Още по темата Триумфът на упоритостта: Кой е новият премиер

...
Още по темата Триумфът на упоритостта: Кой е новият премиер
Коментари Харесай

Педро Санчес положи клетва като испански премиер

Още по тематиката
Триумфът на упоритостта: Кой е новият министър председател на Испания Педро Санчес
от Дневник,1 юни 2018
Испанският министър председател Мариано Рахой беше свален от Народното събрание
1 юни 2018 Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес постави клетва като новия министър председател на страната. Той взе поста от консерватора Мариано Рахой, който беше свален от ръководството в петък поради корупционен скандал, опетнил репутацията на Народната партия, написа Reuters.

Парламентът гласоподава избор на съмнение на Рахой, който беше импортиран точно от социалистите на Санчес. Едно от главните провокации пред новия министър председател ще бъда да откри решение на рецесията с настояванията за каталунска самостоятелност.

Крехко ръководство

Санчес стана министър председател с едвам 84 места за неговата Социалистическа партия в 350-местния парламент, с помощта на поддръжката на крайнолевите от " Подемос " и на по-малки националистически партии. Той съобщи, че има намерение да ръководи Испания до 2020 година, когато изтича актуалният мандат. Но поради парламентарните места, с които разполага, не е ясно какъв брой дълго може да издържи неговият кабинет.

Свалянето на Рахой след шест години на власт може да докара до политическа неустановеност в страната, само че проевропейската устременост на Санчес и фактът, че предходното държавно управление също беше на малцинството, значат, че отрицателните резултати евентуално ще бъдат лимитирани. " Наясно съм с отговорностите, които поемам, със комплицираната политическа обстановка, през която минава Испания, и ще се изправя пред всички провокации със покорност и отдаденост ", уточни новият министър председател.

Бюджетен надзор

В Берлин държавен представител съобщи, че Германия се надява на устойчиво ръководство в Мадрид. " Санчес повтори уговорката си по отношение на европейските ортодоксални правила и бюджетен надзор. Не чакаме доста отражение върху хода на растежа ", споделят анализатори от UBS.

Прогнозите са, че крайнолевите няма да съумеят да упражнят значително въздействие върху Санчес, който желае да завоюва назад центристките гласоподаватели. Кой е новият испански министър председател
Роден на 29 февруари 1972 година в Мадрид, новият министър председател израства в заможно семейство с татко бизнесмен и майка служител и следва стопанска система в испанската столица, преди да приключи магистратура по политическа спестовност в Свободния университет в Брюксел. Общински консултант в Мадрид от 2004 до 2009 година, той става народен представител през 2009 година Начело на една отслабена социалистическа партия, Педро Санчес се подрежда след Мариано Рахой на изборите през декември 2015 година В подтекста на последвалата политическа парализа се пробва безрезултатно да сформира държавно управление с поддръжката на " Граждани " и " Подемос ".
През юни 2016 година са свикани нови избори и социалистическата партия отива още по-надолу, като отбелязва най-лошия си резултат от възобновяване на демокрацията през 1977 година Санчес е изхвърлен от партията, чието управление го държи виновен. Той обаче се завръща през парадния вход през май 2017 година, когато деятелите гласоподават за връщането му отпред на партията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР