Още по темата Ще превърне ли Бабиш Чехия в олигархия

...
Още по темата Ще превърне ли Бабиш Чехия в олигархия
Коментари Харесай

Андрей Бабиш спечели вота на доверие в Чехия с помощта на комунистите

Още по тематиката
Ще трансформира ли Бабиш Чехия в олигархия

Други огромни чешки предприемачи също вършат опити да влязат в политиката, само че за момента не могат да се съпоставят с триумфа на премиера
22 юни 2018
Андрей Бабиш беше назначен за повторно за министър председател на Чехия
6 юни 2018 Близо девет месеца откакто завоюва парламентарните избори в Чехия държавното управление на Андрей Бабиш съумя да получи избор на доверие. Кабинетът, който се състои от центристкото придвижване на Бабиш ANO и Чешката социалдемократическа партия, беше утвърдено с помощта на гласовете на Комунистическата партия.

Това е вторият избор на доверие в границите на последните шест месеца. През януари първото държавно управление на милиардера не беше утвърдено и трябваше да подаде оставка. Преди две седмици обаче Бабиш съумя да подписа договорка с комунистите, за които това е първото присъединяване в ръководството от 1989 година насам.

Дългият път до държавно управление

Партията на Бабиш безапелационно завоюва изборите през октомври предходната година с близо 30% от общия избор, само че никой не пожела да ръководи с нея, до момента в който той е министър-председател. Срещу Бабиш, който се смята за втори по благосъстояние човек в страната, има повдигнати обвинявания в машинация в размер на 2 млн. евро, свързани с получени преди близо 10 години евросубсидии. Така със извоювани 93 от общо 200 места в Народното събрание ANO беше принудена да образува държавно управление на малцинството, само че не съумя да завоюва първия избор на доверие през януари.

През юни обаче президентът Милош Земан даде втори късмет на Бабиш и постави завършек на политическия застой, в който се намираше страната. В последна сметка милиардерът съумя да наклони везните в своя изгода, откакто съумя да убеди Комунистическата партия да го поддържа.

Граждани в Чехия стачкуват против Бабиш поради корупционни скандал и решението му да овласти Комунистическата партия

[Associated Press] Протести против присъединяване на Комунистическата партия

Участието на комунистите провокира вълна от неодобрение измежду чешките жители, защото партията ще получи неофициална роля в държавното управление, а нейни членове – позиции в държавни предприятия. В сряда пред Народното събрание в Прага се събраха стотици протестиращи, с цел да изразят недоволството си от решението на Бабиш.

На изборите предходната година комунистите означиха най-лошия резултат в историята си, печелейки едвам 7.8% от вота. Подобно на останалите комунистически партии в Европа гласоподавателите на чешките комунисти стават все по-малко, а антиевропейските им възгледи не могат да завоюват младите на тяхна страна. " Сделката с Бабиш е последният им късмет да се доберат до властта под някаква форма ", разяснява Милан Ник от German Council on Foreign Relations.

Подкрепата на комунистите обаче не е безвъзмездна. Партията е съумяла да прокара седем точки в държавната стратегия, в това число въвеждане на национални референдуми, нараствания на пенсиите и на минималната работна заплата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР