Още по темата Три истории на млади компании, които произвеждат

...
Още по темата Три истории на млади компании, които произвеждат
Коментари Харесай

Шоколадът с рози Rosey’s mark получи правна закрила

Още по тематиката
Три истории на млади компании, които създават натурални артикули

Шоколадът с рози Rosey’s mark получи правна протекция, откакто рецептата бе предпазена като потребен модел, оповестиха Ина и Росица Паунови. Те са притежатели на компанията производител - " РИМ груп ко ", която е фокусирана върху производството на храни, съдържащи българска маслодайна роза.
Първият усет – черен шоколад с рози с 54% наличие на какао, е основан през януари 2014 година Година по-късно компанията стартира да предлага още два типа шоколад с рози - ен и бяПродуктите са бутиковиразработени са в съдействие с шеф-шоколатиера Ради Стамболов и се създават ръчно в неговата работилница.

Закрилата

Обхватът на покрива черния, млечния и белия шоколад с рози, съдържащи българско розово масло и розови листенца – цялостната гама шоколад с рози на Rosey’s mark. Не 18 декември 2015 година - датата на поръчката, подадена към Патентното ведомство, посочи Росица Паунова.

Срокът на деяние на регистрацията на потребен модел е четири години от датата на подаване на поръчката може да бъде удължен за два поредни интервала от по три години. Регистрацията

" Имаме искания, че сме предложили първия български артикул в категорията " шоколад с рози " и първия, който получава правна протекция. Засега ще се въздържаме да подхващаме дейности против други компании, произвеждащи шоколад с рози, тъй като при рецептите е мъчно да се потвърди безусловно съвпадане, защото постоянно може да се промени нещо, въпреки и с един грам. Но за нас е значимо нашите сътрудници и клиенти да са наясно с регистрацията. Тя е доказателство, че в България действително се основават нови и неповторими артикули, в това число и от дребни фамилни компании като нашата ", разяснява за " Капитал " Росица Паунова.

Компанията

е учредена през 2011 година с концепцията за личен бизнес за " флорална гастрономия ". Първоначалната инвестиция е 10 хиляди лева лични средства. Изборът на името на марката бил зависещ на няколко условия: да е персонално ( " В случая лирическият воин е Рози " ), да е на британски (целта са пазарите зад граница), да е обвързвано с рози ( " Но не прекомерно непосредствено " ). Резултатът е Rosey`s mark – с регистрация като комерсиална марка за Европейски Съюз.

Освен шоколад с рози компанията предлага серия от три усета натурални сладка с рози без захар (произвеждат се по поръчка в " Екстра фрут " ЕООД), както и три типа чай - от сушени рози, от лавандула и от обработен мурсалски чай от Триградското ждрело. Продуктите се продават в магазини за деликатесни и за био- и натурални храни, както и онлайн.

Изнасяме за Япония, Англия, Италия, Австрия, като и в Германия и Франция посредством дистрибутор. Имаме доста запитвания от Канада, Хонконг, Румъния - чакаме в границите на 2017 година да отворим и тези пазари. Компанията е мощно експортно насочена, задачата е износът да доближи 75-80% от продукцията ", разяснява за " Капитал " Росица Паунова.

По думите й проектите за 2017 година включват също научна и развойна активност в поддръжка на розата като функционална храна. " Тази тематика е изключително значима, като се има поради, че българските регулации изостават от европейските и у нас към този момент терминът " функционална храна " не съществува публично ", изясни Росица Паунова.

Според данните в Търговския указател фамилната компания регистрира 1.019 млн. лева доходи през 2016 година (срещу 45 хиляди през 2015) и 54 хиляди лева облага (2 хиляди лева за 2015 г.).

Фотограф: Ина и Росица Паунови са участнички в европейския бизнес акселератор KATANA, финансиран непосредствено от Европейската комисия. Програмата е ориентирана особено към агротехнологичната сфера и поддържа оферти в три посоки, едно от които са точно функционалните храни. Паунови са на тридневен лагер в Щутгарт, където се организират подготвителни сесии, срещи с ментори и с евентуални вложители и се приготвят за краудфъндинг акция (споделено финансиране) през есента. " Допълнителната поддръжка, която можем да получим, е в размер на 100 хиляди евро, само че това ще стане ясно до края на годината ", посочи Росица Паунова.
Регистрация на потребен модел

Това е формален отговор на Патентното ведомство на въпроса може ли да се патентова хранителен артикул, оповестен на уеб страницата на държавното ведомствомасовите схващания, че рецепта за храна не може да получи правна протекция.
Наричат потребните модели " дребни изобретения ". Трябва да са налице оригиналност и промишлена употреба, само че като цяло условията за потребни модели не са толкоз строги както при изобретението. Режимът за потребните модели е регистрационен, което значи, че не се прави наложителна експертиза за оригиналност. Процесът е бърз и по-изгоден и като цена, което улеснява дребните компании.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР