Още по темата Топ 10 на най-важните иновации според Бил

...
Още по темата Топ 10 на най-важните иновации според Бил
Коментари Харесай

DW: Водородът вместо нефт, газ и въглища - нова тенденция в Европа

Още по тематиката Топ 10 на най-важните нововъведения съгласно Бил Гейтс

Автор: Андрей Гурков, DW.COM

Нови технологии за отбрана на климата: възобновимата сила създава „ зелен водород “, който замества дизела в превоза, природния газ за отопление и въглищата в металургията. В Европа явно назрява водороден взрив. Във всеки случай разнообразни страни стартират интензивно да се приготвят за това. Напоследък в медиите се появяват от ден на ден и повече известия за пилотни планове с водород - и химическото означение на този газ трепти: H2.

Кой претендира за купата " атомна страна №1 "?

В Германия се построява най-голямата в света апаратура за неговото произвеждане посредством електролиза и стартира опит за отчасти заменяне на природен газ с водород при отопление на дома. Същото се прави във Англия за подмяна на метана с Н2 в газовата мрежа. В Холандия и Белгия имат намерение да тестват задвижван от водороден речен транспортен съд и да основат за него система за зареждане с гориво.

В Австрия три водещи концерна приготвят няколко взаимни пилотни плана едновременно, в това число потреблението на водород вместо въглища в производството на стомана, а някогашният и евентуално предстоящ канцлер, консерваторът Себастиан Курц, по време на предизборната си акция издига лозунга да трансформира страната си във „ атомна страна № 1 ". Франция претендира за същата роля. И Германия е изцяло в положение да се състезава за такава купа.

Крайградски електрически влакове на водород: води Германия

Досега единствените два водородни влака Coradia iLint в света се експлоатират точно в Германия. Освен това те към този момент сполучливо изминаха първите си 100 хиляди километра. Това се случи през юли, 10 месеца след началото на постоянния транспорт на пасажери по стокилометровия маршрут сред градовете Бремерхафен, Куксхафен, Букстехуде и Бремерферде. До края на 2021 година тази неелектрифицирана железопътна линия в северозападната част на страната в провинция Долна Саксония ще се откаже изцяло от дизеловите локомотиви, заменяйки ги с 14 влака, които генерират електричество в горивни кафези по време на химическата реакция сред водорода и кислорода. Вместо изгорели газове се получава вода. Такива водородни електрически влакове взеха решение да употребяват във федералната провинция Хесен. През май френският тръст Alstom, който ги създава, получи поръчка за 500 милиона евро за 27 влака, за които от 2022 година се възнамерява да се употребяват за крайградска връзка с планинския масив Таунус северозападно от Франкфурт на Майн В резултат Германия ще стане неоспорим международен водач в региона на водородния железопътен превоз. Освен това други федерални провинции демонстрират интерес към новаторските влакове на Alstom. С някои от тях шефът на немския клон на концерна Йорг Никута сподели пред ДПА, че сега е " в дейни договаряния ".

Експерименти с водород в газовата мрежа

Водородът като цяло притегля немците и европейците най-вече по екологични аргументи. При потребление на Н2 не се отделя въглероден диоксид CO2 в атмосферата, най-големият провинен за парниковия резултат и световното стопляне, тъй че по-широкото въвеждане на водородни технологии ще помогне на страните от Европейски Съюз да изпълнят уговорките, поети в Парижкото климатично съглашение (Германия да вземем за пример към момента не ги изпълнява). Но има и стопански интерес. Свързан е с обстоятелството, че потреблението на подобен възобновим енергиен източник като водорода понижава потребността от изкопаеми енергоносители, най-често внасяни (включително от Русия).

Например в нефта и нефтопродуктите, които движат, да речем, дизелови локомотиви в Таунус по неелектрифицирани направления. Германската компания Avacon, която започва пилотен план за разбъркване на до 20 % водород с природен газ, в своите изказвания приказва извънредно за опазването на климата. Експериментът е предопределен да потвърди, че не до 10 % H2 може да се добави към газа, употребен за отопление, както е предписано от сегашните стандарти, а два пъти повече. В резултат на това излъчванията на CO2 ще бъдат понижени, защото ще се изгарят по-малко въглеводородни горива.

Мащабът на опита е непретенциозен: той се организира в един от регионите на град Гентхин в източногерманската провинция Саксония-Анхалт. Това място е определено, защото газовата инфраструктура, налична тук, по техническите си характерности е най-типичната за цялата мрежа на компанията Avacon. " Тъй като зеленият газ ще играе все по-важна роля, ние желаеме да оборудваме нашата газоразпределителна мрежа по този начин, че тя да бъде приспособена да получава допустимо най-високия дял на водород ", изяснява за опита Щефан Тенге, член на борда на Avacon.

 F35064

Мощност от газ: възобновима сила, електролиза, зелен водород

Под „ зелен газ “ се схваща „ зелен водород “: всекидневно е по този начин да се назовава този H2, който се образува дружно с О2 O2 по време на електролиза на елементарната вода. Техническият развой е доста елементарен, само че доста енергоемък. Ако обаче употребявате остатъка от електричество, генериран от възобновими източници вятър и слънце за него, ще получите безвредно за климата гориво, създадено без излъчвания на CO2. Всъщност почналото в Европа преди няколко години разпространяването на тази технология, наречена Power to Gas (P2G), лежи в основата на възходящия европейски интерес към водорода.

Така в края на юни британско-холандският тръст Shell, с финансова поддръжка от Европейския съюз (ЕС даде 10 от 16 милиона евро), стартира в Германия в своята рафинерия за масло Wesseling край Кьолн строителството на най-големия в света цех за произвеждане на водород посредством електролиза. Тук към момента той се добива от природен газ. След стартирането в употреба през втората половина на 2020 година потенциалът на централата, споделя Шел, ще възлиза на 1300 тона водород годишно, който ще се употребява основно в индустриалните процеси в самата рафинерия. Но част от него ще бъде приложена за това да се трансформира територията сред Кьолн и Бон в моделен район за въвеждане на H2, в това число като гориво за рейсове, камиони и коли, може би за кораби, тъй като Рейн е в непосредствена непосредственост.

Ще се отоплява ли Англия от водород?

Междувременно в третия по величина английски град Лийдс енергийната компания Northern Gas Networks приготвя пилотен план под втогозначителното име H21, който е сходен на този, осъществен в немския Гентхин, само че доста го надвишава по мащаб. Крайната цел: в целия град изцяло да прехвърлите отоплението от природен газ, метан, на водород. Предлагат се морски вятърни централи за производството му посредством електролиза. И съответните нагряващи вода бойлери се създават от три години в британския град Уорчестър от клон на немската компания Bosch Termotechnik.

Нейният началник Карл Арнцен сподели пред в. „ Ди Велт “, че до неотдавна държавното управление на Обединеното кралство е имало желание да понижи забележителните излъчвания на CO2, като превключва отоплителните системи в цялата страна от газ на електричество, само че тази година министерството на стопанската система доста се заинтересовало от концепцията за водород. Това открива вероятност пред Northern Gas Networks и други английски газови компании да препрофилирт и по този метод да се резервира съществуващата газоразпределителна система, което би било излишно, в случай че отоплението беше електрифицирано.

Водородни коли: огромни ли са възможностите за тях?

Докато английското държавно управление се вглежда във водорода, водачът на австрийските консерватори Себастиан Курц към този момент толкоз се увлече от концепцията за необятното му приемане, че го трансформира в един от своите лозунги на предизборната акция. Шансовете му да завоюва парламентарните избори през септември и още веднъж да оглави държавното управление са доста огромни. И тогава, евентуално, другите водородни планове ще могат да разчитат на дейната поддръжка на Виена.

И съответни планове към този момент съществуват, защото трите водещи индустриални компании в страната - енергийната Verbund AG, нефтогазовата OMV и металургичната Voestalpine - взеха решение взаимно да ускорят въвеждането на водородни технологии в Австрия. Първият взаимен план на стойност 18 милиона евро (12 милиона от които бяха обезпечени от ЕС) ще бъде осъществен в Линц до края на 2019 година - става въпрос за подмяна на въглищата с водород в производството на стомана. А рафинерията Schwechat край Виена възнамерява за личните си потребности да откри производството на H2 посредством електролиза - като Shell покрай Кьолн.

Увлечението по водорода към този момент закупи такива размери в Европа, че консултантската компания Boston Consulting Group (BCG) счете за належащо да предизвести за заплахите от високите упования и неверните вложения. " Зеленият водород " има най-хубави вероятности в индустрията, както и в товарния, въздушния и воден превоз, сподели Франк Клозе, съавтор на преди малко оповестено изследване на BCG, пред вестник " Хенделсблат ". Но за колите на водород възможностите за триумф (засега поне) наподобяват минимални, макар че японската компания Toyota ще разшири производството им. На 1 януари 2019 година в Германия да вземем за пример са регистрирани единствено 392 автомобила с мотор на H2. За електрическите транспортни средства, да не приказваме за хибридите, вероятностите явно са по-добри.

----------------------------------

Преводът и редакцията са на БГНЕС

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР