Още по темата Следващото поколение блокчейн Платформата с българско участие

...
Още по темата Следващото поколение блокчейн Платформата с българско участие
Коментари Харесай

Банките разработват блокчейн платформи за търговско финансиране

Още по тематиката
Следващото потомство блокчейн

Платформата с българско присъединяване Aeternity създава блокчейн инфраструктура, която да надгради bitcoin и ethereum
9 ное 2018
Блокчейн планът ScyNet получи финансиране за 250 000 евро

Платформата е победител в състезанието по време на конференцията CEE Block София
29 окт 2018
Дейвид Суомалайнен: Блокчейн е пътят към децентрализация и ще извади от играта доста медиатори в бизнеса

Юристът и специалист в региона на блокчейн пред " Капитал "
21 окт 2018 Големите банки гледат на блокчейн като на идната технология за развиване на комерсиалното финансиране и влагат в голям брой платформи. Въпреки това, най-малко до този миг, стъпката сред потреблението на блокчейн в няколко огромни транзакции и необятната приложимост наподобява надалеч, написа Financial Times. Задачата на банките се усложнява от разлики в подсекторите на комерсиалното финансиране, което се прави оценка на 16 трлн. $ на година.

Тестване на действителния пазар

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Когато тексаската Tricon Energy взема решение да купува полимери от индийската Reliance Energy, двете компании подписват договорка през блокчейн платформата Voltron за броени часове, без нормалната замяна на стотици факсове и телефонни диалози. Транзакцията беше приключена предишния петък. Случаят с Tricon, Reliance и Voltron е един от първите действителни образци за това по какъв начин блокчейн технологиите могат да революционизират и ускорят бизнес транзакциите в международната търговия.

Това е и вярата на редица огромни банки и мегакомпании, в това число HSBC, Deutsche Bank, Bank of China, Standard Life, UBS и други, които влагат в развиването на финансови блокчейн платформи. Блокчейн дава обещание освен да форсира процеса с комерсиалните финансови покупко-продажби, само че и редовно да понижи риска в транзакциите и да ги опрости. Въпреки това към този момент резултатите в комерсиалните финанси са смесени, а неналичието на ясни периоди за доходоносност на вложенията затруднява банките.

С предпоставки за сериозна оптимизация

По-големият дял от документооборота при комерсиалното финансиране продължава да е на хартия, в това число документи за приемане на товари и артикули и издаването на акредитиви – основни фактори в съвсем всяка комерсиална финансова договорка. Блокчейн платформите биха отстранили освен големите количества хартия, само че биха освободили съществено количество човекочасове за подписване на още покупко-продажби. Според консултантската компания Bain&Co сполучливото въвеждане на блокчейн платформи на пазара ще добави 2 милиарда $ към приходите на огромните банки и ще усили търгувания размер с 1.1 трлн. $ до 2026 година

Водещите банки обаче срещат известни компликации в достигането на необятна приложимост на блокчейн технологията. Голяма част от тях тях влагат допълнително от една блокчейн платформа, с цел да се застраховат, че най-малко част от вложенията им ще доведат до резултат, когато пазарът се насочи към избрана по-популярна от другите варианти. Пазарът на комерсиално финансиране обаче не е едносъставен – пазар за 16 трлн. $ годишно включва разнородни участници и транзакции и не всички са очаровани от платформите, които банките създават.

Сложна и голяма сфера

Някои огромни транспортни компании като Maersk и Hyundai Merchant Marine създават лични блокчейн платформи, вместо да употребяват тези, препоръчани от огромните банки. Документарните интервенции - сферата, която включва издаването на акредитиви и покриването на риска на купувачите от банките, са мощно стандартизирани и мъчно се трансформират. Друга спънка за блокчейн платформите е, че даже тези с сполучливи действителни транзакции като при Voltron изискват клиентите им да усвоят технологията и да трансформират модела си на работа – нещо, за което многочислените по-малки компании може да нямат запас в скоро време.

Алесио Бота от консултантската компания McKinsey счита, че банките могат да чакат доста по-голямо търсене на продуктите им от сходни браншове в идващите няколко години, само че то ще е неравномерно разпределено и ще зависи от желанията на обособените търговци. Следователно и в този случай към момента не е несъмнено каква ще бъде финалната форма на пазара за блойчейн финансови платформи.

Само няколко ще оцелеят

В момента се създават най-малко 7 платформи, които ще се конкурират в областта на финансиране посредством вземания, с присъединяване на разнородни европейски, индийски и китайски банки. Пазарът, който банките се борят да завладяват, е голям, като годишните доходи при финансирането на откупуване на вземания са 25 - 30 милиарда $.

Според Майкъл Вронтамитис, търговски шеф за Европа и Америките на StanChart, въпросът е до каква степен другите платформи, които съумеят да оцелеят на пазара, ще обезпечават непрекъсната съгласуемост.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР