Още по темата: Социалните с готовност за мярка на закрила

Още по темата: Социалните с готовност за мярка на закрила ...

Бабата и лелята на Дария са готови да я вземат.

Още по темата: Социалните с готовност за мярка на закрила за Дария Извеждането на дете от семейството е крайна мярка

Бабата на Дария и леля й са изразили абсолютна готовност да поемат отглеждането на момиченцето на година и 3 месеца, което падна от прозореца, докато майка му и баща му спят подпийнали. Преди минути приключи срещата на социалните работници с близките, които майката на пострадалото дете е посочила като вариант, ако настъпи промяна в семейството.

Детето, което бе настанено в болница с тежка черепно-мозъчна травма след злополуката на 6 септември, е изведено от интензивно отделение. Вече е контактно и се подобрява. От днес в болницата го придружава майка му – до момента режимът в интензивния сектор не позволяваше това. Бащата също ходи всеки ден преди и след работа.

Социалните работници проследяват състоянието на момиченцето и поведението на родителите. Това включва посещение на място всяка сутрин след визитация, а при нужда и вечер, като три пъти на ден се провеждат и телефонни разговори с медицинския екип в УМБЛ „Св. Георги”, обясни шефката на „Социално подпомагане” в Пловдив Надя Танева.

Според данните, събрани към момента, Дария е добре гледано дете, нормално развито за възрастта си. По време на посещението в дома й е установено, че грижите за нея са полагани правилно. Отзивите от лекарския екип също са, че родителите й са много адекватни и съдействат по всякакъв начин.

Обследването до момента води към заключение, че става въпрос за инцидент. За да се реши каква мярка на закрила ще бъде предприета от „Социално подпомагане”, от решаващо значение ще бъде изясняването на въпроса дали до злополуката се е стигнало по нещастно стечение на обстоятелствата – родителите са се почерпили и са оставили без надзор хлапето, което е стъпило на възглавница, качило се от кошарата на скрина и оттам е паднало от прозореца. Или е семейна практика майката и таткото да пийват на обяд, след което да поспиват и Дария да остава без надзор.

Това ще бъде установено в хода на работата на психолог, терапевт и социален работник в социална услуга за психологическа подкрепа, която е предприета спрямо семейството. Бащата лично е пожелал такава помощ. Той е на 63 г., а това е първото му дете, и изпитва трудности.

По категорични заключения от първоначалното обследване социалните ще имат след 20 дни, а до 3 месеца ще бъде изготвен доклад за родителския капацитет.

Какво обясни по казуса шефката на Социално подпомагане в Пловдив Надя Танева – очаквайте подробности

Източник: marica.bg