Още по темата Шулц към Меркел: Германия може повече Ще

...
Още по темата Шулц към Меркел: Германия може повече Ще
Коментари Харесай

Меркел в ролята на защитник на западния ред

Още по тематиката
Шулц към Меркел: Германия може повече

Ще съумеят ли офанзивите на главния съперник на Ангела Меркел да извърнат парламентарните избори
22 авг 2017
Германската стопанска система с максимален годишен растеж от 2014 година

На тримесечна база растежът на Брутният вътрешен продукт леко се свива
15 авг 2017

Германският канцлер Ангела Меркел пробва да направи повече, с цел да отбрани западния ред, разтревожена от възхода на непредвидими водачи по света. Това е смяна за нея, защото предходната година тя дефинира като неуместна концепцията, че би трябвало да оглави западния съюз, разтресен от влизането на Доналд Тръмп в Белия дом, написа Reuters.

Отслабена от имигрантската рецесия в Европа, Меркел даже се чудеше дали да се впусне в борбата за преизбирането на поста. Сега обаче бежанският проблем позатихна и тя стартира акцията си за вота през септември с възобновеното разбиране, че би трябвало да подсигури международния ред във време на водачи като Владимир Путин в Русия, Реджеп Тайип Ердоган в Турция, Ким Чен Ун в Северна Корея и даже на моменти Тръмп.

Повече отговорности

В речите си канцлерът акцентира " несигурната обстановка в света ". Посланието е ясно – нещата се трансформираха, което значи, че Германия би трябвало да поеме повече отговорности. Германската външна политика е лимитирана от наследството на Втората международна война, само че Меркел насочва ползите на Берлин отвън обичайна европейска сфера.

Що се отнася до горещата тематика сега - Северна Корея, тя декларира, че Германия е подготвена да предложи дипломатическа и политическа помощ, в случай че такава бъде поискана. В същото време употребява основаващите се на търговията връзки с Китай, с цел да го накара да помогне за деескалирането на спора. " Трябва да използваме положителните си връзки с китайците, с цел да ги окуражим да дадат градивни оферти какво може да се направи ", споделят от немския държавен офис за съгласуване на трансатлантическите политики.

По отношение на имигрантската рецесия Меркел първо подписа договорка с Ердоган за ограничение на бежанския поток в подмяна на икономическа помощ от Европейски Съюз. А в този момент желае да забави притока от имигранти от Африка с нов " План Маршал " за стимулиране на вложенията, бизнеса и растежа, които да убедят хората да останат вкъщи.

Канцлерът слага специфичен акцент върху климатичната политика, защото я възприема като жизненоважна в подтекста на глобализацията. Но точно тук са огромните й различията с Тръмп. " Ние, европейците, би трябвало в действителност да вземем ориста си в своите ръце ", разяснява Меркел, когато американският президент разгласи, че напуща парижкото климатично съглашение и тя реши да го изолира.

" Внезапно немските политици осъзнаха, че би трябвало да поемат доста по-голям дял от световния ред, от който са подвластни, само че в който не са вложили толкоз, колкото би трябвало ", твърди Ян Техау от Американската академия в Берлин. Меркел стартира да подхваща дипломатически позиции поради убежденията си, което е смяна на нейния основан на консенсуса жанр по време на рецесията в еврозоната. Този завой се случи след изборната победа на Тръмп, когато тя реши по какъв начин да се държи с него, а точно с подготвеност да работи по-усилено въз основа на полезности като демокрацията, свободата, зачитането на закона и на човешкото достолепие.

Ограничени маневри

Едно нещо обаче лимитира полето за маневри на Меркел и това е фактът, че доста германци не се интересуват от външна политика. Скорошно изследване демонстрира, че едвам 30% от интервюираните считат, че за Германия е приоритет да направи повече, с цел да разпространява ползите си в чужбина. " Големият проблем е, че това не е нещо, което се продава добре вкъщи. Не можеш да спечелиш гласове с него ", обобщава Ян Техау.

Освен това макар възходящата дипломатическа самонадеяност на Меркел нейният инстинкт за компромис към момента е налице. В някои случаи тя към момента е внимателна. През 2015 година в Германия стана доста известен глаголът " меркелувам ", т.е. да не можеш да вземеш решение. Именно методичният метод на канцлера може да стане причина тя да бъде засенчена от по-динамични водачи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР