Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (8

...
Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (8
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (8 май)

За първи пък журито на ФАРА е разграничено в три комисии; IKEA стартира нов рекламен клип; Започна кандидатстването за състезанието " Сайт на годината " и други
8 май 2018
Под монопола на Фейсбук и Гугъл

Инвестициите в интернет реклама в България са нарастнали с 16% през 2017 година съгласно " IAB България "
4 май 2018 Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

Владимир Стоилов ще оглави организацията Wavemaker

На публично събитие в понеделник информационната група Ogilvy Group Bulgaria показа новата медия организация в портфолиото си - Wavemaker, част от най-голямата интернационална рекламна група WPP. Брандът Wavemaker е основан при започване на годината и съставлява обединяване на интернационалните медийните компании MEC и Maxus, част медийното звено GroupM на групата WPP. От януари компанията оперира и на българския пазар през Ogilvy Group, които получиха лиценза й и ще обслужват световните клиенти на организацията в страната, измежду които DM, Lavazza, Skechers, Edgewell и Kаrcher.

Медия организацията ще се ръководи от Владимир Стоилов, който има дълготраен опит в информационната промишленост. Той стартира кариерата си като част от екипа на организацията Nielsen, занимаващ се със социологически и пазарни изследвания. През 2007 година стартира работа в Ogilvy Group Bulgaria като медия планьор в Mindshare, където се развива професионално през идващите 12 години. През последните няколко години е част от мениджмънт екипа на групата и дава отговор за стратегическото обмисляне на най-големите клиенти, сформиранe и образование на екипи и ръководство на работния развой.

В портфолиото на Ogilvy Group влизат още медия организациите Mindshare и MediaCom, още веднъж част от WPP, както и Ogilvy Advertising, Ogilvy PR, Metric DS и Intomedia, през които групата предлага цялостно информационно обслужване на клиентите си. Сред клиентите на компанията в България са " Мобилтел ", Kaufland, Unicredit Bulbank, Procter & Gamble, Unilever, GSK и други

Патриотите внесоха законите за възбрана на реклама на хазарт

Депутатите от НФСБ ( " Обединени патриоти " ) внесоха в Народното събрание промени в Закона за
хазарта. " Освен възбраната на директната реклама, която съществува сега, ние забраняваме и непряката реклама, през реклама на други артикули и услуги, да се популяризират хазартни игри ", изясни пред " Дневник " депутатът Христиан Митев. Най-съществената смяна е, че забраняваме оповестяването на печелившите лица и на размера на техните облаги, сподели Митев. Проектът планува и възбрана за продажба на хазартни и лотарийни игри отвън лицензирани обекти.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Инвестициите в реклама нарастват с 8% през 2017 година и доближават 370.3 млн. лева

Рекламните вложения на фирмите в България не престават да нарастват, а по-голямата част от тях са вложени в телевизия. Така размерът на целия пазар през 2017 година за пръв път доближава близо 370.3 млн. лева чисти инвестиции, или с 8% повече спрямо година по-рано. Данните и изводите от тях бяха показаните по време на първия " Форум на информационната промишленост ", проведен от Българската асоциация на информационните организации (БАКА).

Инвестициите в малкия екран през 2017 година се равняват на 220.2 млн. лева чисти инвестиции, или с 8% повече по отношение на 2016 година Според изследването Фейсбук и Гугъл държат общо 50%, а общият пазар е 75.1 млн. лева, или с 16% повече от 2016 г при 10% инфлация на цените. Делът на цифровата реклама от медия микса пък е 20%. Спад в рекламните вложения от 17% съгласно проучването на БАКА има в печатните медии, достигайки 15.1 млн. лева през 2017 година Радиото в България притегля 18.6 млн. лева през миналата година, което е растеж от 1%, а инфлацията в цените се равнява на 2%. Инвестициите във външна реклама са 40.6 млн. лева, което съставлява растеж от 5%.
Повече детайлности за данните и изводите от тях може да видите тук

M3 Communications стана PR организация на годината

M3 Communications Group беше определена за PR организация на годината в тазгодишното издание на състезанието BAPRA Bright Awards, проведен от Българската асоциация на PR организациите (БАПРА). Това е и най-престижната премия в състезанието, която се връчва за осъществени сполучливи планове и акции през миналата година. Компанията получи общо 8 награди, от които три златни, три сребърни и две бронзови оценки, за осъществени информационни акции за " BILLA България ", L’Oreal, Wizz Air, Асоциацията на почетните консули в България и " Алтерко ".

На второ място в категорията " Агенция на годината " се класира All Channels Communication с общо шест награди. На третото място приключи PR организацията APRA Porter Novelli с общо четири награди.
Повече по тематиката и целия лист с наградените може да видите тук

Обявиха лекторите на фестивала ФАРА 2018
Стийв Хенри

Пол Арнолд

През последните три години място в програмата на най-големия рекламен фестивал в България ФАРА, който цели да отличи креативните достижения на организации и рекламодатели, трайно заеха и лекциите на интернационалните информационни експерти. В тазгодишното издание, което ще се организира от 7 до 9 юни в Пловдив, ще се включат експерти с богат на практика опит и интернационалните фестивални награди, а презентациите им ще бъдат на тематика " Креативност и успеваемост ". Сред тях е Пол Арнолд , който през годините е работил в организациите Saatchi&Saatchi и Grey Advertising. През 2005 година той минава от страната на клиентите, заемайки позицията Global Strategic Planner в GSK, а преди да основе своя лична консултантска компания, е спечелил 6 златни награди в състезанието Euro Effie. Пред българската аудитория ще изнесе лекция и Стив Хенри , разгласен от професионалното издание Campaign за един от най-влиятелните експерти в региона на рекламата във Англия през последните 50 години. Той е основател и креативен шеф на организация HHCL, която 3 пъти печели премията " Агенция на годината на Campaign ", както и наградата за " Агенция на десетилетието ". Хенри е заемал и длъжността основен креативен шеф в TBWA/ London и е печелил редица креативен награди, измежду които огромната премия на фестивала Cannes Lions, огромната премия в Британските телевизионни награди и D&AD Gold Pencil. Фестивалът ФАРА се провежда от Българската асоциация на информационните организации (БАКА).

Българска национална телевизия освободи основния си продуцент и основател на предаването " Референдум "

Главният продуцент " Вътрешна продукция " на Българска национална телевизия Роберт Ковачев е скъсен от публичната телевизия, оповестява " Дневник ". Ковачев посочи пред медията, че е схванал с приемането на документите и към този момент няма противоположна връзка за повода, която не се изисква документално по съответния член на трудовия кодекс.
Като дълготраен чиновник на Българска национална телевизия и след това основен продуцент Ковачев е взел участие в основаването на множеството излъчвания, с които малкия екран е позната сега - от културните " Денят стартира с просвета ", " История.бг " и " Вяра и общество " до публицистичното " Референдум ", за което като основател има и авторски права. В момента не е ясно какво ще се случи с предаването до обновяването на програмната скица на Българска национална телевизия, което би трябвало да се случи през есента.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Дигитален бизнес

Фейсбук основава екип за интервенции с блокчейн

Фейсбук размества водачите на Messenger и Instagram, с цел да отвори място за нов екип. Ръководител на новия отдел ще бъде досегашният водач на екипа на Messenger Дейвид Маркъс. Настоящата му задача към момента не е ясна, само че фокусът на новия му екип ще бъде върху блокчейн технологията. Чрез нея данни могат да бъдат архивирани и свързани дружно. На тази база могат да протичат заплащания, да се построяват подробни профили или да се следи производството на даден артикул. Новината идва, откакто през януари тази година Фейсбук и Гугъл не разрешиха всевъзможни реклами, свързани с криптовалути. Това значително ограничи лъжливи бизнеси, само че анализатори също считат, че тази смяна забавя нововъведенията в бранша.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Медиен бизнес

NBCU цели да мери бизнес резултатите от излъчени рекламни клипове

Американската медия NBCUniversal цели да задържи и притегли повече рекламодатели, предлагайки им опция за премерване на бизнес резултатите от излъчените в ефир клипове, написа The Wall Street Journal. За задачата медията ще си партнира с компанията iSpot.tv, която ще дава информация за нарастване на визитите на уеб страницата на рекламодателя и осъществените продажби в резултат на излъчени рекламни клипове. NBCUniversal няма да може да подсигурява на рекламодателите, че ще доближава поставените от тях бизнес цели. Данните ще дава по-скоро с цел да потвърди успеваемостта на телевизионната реклама.
Повече тук

Рекламен бизнес

Приспиващата принт реклама на IKEA

Шведският производител IKEA още веднъж стартира новаторска принт рекламна акция, посредством която цели да обезпечи спокоен сън на хората и да ги приближи оптимално до удоволствието, което могат да изпитат от техните кревати и матраци. Компанията нарежда рекламата си на последната страница на списание за мебели, която може да бъде откъсната. Страницата може да бъде сложена на стойка, която, когато се отвори, започва така наречен бял звук на талази, който оказва помощ за по-лесно заспиване, както и се отключва мирис на лавандула, която благоприятства положителния сън. Така потребителите, закупили списанието, могат да сложат задната страница до леглото си и да усетят спокойствието, което обезпечават и продуктите на IKEA.



RTB House основава маркетинг лаборатория, основана на изкуствен интелект

Полската софтуерна компания RTB House ще влага 5 млн. $ в развиването на маркетинг лаборатория, основана на изкуствен интелект. Проектът AI Marketing Lab ще се концентрира върху основаването на условия за изобретяване и развиване на нови софтуерни маркетинг решения, които да работят в употребява на рекламодатели и медии. Затова и лабораторията ще действа като настрана вътрешно звено на компанията със личен екип. " В последните години доказахме, че технологиите, задвижвани от изкуствен интелект, обезпечават повишение от над 50% на цялостното показване на ретаргетинг акциите. Сега с AI Marketing Lab главният ни фокус ще бъде да подобрим успеваемостта за обезпечаване на нов трафик за рекламодателите ", разяснява за медиите Роберт Дичковски, изпълнителен шеф на софтуерната компания, който ще бъде отпред на лабораторията в първия стадий на плана. RTB House работи и на българския пазар, като ръководещият шеф за страната и Румъния е Каталин Емилиан.

*Информация за корпоративни вести, акции, идни събития и свободни позиции в региона на PR, маркетинг и реклама можете да изпращате на публицистичния ни e-mail: [email protected]

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР