Още по темата: Търсят истината за фала със зоопарка на

...
Още по темата: Търсят истината за фала със зоопарка на
Коментари Харесай

Общината да поеме щетите от престоя в зоопарка

Още по тематиката: Търсят истината за фала със зоопарка на очна ставка

С удивление научих от медиите, че в Община Пловдив обсъждали разновидността да прекратят контракта с компанията ни за градеж на зоологическата градина. Нямам телефон на кмета Иван Тотев, с цел да го запитвам персонално каква е повода и какво има намерение да прави. Обадих се на районния кмет на „ Западен ” Димитър Колев. Казах му: „ Ако смятате, че би трябвало да контактуваме посредством медии, аз съм подготвен да показва обществено всички количествено-стойностни сметки и да опиша за плана и строителството ”. Ние няма какво да крием. Но в Общината би трябвало да отговорят за какво са позволили близо 4 години зоопаркът да не се строи. Колев ми отговори, че ще пита зам.-кмета инж. Йордан Калев.

Отново дублирам: в случай че през днешния ден се подпише акт 11 за обновяване на строителните работи в зоопарка, на следващия ден адресирам служащи. Но акт 11 към момента не е подписан, за което компанията ни няма никаква виновност. Ние имаме интерес да приключим обекта с положително качество. Ако зависеше от нас, зоопаркът щеше да е изцяло подготвен още преди четири години. Общината спря градежа с акт 10, поради правосъдните каузи.

След водосвета, който беше отслужен в зоопарка през февруари тази година, тогавашният зам.-кмет Димитър Кацарски сформира комисия от 12 експерти, която трябваше да огледа положението на зоопарка, да опише всички здания и уреди, в това число и дефектите по тях, станали вследствие на насилствения престой, и да сформира протокол. До този миг не съм видял подобен протокол, който наложително се изготвя, преди да се възобновят строителните работи. Причината за това закъснение не е единствено в надзора, само че и в дейностите на Общината.

Дефектите, станали за тези години, би трябвало да се заплатят от Общината, тъй като през цялото това време тя е стопанисвала зоопарка. Ние единствено си плащахме гаранцията, планувана в контракта, а това са десетки хиляди левове, което за нас е вреда.

Досега ни е платено за 80% от работата, а сме изпълнили за 95-96 %. По време на строителството сме направили спомагателна работа за към 500 000 лв. по напътствие на вложителя и надзора и по разпореждане на кмета Иван Тотев, за което имаме документи. Част от спомагателните действия бяха включени в плана, само че не са отразени в количествено-стойностните сметки. Други бяха изтървани в плана. Нека да не забравяме, че планът беше на стойност над 5 млн. лв., само че при договарянията намалихме цената с 500 000 лв.. В придвижване се наложи в допълнение планиране.

Ние изпълняваме обекти в цялата страна и на всички места се назначава управнически екип. За зоопарка подобен нямаше. Освен това в Общината бяха изгубили куп документи. Добре е, че аз вардя всички, подписани от Иван Тотев, в това число и предписанията на проектантите и надзора.

Странно е, че не са ни потърсили за диалог от Общината. Вместо това получих покана от съдия-изпълнител да се явя пред нотариус на среща с вложителя. И там документално заявих, че сме подготвени да продължим строителството, откакто имаме протокол на комисията за положението на зоологическата градина и акт 11.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР