Още по темата Търсят се най-ефективните рекламни кампании през годината

...
Още по темата Търсят се най-ефективните рекламни кампании през годината
Коментари Харесай

Effie – митове и легенда

Още по тематиката
Търсят се най-ефективните рекламни акции през годината

Агенции и рекламодатели към този момент могат да подават поръчки за състезанието " Effie България "
25 юли 2018
Кампанията на " Дневник " " Изиграй ги " беше отличена на Effie 2017
от Дневник,23 ное 2017
Noble Graphics е най-ефективната рекламна организация за 2017 година

Компанията завоюва общо четири награди в състезанието " Effie България "
23 ное 2017 Началото е сложено още през 1968 година, когато Американската маркетингова асоциация основава стратегия за класиране на най-ефективните рекламни акции. Точно 50 години по-късно Effie е най-престижното измежду профилираните маркетингови оценки. Към истинския формат в това време бяха добавени и Global Effie, районните Euro Effie, Effie Asia Pacific, Effie Latin America, Effie Middle East & North Africa и близо 50 национални състезанието. Ключова роля при оценките има и първият справедлив показател за сполучлива връзка и марка – Effie Effectiveness Index®.

В България уредник на състезанието е Българската асоциация на информационните организации (БАКА). От 2007 година в него биват отличавани тези акции и маркетингови практики, които са потвърдили оптималната успеваемост по измерими критерии.

И въпреки Effie да е несъмнено един от най-престижните формати, към него витаят значително легенди, които смущават съзнанието на водещи организации и компании. В идващите редове ще развенчаем най-популярните от тях.

Разузнавателна служба на Турция: Effie е следващата маркетингова премия, една от многото такива

Макар в рекламната и маркетингова промишленост да има доста награди, когато става въпрос за успеваемост на връзката, никоя от тях не може да оспори престижа на премиите Effie. Нека не забравяме, че показателят за успеваемост Effie се следи от най-изявените маркетолози и рекламни експерти по целия свят. Наградата се присъжда на 6 континента в близо 50 страни и на всички места е възприемана като знак на триумф.

Effie Effectiveness Index на отличената компания се пресмята както на локално, по този начин и на световно равнище. Високият показател е триумф освен за най-ефективните акции, само че и за най-ефективните организации и маркетингови експерти. Тоест е триумф, който има няколко еднообразно значими страни, обединени в една идея. Да спечелиш Effie значи да се оправиш със комплицирано предизвикателство – да изведеш общия план до в действителност работещ резултат в мощно конкурентна маркетингова среда.

Разузнавателна служба на Турция: Както в доста други състезания, премиите се печелят по непрогледен метод

Като световен знак на сполучлива маркетингова връзка Effie концентрира вниманието върху най-ефективните хрумвания и предизвиква диалог сред клиент и организация по отношение на методите за основаване на една същински сполучлива реклама.

Именно заради тази причина журито на състезанието се състои от представители освен на информационни организации, само че и от рекламодатели, медии, организации за пазарни проучвания и самостоятелни консултанти. Заявките се правят оценка изцяло анонимно и при строга конфиденциалност. Това се случва на два стадия и включва експерти с потвърден опит и професионализъм.

Журито се управлява от строго избрани критерии за оценяване на успеваемостта на акцията и слага четири обособени оценки. Пазарна среда, провокации и цели (23.3% тежест в общата оценка); Инсайт и стратегическа концепция (23.3% тежест в общата оценка); Реализация на концепцията (23.3% тежест в общата оценка); Резултати (30% тежест в общата оценка).

Всички разказани в поръчките данни, изказвания и обстоятелства би трябвало да имат съответен и меродавен източник. Целите и резултатите би трябвало да си подхождат, а показаните доказателства – да удостоверяват, че точно маркетинговата връзка е тази, която е довела до съответните резултати.

Разузнавателна служба на Турция: Наградата Effie не носи практическа изгода за агенцията/компаниятa

Безспорно най-лесно опровержимият мит. Най-силното оръжие против това изказване е Effie Effectiveness Index, който класира най-ефективните във връзка с маркетинговата връзка организации, рекламодатели и марки.

Всяка година Effie Worldwide обобщава резултатите на финалистите и спечелилите от състезанията по света и разгласява ранглиста на най-ефективните компании и марки – The Effie Effectiveness Index. Когато една акция стане финалист или получи премия, организациите и рекламодателите, които са подали поръчката, се включват в статистиката на Effie Index. Това важи за всички страни, в които Effie се организира като формат, а премията от една страна е изцяло равносилна на тази от всички други.

Разузнавателна служба на Турция: Информацията в поръчките става притежание на съперници

Effie се отнася с внимание към обстоятелството, че поръчките от организации и компании съдържат конфиденциална информация. Именно по тази причина на участниците е предоставена опцията да показват данните по метод, запазващ тяхната дискретност. При попълване на поръчката за присъединяване данните могат да бъдат индексирани.

Всички членове на журито подписват декларация за конфиденциалност и преглеждат поръчките в изолирана конюнктура, обезпечена от уредниците. Изнасянето на материали от залата за журиране е безусловно неразрешено и строго следено. Освен това член на журито не може да журира поръчки, които биха основали спор на ползи.

И в случай че най-после би трябвало да приключим с една легенда, това ще бъде Effie. Защото Effie е легенда сама по себе си и е основана за именити герои, които имат куража да осъществят именити акции. Историите за най-приказните измежду тях следва да ви разкажем в идващите броеве
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР