Още по темата Турската лира достигна рекордно дъно спрямо долара

...
Още по темата Турската лира достигна рекордно дъно спрямо долара
Коментари Харесай

Аржентина търси финансова помощ от МВФ, за да избегне кризата

Още по тематиката
Турската лира доближи рекордно дъно по отношение на $

Обезценяването на лирата е част от всеобща ликвидация на валутите на разрастващите се пазари
9 май 2018
Инвеститорите в облигации изтеглят парите си от разрастващите се пазари

Скъпият $ и високите лихвени проценти в Съединени американски щати понижават привлекателността на облигациите от разрастващите се пазари
8 май 2018
Аржентина подвигна стремително лихвата до 40% в опит да избави от срив валутата си

Реформите в страната се бавят, а мощният $ оскъпява изплащането на външния дъл
5 май 2018 Аржентина стартира диалози с Международния валутен фонд (МВФ), макар че името на институцията се употребява с съмнение измежду популацията на страната. Миналата седмица централната банка подвигна стремително лихвата до 40% в опит да избави песото, което загуби една четвърт от цената си от началото на годината.

Президентът Маурисио Макри съобщи във вторник, че е провел диалог с шефа на МВФ Кристин Лагард, в който е сложено началото за договаряне на съглашение за заем. Въпреки че нито една от двете страни не е оповестила размера на заема съгласно разнообразни източници той ще бъде 30 милиарда $, оповестява BBC.

Макри твърди, че парите ще бъдат употребявани, с цел да форсира програмата му за напредък и развиване, както и ще оказват помощ на страната да се оправи с новите световни провокации, заобикаляйки рецесии, от каквито страната е страдала в предишното. Пазарите реагираха положително и песото се възвърне достигайки 22.30 по отношение на $.

Необходимите промени

Макри счита, че аржентинската стопанска система страда поради високите цени на петрола и упованията за покачването на лихвите в Съединени американски щати в идващите месеци. Страната прави пазарни промени, само че е прекомерно подвластна от външно финансиране вследствие на големите обществени разноски на предходните държавни управления. Кристин Лагард съобщи, че Аржентина е " скъп член " на МВФ и ще последват полемики за взаимна работа по укрепването на аржентинската стопанска система.

През тази година инфлацията доближи 25%, макар дейната интервенция на централната банка, която се пробва да я смъкна до 15%. Икономиката е повишена с извънредно незадоволителните 2.9% през 2017 година, а анализатори чакат комбинираният недостиг по настоящата сметка и бюджета да надвиши 10% от брутния вътрешен артикул през тази година. Обещаните пазарни промени се правят постепенно, само че въпреки всичко в края на 2017 година корпоративният налог беше понижен от 35% на 30%. Пенсионна промяна също беше осъществена, макар недоволството на синдикатите, които са и съперници на промяната на пазара на труда, която е от основна значимост за фирмите в Аржентина.

Кризи в предишното

Много хора упрекват точно политиките, наложени от МВФ, за икономическия срив в интервала 2001-2002 година, който докара милиони аржентинци от междинната класа до беднотия. Тогава Аржентина изпадна в несъстоятелност и валутният ръб в страната се провали.

Страната се издължи към МВФ през 2006 година и прекъсна връзките си с основаната във Вашингтон интернационалната финансова институция. Опитите за съпоставяне на днешната обстановка с тази от 2001 година са несъстоятелни съгласно анализатори. Финансите на страната са се трансформирали фрапантно оттогава, като множеството депозити в банките са в песос, а над половината обществен дълг се държи от обществени институции като централнатата банка, до момента в който през 2001 година той е бил най-вече в частни ръце.

Освен това политическата обстановка е друга - през 2001 година опозицията е била мощна и подготвена да смъкна тогавашното държавно управление, а през днешния ден тя е разграничена и неспособна да застане зад един водач. В допълнение аржентинският министър на финансите, пробвайки се да успокои обществеността, твърди че МВФ се е трансформирал, учейки се от направените неточности в предишното и в този момент може да бъде доста потребен за страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР