Още по темата Срутване на мост край Генуа взе десетки

...
Още по темата Срутване на мост край Генуа взе десетки
Коментари Харесай

Италианското правителство се задейства срещу оператора на срутения мост

Още по тематиката
Срутване на мост край Генуа взе десетки жертви

Според министъра на превоза случаят демонстрира неприятното положение на италианската инфраструктура и неналичието на поддръжка
14 авг 2018
Магистрален мост се срути край Генуа
14 авг 2018 Срутването на моста край Генуа е довело до най-малко 39 жертви, а спасителите не престават да търсят оживели измежду бетонните парчета. Италианското държавно управление към този момент се задейства против оператора на моста - компанията Autostrade, и желае той да заплати санкции и обезщетения, както и да му се отнеме концесията, написа Reuters.

Мостът, приключен през 1967 година и ремонтиран преди две години, се срути във вторник по време на проливни дъждове, като десетки коли се разрушиха върху речно корито, жп линии и постройки. Общественият потрес бързо прерасна в яд по отношение на положението на оборудването. Транспортният министър Данило Тонинели съобщи, че операторът на моста Autostrade, ще би трябвало да финансира най-малко част реконструкцията, както и да заплати санкции.

Оправданията на оператора

Autostrade, част от групата Atlantia, в която максимален акционер е семейството Бенетон, чийто акции се търгуват на борсата в Милано, твърди, че е правила постоянни инспекции на оборудването и е разчитала на " компании и институции, които са международни водачи в инспекциите ", като резултатите са били удобни.

Вицепремиерът Матео Салвини твърди, че шефът на моста е спечелил милиарди от тол такси, само че " не е похарчил парите, които е трябвало " и по тази причина концесията би трябвало да се отнеме. " Налагането на най-високите вероятни санкции и уверяването, че виновните ще платят за всички вреди и закононарушения, е най-малкото ", сподели Салвини.

Мерки против Autostrade

По-рано Тонинели съобщи, че е почнал развой по отнемането на концесията от Autostrade и упорства висшето управление на оператора да подаде оставка. " Autostrade не съумя да извърши своите отговорности по контракта, регулиращ ръководството на тази инфраструктура. Ще упорствам за налагането на огромни санкции против компанията. Дадох мандат на моето министерство да стартира всички процедури за използването на съглашение, което ще приключи концесията и ще постанови обилни наказания, достигащи до 150 млн. евро въз основа на изискванията по контракта ", уточни Тонинели. В обява в обществените мрежи транспортният министър разяснява: " Топ мениджмънтът на Autostrade би трябвало на първо място да подаде оставка ".

Тонинели също по този начин съобщи, че държавното управление ще инспектира мостове и тунели из страната и ще стартира стратегия по реорганизация, в случай че е належащо. Непосредствено след сриването на оборудването новото популистко държавно управление сподели, че нещастието е посочила, че Италия би трябвало да харчи повече за възобновяване на инфраструктурата и в случай че се наложи, да пренебрегне бюджетните ограничавания на Европейски Съюз. Кой ръководи автомагистралата
Италианската компания Atlantia, която е притежател на Autostrade, е една от огромните в ръководството на автомагистрали и летища. Наследник е на държавната компания Autostrade и е приватизирана през 1999 година Тя е част от групата Benetton - известната фамилия италиански индустриалци е главен акционер с 30%.
Atlantia ръководи над 5000 км автомагистрали и 5 летища. Магистралите са най-много в Италия – 51% от мрежата на страната, измежду които е и оста Милано-Болоня-Флоренция-Рим-Неапол, както и 51% от италианското съдружие за тунела Монблан. Компанията е оператор на автомагистрали и в Бразилия, Чили, Индия и Полша.
Според компанията тя е вложира 11.4 милиарда евро от 1997 година за усъвършенствания на мрежата си в Италия – част от стратегия за 24.4 милиарда евро за 923 км автомагистрали.
Atlantia също по този начин е главният акционер в компанията Getlink, някогашната Eurotunnel, която експлоатира тунела под Ламанша. Тя държи 15.49% от акциите и и 26.66% от тези с право на глас. Италианската компания ръководи и двете летища на Рим - Фиумичино и Чампино.
През предходната година е осъществила доходи от 6 милиарда евро, а брутната й облага е била 3.7 мрд. евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР