Още по темата: Търсят истината за фала със зоопарка на

Още по темата: Търсят истината за фала със зоопарка на ...

Общината да поеме щетите от престоя в зоопарка.

Още по темата: Търсят истината за фала със зоопарка на очна ставка

С учудване научих от медиите, че в Община Пловдив обсъждали варианта да прекратят договора с фирмата ни за строеж на зоологическата градина. Нямам телефон на кмета Иван Тотев, за да го питам лично каква е причината и какво възнамерява да прави. Обадих се на районния кмет на „Западен” Димитър Колев. Казах му: „Ако смятате, че трябва да контактуваме чрез медии, аз съм готов да представя публично всички количествено-стойностни сметки и да разкажа за проекта и строителството”. Ние няма какво да крием. Но в Общината трябва да отговорят защо са допуснали близо 4 години зоопаркът да не се строи. Колев ми отговори, че ще пита зам.-кмета инж. Йордан Калев.

Отново повтарям: ако днес се подпише акт 11 за възобновяване на строителните работи в зоопарка, утре изпращам работници. Но акт 11 все още не е подписан, за което фирмата ни няма никаква вина. Ние имаме интерес да завършим обекта с добро качество. Ако зависеше от нас, зоопаркът щеше да е напълно готов още преди четири години. Общината спря строежа с акт 10, заради съдебните дела.

След водосвета, който беше отслужен в зоопарка през февруари тази година, тогавашният зам.-кмет Димитър Кацарски състави комисия от 12 специалисти, която трябваше да огледа състоянието на зоопарка, да опише всички сгради и съоръжения, включително и дефектите по тях, станали в резултат на принудителния престой, и да състави протокол. До този момент не съм видял такъв протокол, който задължително се изготвя, преди да се възобновят строителните работи. Причината за това забавяне не е само в надзора, но и в действията на Общината.

Дефектите, станали за тези години, трябва да се заплатят от Общината, защото през цялото това време тя е стопанисвала зоопарка. Ние само си плащахме гаранцията, предвидена в договора, а това са десетки хиляди левове, което за нас е щета.

Досега ни е платено за 80% от работата, а сме изпълнили за 95-96 процента. По време на строителството сме извършили допълнителна работа за около 500 000 лева по указание на инвеститора и надзора и по нареждане на кмета Иван Тотев, за което имаме документи. Част от допълнителните дейности бяха включени в проекта, но не са отразени в количествено-стойностните сметки. Други бяха изтървани в проекта. Нека да не забравяме, че проектът беше на стойност над 5 млн. лева, но при преговорите намалихме цената с 500 000 лева. В движение се наложи допълнително проектиране.

Ние изпълняваме обекти в цялата страна и навсякъде се назначава управленски екип. За зоопарка такъв нямаше. Освен това в Общината бяха загубили куп документи. Добре е, че аз пазя всички, подписани от Иван Тотев, включително и предписанията на проектантите и надзора.

Странно е, че не са ни потърсили за разговор от Общината. Вместо това получих покана от съдия-изпълнител да се явя пред нотариус на среща с инвеститора. И там писмено декларирах, че сме готови да продължим строителството, след като имаме протокол на комисията за състоянието на зоологическата градина и акт 11.

Източник: marica.bg