настоящите правила страните от Европейски Съюз би трябвало да реализират енергийни спестявания в размер на 20% до 2020 година

Страната ни няма позиция по договарянията за " Северен поток 2 "

България не е изразила позиция дали Европейската комисия би трябвало да договаря с Русия за плана " Северен поток 2 " от името на страните членки по време на съвещанието на енергийните министри в Люксембург, което се организира този понеделник. На него Европейска комисия показа проекта си за сходни договаряния, като задачата е да се избегнат сепаративни сделки сред обособени страни (най-вече Германия) и " Газпром ". Опасенията на Европейска комисия са, че обособени договаряния ще разрешат на съветската компания да напредне с построяването на газопровода, без да се преценява с мнението на всички членки, в това число България, и общата европейска позиция.

По-специално Брюксел желае да принуди съветската компания да съблюдава европейското законодателство и в териториалните води на Европейски Съюз. При " Северен поток 1 " да вземем за пример този проблем в никакъв случай не е бил дискутиран, само че породи при построяването на " Южен поток " в България.

" Северен поток 2 " ще повтаря маршрута на към този момент съществуващия газопровод по дъното на Балтийско море. Ако той бъде построен дружно с " Турски поток " през Черно море, това ще даде опция на съветската компания да приключи напълно преноса на газ през Украйна.

Добивът на газ от находище " Галата " е повишен с 300%

Добивът на природен газ от находище " Галата " в шелфа на Черно море е повишен с 300%, откогато концесионерът " Петрокелтик България " смени притежателя си. Това излиза наяве от известие на ирландската Petroceltic, която преди година беше поета от най-големия си заемодател Worldview. Компанията е записана на Каймановите острови и е учредена от българина Анджело Москов.

Въпреки увеличеното произвеждане приходите на " Петрокелтик " през предходната година са траяли да понижават, като най-вероятната причина за това са по-ниските цени на газа. Данните демонстрират още, че компанията от ден на ден разчита на продажби на търговци на природен газ, защото количествата към " Булгаргаз " доста са спаднали.

Новите притежатели считат да продължат активността си в България и даже възнамеряват вложения, въпреки че към този момент не афишират съответни планове. Очакванията им са през идната година блок " Каварна-изток " да бъде обвързван и да стартира да доставя газ.

Петролът означи най-лошото си първо полугодие от 20 години

Цените на петрола се повишиха в края на седмицата, възстановявайки някои от загубите, направени през нея, написа Reuters. Въпреки това суровината отбелязва най-лошата си първа половина на годината за последните две десетилетия макар желанието на страните - производителки от ОПЕК, да вдигнат цената посредством понижаване на производството. Брентът затвори предходната седмица на цена 45 $ за барел, до момента в който лекият американски вид падна до 43 $.

Цените на петрола са се намалили с към 20% от началото на тази година макар опитите на картела ОПЕК и други страни производителки да вдигнат цената. Според последната договорка те са понижили производството с 1.8 млн. барела дневно. Това е най-големият спад в цената на петрола за първите шест месеца от края на предишното хилядолетие насам, когато цените бяха ниски поради азиатската финансова рецесия.

57% от постройките с парно отопление в София ще би трябвало да доплащат за парното

Намеренията на енергийния регулатор за нарастване на природния газ с 1.91% от началото на юли бяха разисквани на на откритото съвещание на комисията във вторник. Предложението на " Булгаргаз " е цената на синьото гориво за третото тримесечие да се усили до 370.21 лева за 1000 куб.м без Данък добавена стойност, данък и цена за транспорт.

Константин Делисивков беше освободен от поста член на съвета на шефовете на " Български енергиен холдинг " с протоколно решение на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в края на предходната седмица. На негово място е определен изпълнителният шеф на Националната електрическа компания Петър Илиев. Промените към този момент са вписани в Търговския указател.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР