Още по темата В България се рециклира повече пластмаса от

...
Още по темата В България се рециклира повече пластмаса от
Коментари Харесай

Западът е в стрес от забраната за внос в Китай на пластмасови отпадъци

Още по тематиката
В България се рециклира повече пластмаса от битови боклуци от междинното за Европейски Съюз, разгласи министърът на екологията
от Дневник,12 яну 2018
Над 200 страни подписаха резолюция против замърсяването с пластмаса в океаните
от Дневник,9 дек 2017 От 1 януари 2018 година Китай забрани вноса на боклуци от пластмаса и други над 20 материала, подобаващи за преработване, а това може да промени целия международен модел на преправка на годни за повторна приложимост съставки. Кампанията против задграничния отпадък визира още текстилни и хартиени боклуци.

Бързо въвеждане на смяната

Промяната не е напълно изненадваща, тъй като за нея се приказва най-малко от 5 години. Изненадващото е прекомерно късото време сред обявата от предишното лято и влизането на възбраната в действие. Множество огромни стопански системи нямаха време да разработят собствен План Б и да го задействат в точния момент.

Според природозащитниците от Greenpeace решението на Пекин е тревога към света да се разсъни и да осъзнае, че изтичат времето на комфорт за западните страни, които изпращаха цели кораби с индустриални и други боклуци към Китай, Индия и други страни.

Близо 87% от сепарираните пластмасови боклуци в Европейски Съюз бяха изпращани непосредствено или през Хонконг към китайски преработватели. Съединени американски щати и Япония също разчитат на китайците - през 2016 година единствено американците са изпратили 1.43 млн. тона на стойност малко под 500 млн. $. Англия е изнесла към Китай над 2.7 млн. тона пластмасови боклуци от 2012 година насам.

Десетилетия наред и китайците, и развитите страни имаха взаимна полза от модела. Едните печелеха от извличането на скъпи материали от отпадъците, а другите елементарно се отърваваха от тях. Цели региони в Китай се изхранваха като сепарираха доставеното от други континенти. Но в този момент Китай изяснява на Световната комерсиална организация (WTO), че боклукът е станал прекомерно рисков - и за околната среда, и за хората, споделя dpa.

И Китай създава доста

Агенцията счита, че повода може да е друга. През 2016 година Китай е внесъл 7.3 млн. тона пластмасови боклуци на стойност 3.7 милиарда $, което е над половината от този тип материали в света. В същото време страната създава от ден на ден пластмаса и към този момент едвам се оправя с преработката на отпадъците. Само в Китай семействата изхвърлят близо 200 млн. тона.

Всяка година Германия - най-голямата стопанска система в Европа - изпраща към китайските пристанища към 560 хиляди тона пластмасови боклуци, а това са близо 9.5% от основаното от промишлеността и семействата в страната, сочат данни на федералната организация за отбрана на околната среда UBA. " Ще изпитаме усложнения, само че надали ще се стигне до обстановка хората да седят върху боклуците си ", разяснява Йорг Лахер от Федерацията за материалите за втора ръка (BVSE).

Операторът на Gruener Punkt - най-известният събирач на боклуци, твърди, че не е директно обиден от китайското решение, тъй като множеството от балите за преработване се преработвали в Германия или в други страни от Европейски Съюз. Но Gruener Punkt признават също, че може да се наложи да покачат цените за услугите си, тъй като ще би трябвало да разширят броя на инсталациите си. Разходите за преправка на кофичка за кисело мляко, да вземем за пример, сега са под 1 евроцент. Повишаването им ще се отрази на клиентите, само че може и да направи този бизнес по-доходоносен.

Задава се и друга смяна - през 2019 година в Германия влиза в действие нов закон за опаковките, който ще усили още повече квотите от материали, които ще би трябвало да се рециклират. Това довежда и рециклиращите компании, и природозащитниците до общото мнение, че напълно скоро опаковките ще би трябвало да съдържат повече материали, годни за добиване и повторна приложимост.

Във Англия приканват държавното управление да се намеси в интерес на бранша за преработване. Според Рой Джорджсън, началник на отрасловото съдружие Resource Association, има заплаха просто никой да не желае част от пластмасата за преработване. Без помощ от управляващите, цените ще паднат, някои компании ще спрат да събират някои типове пластмаси (например чинийките за пакетирано месо или кофичките за кисело мляко).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР