Още по темата Скопие и Атина започват отново преговорите за

...
Още по темата Скопие и Атина започват отново преговорите за
Коментари Харесай

На протест срещу името

Още по тематиката
Скопие и Атина стартират още веднъж договарянията за името Македония
12 дек 2017
България и Македония се сприятелиха

Премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха в Скопие дълго чакания Договор за другарство, добросъседство и съдействие
1 авг 2017
Никола Димитров: Убеден съм, че България ще бъде най-големият ни покровител в Европейски Съюз

Външният министър на Македония пред " Капитал "
22 юни 2017
В името на името

Правителството на Зоран Заев стартира атака за разблокиране на договарянията с Европейски Съюз и ускорено влизане на Македония в НАТО
15 юни 2017 Между 50 000 и 90 000 души стачкуваха в Солун в неделя поради дългогодишния спор сред Атина и Скопие по отношение на потреблението на името " Македония ". Духовници-хардлайнери, крайнодесни водачи и групи, представляващи гръцката диаспора, приканиха за демонстрациите, като излезлите по улиците надвишиха предварителните прогнози, написа AFP.

Присъстваха и членове на неонацистката партия " Златна зора ", както и представители на опозиционната групировка " Нова народна власт " макар нареждането на управлението й за протест. Можеха да се видят също по този начин гърци в обичайни костюми, пристигнали от други градове. " Настояваме терминът " Македония " да не бъде включван в името, за което ще се договорят. Това не предстои на договаряния ", декларира солунският публицист Леонарду, представен от France24.

Дългогодишен спор

Гърция и Македония се върнаха предходната седмица към диалозите в Организация на обединените нации за реализиране на компромис, който да постави завършек на разногласието по отношение на името на някогашната югославска република. Възраженията на Атина за потреблението на наименованието " Македония " пречи на упоритостите на балканската страна да се причисли към Европейски Съюз и към НАТО.

Специалният делегат на Организация на обединените нации по отношение на разногласието за името сред Македония и Гърция Матю Нимиц разяснява, че е " окуражен ", че намирането на решение е постижимо. Според македонските медии той е предложил пет разновидността, всичките съдържащи въпросното име.

Въпреки националистическия привкус, подхранван от " Златна зора ", гърците наподобяват по-малко крайни по въпроса спрямо преди. През 1992 година над 1 млн. души стачкуваха в Солун под мотото " Македония е гръцка ". Тогавашният протест бе подсилен от Гръцката православна черква, която се дистанцира от сегашните демонстрации. Според скорошно изследване 63% от интервюираните гърци считат, че е в полза на Гърция да се откри взаимно задоволително решение по тематиката.

Търсене на решение

Гръцкият министър председател Алексис Ципрас твърди: " Ако има опция за решение, би било национална нелепост да не се възползваме ". Но пред в. Ethnos показва, че схваща " терзанията и чувствителността " на гърците. В. Kathimerini цитира Ципрас в неделя: " Не е безразсъдно да имаме термина " Македония " включен в съставното име, като или географско, или хронологично определение при всяко потребление ще обяснява изцяло, че никой няма искания върху земята или историята на другите ".

Коалиционният сътрудник на Ципрас Панос Каменос обаче е на друго мнение. Каменос, който е водач на партията " Независими гърци " (АНЕЛ) и министър на защитата, продължава да упорства, че думата " Македония " не може да е част от името на прилежащата страна.

Ако се реализира сделка на диалозите в Организация на обединените нации, тя ще би трябвало да бъде утвърдена от гръцкия парламент, като държавното управление чака компромисното име да бъде признато макар опозицията в някои партии. В Организация на обединените нации Македония е под наименованието Бивша югославска република Македония, въпреки че Съветът за сигурност признава, че това е краткотрайно име за задачите на участието.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР