Още по темата Скандалът около освободения и върнат директор Мирослав

...
Още по темата Скандалът около освободения и върнат директор Мирослав
Коментари Харесай

Държава или мафиотски клан

Още по тематиката
Скандалът към освободения и върнат шеф Мирослав Боршош ескалира с претенции за анкетна комисия и прокурорска интервенция

Докато организацията по нашия ред отпред на Съвета на Европейски Съюз изостава, тези преди нас са съумели да възнамеряват всичко в точния момент

Премиерът анулира вчерашното решение на Лиляна Павлова и й лиши пълномощията върху постройката

Решението на Лиляна Павлова идва след серия от обществени спорове към ремонта на двореца

Финансовата инжекция за ремонт на НДК във връзка българското председателство на Съвета на Европейски Съюз пристигна в подобаващ миг за задъхващото се държавно сдружение, само че към изразходването на средства има подозрения

Парите са за ремонта, непредвидени действия, сигурност и пресцентър

Омерта. Това е думата, която характеризира най-добре голямата мрежа от скрити механизми и обвързаности, по които се харчат държавните пари в България. Италианската дума идва от латинското " примирение " и отбелязва един тип код на достойнството, съгласно който е неразрешено да сътрудничиш на управляващите или да се месиш в закононарушенията на другите, даже да знаеш за тях.

На този принцип работи цялата система, построена от ГЕРБ (и не само) в последните 10 години: не разказваш за далаверите на другите, тъй като или ти участваш в сходни, или искаш да участваш, или зависиш от партията по някакъв метод. Тя обгръща надалеч повече от просто министерства и общини. В нея се включват надзорни органи като Комисията за защита на конкуренцията, правосъдни като Върховния административен съд, и репресивни като прокуратурата и полицията.

Именно поради тази негласна система видяхме в деяние около абсурда с НДК. И по тази причина той заслужава внимание. След като тази седмица за няма и 48 часа Мирослав Боршош първо беше отхвърлен, след това възобновен на началническия пост, самият НДК мина от един министър към различен, а Народното събрание реши да прави анкетна комисия, за всички стана ясно, че нещо в голямата постройка в центъра на София мирише на развалено. Според министър Лиляна Павлова и краткотрайния правоприемник на Боршош Борислав Велков миризмата е от несъответстващо финансово ръководство, което не се регистрира вярно, най-вероятно източва пари и е нагласило поръчката за гигантския ремонт. От своя страна Мирослав Боршош се оплака от напън да подписва публични поръчки, които не дават отговор " на разпоредбите и закона ".

Това разчупване на омертата за малко изложи на показ скритите механизми, за които които медиите, обслужващи сплотените три управляващи, също мълчат. В няколкото часа на открита война се появиха изказвания и обвинявания, на които би трябвало да бъде отговорено: за източени пари, за нагласени поръчки, за неприятно ръководство, за де факто банкрутирало дружество и за ремонт, който е окраден и е до средата половин година преди старта на българското председателство на Европейски Съюз. Бойко Борисов побърза да замаже пролуката по метода, по който босовете на мафиотски кланове вземат решение нещата - събра двете страни и без доста пояснения ги сдобри, а те му благодариха.

Нормалната страна не работи по този начин. Поднесена обществено скандална информация наложително предстои на инспекция, обстоятелствата се обясняват и се поема отговорност. В момента текат най-малко пет обособени инспекции в Двореца на хаоса. Ако държавното дружество НДК, което данъкоплатците са финансирали с 45 млн. лева единствено за последната година, се източва и ръководи несъответстващо, отговорните да понесат отговорност. Ако не е по този начин, това значи, че министър Павлова е излъгала в обществените си изказвания за нарушаванията и също би трябвало да понесе отговорност. Решението, наложено от премиера Борисов, е по правилата на мафиотския клан с тази разлика, че разполага с страна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР