Още по темата: Студентската квартира в Пловдив удари колосална сума

...
Още по темата: Студентската квартира в Пловдив удари колосална сума
Коментари Харесай

Пик в цените на наемите: Квартирата в Пловдив като в Лондон

Още по тематиката: Студентската квартира в Пловдив удари колосална сума

Цените на квартирите, ситуирани наоколо до вузовете в Пловдив, още веднъж потеглиха нагоре. Малък апартамент с положително обзавеждане край Медицинския университет към този момент се наема на равнища като в лондонската трета зона. Инвеститорите от дълго време усетиха нишата и строят жилища за младежите от чужбина край университетите, само че търсенето към момента изпреварва предлагането. В резултат цената на апартамент чартърен в топ локация с мебели и техника към този момент гони 1000 лв..

Със своите 6 държавни и 3 частни висши образователни заведения Пловдив се утвърди като привлекателен център за младежи от цяла България. В същото време нараства броят на непознатите студенти от Гърция, Украйна, Молдова и някогашни английски колонии в Азия. Близо 20 000 младежи ще дойдат под тепетата в края на септември за старта на новата академична година. В същото време местата в студентските общежития са едвам 4700 от тях.

Това, естествено, помпа цените на наемите. Според брокери през предишния септември са били подписани над 8000 покупко-продажби за наем единствено посредством посредничеството на организациите. Очакванията са идващия месец този сегмент от имотния пазар да доближи нови върхове в Пловдив - както като търсене, по този начин и като цени.

Специалистите поучават всички младежи да стартират търсенето в точния момент, с цел да изпреварят пика на пазара. Големият напор нормално стартира след почивните дни към 6 септември. Статистиката демонстрира пък, че в края на август стартира повишение и на междинните цени. Така да вземем за пример през предходната година междинната цена за Пловдив за наем на квадратен метър жилищна повърхност в края на юни е била 2,98 евро/кв., до момента в който към началото на септември нарастването е с цели 0,41 евро на квадрат, или близо 14% до 3,39 евро за квадрат. През миналата 2017 година обстановката е била сходна - 2,73 евро/кв. в края на юни, които напорът на " новите пловдивчани " помпа с 10,5%, или близо 0,29 евро от горната страна към средата на септември. Очакванията тази есен са освен за повече покупко-продажби, само че и за нова пикова стойност в цените на наетите жилища.

Според брокерите огромна част от притежателите, които имат жилища за отдаване чартърен, съзнателно задържат освободени през юни и юли парцели отвън пазара. Антон Васев е брокер от три години в една от най-големите организации под тепетата, която е насочена най-вече към младите клиенти и покупко-продажбите с парцели чартърен. За " Марица " той разяснява, че сходна процедура е изцяло основателна. " Ако покупко-продажбата на парцели в Пловдив върви относително отмерено през годината, то при наемите обстановката е друга. Собствениците към този момент знаят, че през септември настъпва същинска нервност. Така жилища, който в останалата част от годината вървят към 200 евро на месец, скачат до 220-240 евро, което на годишна база е безусловно цената на още един месечен наем ". Според Васев в тази част от годината постоянно се случва един парцел да излезе на пазара сутринта и до следобяд към този момент да е нает.

И в случай че през предходната година междинното нарастване за Пловдив е било 14%, то обстановката е друга по квартали. Брокерите разясняват, че младежите търсят парцели, които са по едно и също време наоколо до университетите и до централната градска част. Един от най-предпочитаните региони е " Каменица ", където през предходната година нарастването е било едно от най-сериозните - цели 19%. Интересни квартали за " новите пловдивчани " са също " Кършияка ", " Мараша " и " Кючук Париж ", където нарастването в междинната цена на квадрат е било все над 15%. Обратната наклонност се следи през есента в Прослав, Коматево, " Източен ", както и по-крайните елементи на " Тракия " и " Западен ".

Септемврийското нарастване в цените на наемите обаче към този момент не е устойчива наклонност. Още в средата на октомври огромната част от скока се стопява и до края на ноември на практика пазарът се връща към естествения си ход. Поглед по света демонстрира, че всички градове, които са се обособили като академични центрове и притеглят младежите, следват сходна наклонност. В белгийския град Лювен всяка година идват почти по 14 000 нови студенти, които преди началото на академичната година покачват с близо 20% цените на наетите парцели. В Болония пък локалната администрация предлага данъчни облекчения за притежателите, които дават жилища чартърен на студенти.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР