Още по темата В опит да защити авторското право Брюксел

...
Още по темата В опит да защити авторското право Брюксел
Коментари Харесай

Европарламентът отхвърли спорната директива за авторското право

Още по тематиката
В опит да отбрани авторското право Брюксел рискува да цензурира интернет
от Дневник,5 юли 2018
Плати си за линка, ей!

Европейски Съюз е на път да прокара основни промени в режима на авторското право, които ще обиден всички онлайн консуматори
20 юни 2018 Евродепутатите отхвърлиха разновидността на противоречивата инструкция за авторското право, чиито съперници настояват, че заплашва с невиждана цензура в интернет. За приемането й бяха 278 души, а срещу гласоподаваха 318. Сега текстовете, които тормозиха деятелите за свободата на интернет, ще бъдат прегледани на пленарно съвещание на Европейския парламент през есента, оповестява dnevnik.bg.

С леки промени в оферти от Европейска комисия текст, директивата беше утвърдена от правната комисия на Европарламента през юни. Това трябваше да даде началото на договаряния сред Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз, които да завършат с гласоподаване на пленарно съвещание и влизане в действие на новите правила. Но откакто задоволителен брой депутати възразиха публично против решението на правната комисия, въпросът беше гласуван на пленарното съвещание в Страсбург през днешния ден.

Основните тематики за различие са членовете 11 и 13. Член 11 се отнася до закрилата на изявленията в пресата при потреблението им онлайн – той придвижва в цифровата епоха авторските права от остарялата инструкция 2001/29/ЕО и планува, че те се погасяват 20 години след първичното издание. Тази корекция изискваше от разпространителите на онлайн наличие да имат подписани лицензионни съглашения с издателите, с цел да могат да разгласяват линкове и малко изложение на материала. Ако няма такова (например сред facebook и медийна компания), потребителят (facebook) няма да може да разгласява линк към този текст.

Член 13 планува доставчиците на услуги, които съхраняват огромни размери творби и други обекти, качени от техните ползватели, и обезпечават на публиката достъп до тях, да подхващат в съдействие с носителите на права ограничения за гарантиране на отбраната или за недопускането на нарушаването им в техните услуги.
Това значи, че доставчиците на онлайн наличие трябваше да ревизират авансово материалите, които се качват на техните уеб сайтове, за съществуването на лицензионни съглашения с държателите на авторските права.

Противниците на двата текста назовават първия " налог линк ", а втория - " upload филтър ". При настоящия режим потребителите нямат ограничавания да разгласяват линкове към медийно наличие. Стандартната отбрана на авторското право покрива единствено публикуването на забележителна част от материала.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР