Още по темата: Шумов терор за 3/4 от пловдивчани 140

...
Още по темата: Шумов терор за 3/4 от пловдивчани 140
Коментари Харесай

Наредбата за нивата на шума е от 2006 г.

Още по тематиката: Шумов гнет за 3/4 от пловдивчани 140 децибела могат да ни спукат тъпанчето Спасение от шумовия гнет: Намаляване на скоростта и озеленяване на шахмат

Шумът и неговите възможни равнища в другите градски и извънградски зони за първи път е написан и избран през 2006 година с Наредба 6 на Министерството на здравеопазването и Министерството на околната среда и водите. В документа са записани точни стойности на индикаторите за звук през другите елементи на денонощието, граничните стойности, методите за оценка, както и нездравословните резултати върху здравето на популацията.

Според наредбата се обособяват три часови зони на обсег - дневна /от 07,00 до 19,00 часа/; вечерна /от 19,00 до 23,00 часа/ и нощна /от 23,00 до 07,00 часа/. Освен това, вътре са записани и общо 10 на брой зони съгласно спецификите им - жилищни, индустриални, такива с претрупан пътен трафик, наоколо с релсов превоз и различен. Заложените параметри в документа обаче се оказват прекомерно демократични. Така да вземем за пример в зоните с " натоварен трафик " замерването се прави на разстояние 25 метра от оста на крайната лента за придвижване и на височина от най-малко 2 метра над равнището на платното за придвижване.

Наредба 6 служи за основа за всяко решение, взето от локалните администрации в страната, касаещо шума и неговите равнища. В Пловдив през юни 2017 година се актуализира шумовата карта и от Общинския съвет се приема „ Актуализирана стратегическа карта за звук за агломерация Пловдив “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР