Още по темата Стефан Радев: Искам бюджетът да е инструмент

...
Още по темата Стефан Радев: Искам бюджетът да е инструмент
Коментари Харесай

Все още е рано за лукс

Още по тематиката
Стефан Радев: Искам бюджетът да е инструмент за ръководство, не за задължения

Кметът на Сливен пред " Капитал "
13 сеп 2018
Призрачният курорт

Сливенските минерални бани тънат в давност
8 сеп 2018
Намери си бъдеще

Сливен и Ямбол търсят развиване като част от новата икономическа зона на линията " Тракия "
31 авг 2018 Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Сливен, Ямбол ", което е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 7-13 септември.

Цените на жилищните парцели в Сливен бележат растеж от към 40-50% за последните 2 години. В Ямбол пък цените на жилищата са се качили двойно спрямо предходната година, споделя Мария Косева от организация " Мираж " в града. Това обаче към момента не е изравнило цените там с тези на други регионални градове.

И в двата града е по-голямо търсенето на жилищни парцели в кварталите. Основните аргументи са свързани както с по-ниската покупателна дарба на хората, по този начин и с обстоятелството, че кварталите и в двата града са с положителни връзки и условия за живот.

Център против квартали

Според шефа на организация " Имоти Комфорт " в Сливен – Евгения Кабранова, една от аргументите за по-слабото търсене на жилища в централната градска част на Сливен е обширната синя зона, която затруднява паркирането на коли от притежателите на парцели.

Макар и дребен, има растеж в търсенето на жилища ново строителство в централната част на града. Сливен условно може да се раздели на няколко зони – топ център, необятен център и квартални региони. Има продажби на зелено в топ център, само че най-много за ново строителство. Търсят се по-големи и просторни жилища, показват от организацията за недвижими парцели на " Мел инвест холдинг " – " Алфа маркет - България ".

В Ямбол най-търсени от началото на годината са жилищата в кварталите " Диана ", " Граф Игнатиев " и " Аврен ". Тези квартали са с отлични връзки и оферират положителни условия за живот, прецизират от организациите за недвижими парцели в града.

Слабо търсене при първокласните жилища...

Инвеститорите на първия по рода си затворен жилищен комплекс " Туида гардънс " в Сливен считат, че няма оживление на пазара на недвижими парцели в града, изключително в търсенето на по-луксозни жилища. " Продавам на 470 евро на кв.м, само че интерес няма ", споделя Васил Йовчев – един от вложителите в комплекса.

" Туида гардънс " е ситуиран в подножието на Сините камъни на повърхност от 80 000 кв.м с панорама към планината и града и се намира на няколко минути до центъра на Сливен. Идеята на вложителите в самото начало беше на по-късен стадий да изградят и еднофамилни къщи към комплекса, само че към този момент планът няма да бъде удължен поради слабото търсене на парцелите.

Продали сме жилища от комплекса най-вече на хора, работили в чужбина. Те се връщат с желанието да влагат парите си в положително жилище, споделя Йовчев.

...и при търговски площи

Търговски площи в двата града не престават да не се търсят интензивно . По тази причина постоянно офисите и пространствата, построени с комерсиална цел, се преустройват в жилища, споделят от " Имоти комфорт ". Цената на комерсиалните площи се движи към 650 евро/кв.м.

Според организацията наемите на някои от магазините по основната улица на Сливен са паднали двойно през последните 2 години. Не са необичайност и празните магазини в централната градска част.

Ръстове

Цените на жилищните парцели фактически вървят нагоре, само че изостават спрямо тези в другите огромни регионални градове, споделят от организациите за недвижими парцели в двата града. От организация " Имоти комфорт " в Сливен означават, че през последните 1-2 години има доста повишаване на цените на панелните жилища с парно в кварталите. " Ако преди 2 години сме продавали панелен двустаен апартамент за 22 000 лв., в този момент към този момент цената му стига 40 000 лв. ", споделя Кабранова. По-луксозните двустайни панелни жилища в Сливен доближават и цени от 50 000 лв.. " На процедура това е цената, която множеството работещи хора в Сливен могат да си разрешат с заем ", споделят от организацията.

Тухлените жилища в града остават по-трудно налични. В центъра на Сливен най-търсен е тристаен тухлен апартамент с Топлоелектрическа централа. В централната градска част на града жилищата ново строителство стигат цени от 450 до 500 евро/кв.м. Панелните жилища държат цени от към 330 евро/кв.м. Според брокерите една от аргументите, която към този момент отблъсква хората от покупка на жилища в затворените комплекси в Сливен и Ямбол, е нуждата от ежемесечно заплащане за поддръжка на общите площи от порядъка на 50 лв..
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР