Още по темата Световната банка предупреди, че по-високият глобален растеж

...
Още по темата Световната банка предупреди, че по-високият глобален растеж
Коментари Харесай

Китайският растеж през 2017 г. се ускорява за пръв път от седем години

Още по тематиката
Световната банка предизвести, че по-високият световен напредък може да е временен

Финансовата институция чака по-голямо нарастване на Брутният вътрешен продукт през 2018 година
10 яну 2018
Китай ще централизира събирането на статистически данни

Ходът цели да се преборят измамите с надуването на резултатите по провинции
7 ное 2017 " Китайският напредък е доста здравословен. Рисковете, за които се безпокояхме през 2017 година, не се случиха, защото се появиха нови браншове, които помогнаха за увеличението на производството. "
Айрис Пан, икономист от ING.Китайската стопанска система е повишена по-бързо от предстоящото през четвъртото тримесечие на 2017 година Възстановяването в областта на износа е помогнало през предходната година брутният вътрешен артикул (БВП) да нарасне за пръв път по отношение на миналата от 2010 година Това опровергава опасенията, че рестриктивните мерки в региона на промишлеността и кредитирането ще се отразят отрицателно на растежа, написа Reuters.

Данните са добра вест за Пекин, който желае да понижи дълга и замърсяването в промишлеността, без това да се отрази на стопанската система. Брутният вътрешен продукт на страната е повишен с 6.8% от октомври до декември спрямо година по-рано. Това надминава плануваните от експертите 6.7%.

Според анализатори стопанската система ще резервира растежа си и през тази година, макар че някои виждат спънки поради по-строгите регулации и американския търговски протекционизъм. " Китайският напредък е доста здравословен. Рисковете, за които се безпокояхме през 2017 година, не се случиха, защото се появиха нови браншове, които помогнаха за увеличението на производството ", споделя Айрис Пан, икономист от ING.

Нагоре, нагоре

През 2017 година стопанската система е повишена с 6.9%, което е първото годишно ускоряване на Брутният вътрешен продукт от 2010 година насам. Ръстът надвишава държавните цели за към 6.5% и е нарастване спрямо 6.7% през 2016 година Същевременно китайският експорт за предходната година е повишен с най-бърз ритъм от четири години насам. " Реалният растеж на експорта изцяло изяснява ускоряването на растежа на Брутният вътрешен продукт за 2017 година ", твърди Луис Куиджс от Oxford Economics.

Но може да се появят спънки пред Пекин за увеличение на износа през тази година. Водещи международни стопански сили обмислят стъпки, с цел да защитят локалните промишлености и работни места от вълната от китайски импорт. Американският президент Доналд Тръмп работи по няколко едностранни цени върху стоманата, алуминия и интелектуалната благосъстоятелност.

Ръстът на китайския експорт и импорт се е забавил през декември, откакто е отбелязал скок предходния месец. " Рисковете остават, изключително от по-стриктни американски търговски рестрикции върху експорта на Китай ", декларира Куиджс.

Според някои икономисти обаче инерцията на икономическия растеж евентуално ще отслабне тази година, защото компаниите са изправени пред по-високи разноски при кредитирането, а Пекин ускорява борбата със замърсяването, която има отрицателни резултати върху индустриалния бранш в доста елементи на страната. " Приоритет тази година е да се управляват рисковете, изключително финансовите. Това до известна степен ще се отрази на финансирането на действителната стопанска система. Смятам, че растежът ще бъде 6.6–6.7% ", показва Уан Чун, икономист от Zhongyuan Bank.

Съмнения в данните

Няколко скорошни самопризнания на районните управляващи за подправени публични данни още веднъж повдигнаха подозренията по отношение на достоверността на китайската икономическа статистика. Провинции и градове от дълго време са подозирани, че нагаждат числата, като фокусът е върху локални държавни служители, чиито резултати постоянно се правят оценка въз основата на това какъв брой добре са се показали поверените им стопански системи.

Ръководителят на китайската статистическа работа разяснява, че Пекин ще прегледа информацията за нередности в районните стопански данни и ще работи въз основа на закона. Джулиън Евънс-Причард, икономист от Capital Economics, счита, че формалните цифри крият действителните измерения на казуса в някои от слабите места на стопанската система.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР