Още по темата Северна Корея прие предложението за разговори на

...
Още по темата Северна Корея прие предложението за разговори на
Коментари Харесай

Залогът в разговорите между Северна и Южна Корея е много по-голям от олимпиадата

Още по тематиката
Северна Корея одобри предлагането за диалози на Южна Корея
5 яну 2018
Северна Корея изстреля балистична ракета и твърди, че може да доближи Съединени американски щати

След двумесечно мъртвило следващата провокация на режима на Ким Чен Ун ускорява интернационалното напрежение
29 ное 2017 Очакванията за формалните диалози сред Северна и Южна Корея, които ще се проведат на 9 януари и ще са първият контакт на високо ниво сред двете страни от повече от две години, са за най-малко краткотрайно облекчение на напрежението в района. Не за пръв път Пхенян прави провокации посредством нуклеарни и ракетни проби, след което пробва да търси разговор със Сеул и Вашингтон за приемане на отстъпки. Така че този сюжет не е чужд. AP и Washington Post изясняват какво може да чакаме този път.

Смесено обръщение

Сред тематиките, които ще бъдат наранени, ще са " въпроси, свързани с подобряването на междукорейските връзки, в това число идните зимни олимпийски игри в Пьончан ". Севернокорейският водач Ким Чен Ун изпрати смесено обръщение в новогодишната си тирада. Първо, той уточни, че желае да изпрати делегация, която да взе участие в олимпиадата в Южна Корея идващия месец. Второ, акцентира, че има " нуклеарен бутон на бюрото си ", с който може да пусне атомна бомба по " всяка цел в континентална Америка ". Това беше разчетено като опит да вкара чеп сред Сеул и Вашингтон, да отслаби водения от Съединени американски щати интернационален напън и да си завоюва време да доразвие своя нуклеарен капацитет. В резултат американският президент Доналд Тръмп предизвести, че има доста по-голям и по-мощен нуклеарен бутон.

Южна Корея бързо отговори, като предложи диалози, в които да бъдат разисквани както олимпийското съдействие, по този начин и цялостните връзки. Пхенян одобри, а Тръмп назова самодейността " огромно начало " и изрази очаквания за постигането на прогрес.

Сеул декларира, че фокусът ще бъде върху олимпийското съдействие, преди да се премине към по-сложни политически и военни въпроси. Надеждите са, че севернокорейското присъединяване в олимпиадата ще понижи враждебността сред Пхенян и Сеул. Южна Корея може да предложи спортистите от двете страни да преминат дружно на парадното шествие по време на церемонията по откриването. Подобен знак за смекченото напрежение ще притегли необятно интернационално внимание след една година, в която нуклеарната рецесия ескалира.

Няма да е елементарно

Макар да е допустимо да се реализира единодушие за севернокорейското олимпийско присъединяване, евентуално Сеул и Пхенян ще имат разлики по други въпроси по отношение на подобряването на връзките. Южна Корея желае да възобнови краткотрайното обединяване на фамилии, разграничени от рецесията, и изготвя ограничения за понижаване на заканите в граничните области. Северна Корея обаче може да изиска някои отстъпки в подмяна на това, в това число съживяването на застинали планове за съдействие, които са преференциални за Пхенян, и прекратяването на американско-южнокорейските военните учения.

Последното е нещо, което Сеул не може да одобри, като се имат поради връзките с основния съдружник Вашингтон. Според анализатори напрежението може да се увеличи още веднъж след олимпийските игри, когато Съединени американски щати и Южна Корея проведат своите забавени учения, а Северна Корея евентуално извърши нови нуклеарни и ракетни проби.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР