Още по темата Ще предизвикат ли митата на САЩ световна

...
Още по темата Ще предизвикат ли митата на САЩ световна
Коментари Харесай

Търговските преговори между САЩ и Китай отново завършиха без резултат

Още по тематиката
Ще провокират ли митата на Съединени американски щати международна комерсиална война

Европейски Съюз, Канада и Мексико подхващат ответни ограничения, Вашингтон се надавя натискът да докара до съглашения
2 юни 2018
Европейски Съюз прави последни опити да избегне митата върху стоманата и алуминия на Съединени американски щати

Минитческите такси на Тръмп влизат в действие от 1 юни, като от Брюксел обмислят разновидности за заобикаляне на ограниченията
29 май 2018
Съединени американски щати желаеха Китай да подпише дълготрайни контракти за импорт на американски артикули

Сделките могат да имат отрицателен резултат върху търговията сред Европейски Съюз и Китай
28 май 2018 Поредната среща сред комерсиалните делегации на Съединени американски щати и Китай приключи без резултат. Водещият на договарянията от китайска страна Лиу Хе приветства американския министър на търговията Уилбър Рос в Пекин в събота, само че след края на двудневните диалози не беше оповестено общо изказване.

Причина за това може да са дейностите на президента Доналд Тръмп, който предходната седмица заплаши скоро да наложи препоръчаното по-рано през годината 25% мито върху вноса на китайски артикули на стойност 50 милиарда $. Подновяването на опасността не беше признато добре от водачите на Пекин, които оповестиха, че въвеждането на мита ще попречи на постигнатия досега прогрес. По време на втория кръг от договаряния Съединени американски щати желаеха Китай да подпише дълготрайни контракти за импорт на артикули от региона на енергетиката и земеделието. Ако двете най-големи стопански системи в света не съумеят да реализират взаимноизгодни условия – към което сочи неуспехът от последната среща, висящата опасност от комерсиална война може да придобие действителни измерения.

Търговският остатък остава в центъра на вниманието

Според източници на Financial Times от Белия дом диалозите през уикенда са били ориентирани напълно към редуциране на комерсиалния остатък сред двете страни, и в частност износът на сила. " Фокусът на срещата не беше това, което американският бизнес би желал да види ", разяснява единият от източниците. През 2017 година комерсиалният остатък на Съединени американски щати с Китай доближи рекордните 375 милиарда $, като очакванията на американския бизнес са Китай да смекчи изискванията си за импорт на артикули.

На срещата на финансовите министри и централните банкери на Г7 американският министър на финансите Стивън Мнучин пък акцентира, че диалозите в Пекин няма да са ориентирани само към комерсиалния остатък, само че и към възстановяване на изискванията за бизнес и построяването на положително партньорство.

" Не става въпрос Китай да купува повече артикули, става въпрос за структурни промени ", съобщи на срещата на Г7 министърът на финансите Стивън Мнучин. Според него структурните промени в комерсиалните връзки могат по натурален метод да влияят в посока понижаване на комерсиалния остатък с Китай. Подобно на диалозите в Пекин срещата на финансовите водачи също приключи без общо изказване, което беше разчетено като знак за спора сред Съединени американски щати и останалите страни. Съединени американски щати против всички
На 8 и 9 юни в Канада ще се организира срещата на водачите на Г7 – Съединени американски щати, Канада, Германия, Франция, Англия, Италия и Япония, на която се чака да участва и Доналд Тръмп. По време на предхождащото събитие – срещата на финансовите водачи, представителят на Съединени американски щати Стивън Мнучин беше неодобрен поради скорошните дейности на администрацията, които могат да имат световни последици. Освен разногласието с Китай предходната седмица Съединени американски щати постановиха мита върху вноса на стомана и алуминий от Европейски Съюз, Мексико и Канада.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР