Още по темата: Трагедия! Мълния уби 20-годишен младеж в София

...
Още по темата: Трагедия! Мълния уби 20-годишен младеж в София
Коментари Харесай

Две деца пострадали от мълнията, убила младеж в София

Още по тематиката: Трагедия! Мълния умъртви 20-годишен юноша в София

Две деца, които играели наоколо, също потърпевши леко през вчерашния ден, когато гръмотевица удари мъж и той почина.Това стана нощес по време на гръмотевичната стихия в София. Те усетили електрическото напрежение през мобилните си телефони, съобщи NOVA.

Мълнията е паднала в зелена градинка в столичния квартал „ Люлин ”, а мъжът е бил на разходка с кучето си. Въпреки напъните на парамедиците, гибелта му е настъпила в колата за спешна помощ на прага на „ Пирогов ”. Навън човек няма по какъв начин да е предпазен от мълниите, само че се оказа, че и блоковете към зеленото пространство не разполагат с мълниезащита.

„ Нито една от постройките няма мълниезащита - нито дейна, нито пасивна. Явно този развой е оставен без надзор ”, сподели специалистът по мълниезащита инж. Радослав Калчев.

По закон при градежа на всяка постройка е належащо построяването на гръмоотводна система. Според специалиста проблемите са в поддръжката, която нормално липсва.

„ През годините са правени поправки по покривите. Системите за мълниезащита са разрушавани, рязани, изхвърляни ”, изясни още специалистът.

Наредбите на районното министерство задължават притежателите на постройките да вършат периодически оглед и профилактика на оборудванията. Общините пък могат да вършат инспекции дали отбраната работи.

Калчев добави, че по време на гръмотевична активност е значимо човек да стои надалеч от дървета и стълбове. „ Не би трябвало да отваряме чадър. Краката би трябвало да са прибрани, тъй като мълнията се популяризира по земната повърхнина. Трябва оптимално бързо да се скрием някъде ”, сподели още Радослав Калчев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР