Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (5

...
Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (5
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (5 декември)

" Нестле България " избра New Media за своя медийна агенция; Бивш управнически кадър на TV7 стана програмен шеф на БНТ; Бившият търговски шеф на bTV Весела Димова сътвори нова агенция; Втората вълна на рекламната камания " Краварката в левия ъгъл " ; Nielsen показа годишната си стратегия; Вече е вероятен пряк абонамент за HBO GO; Само два консорциума с връзка сред тях желаят поръчка за рекламно обслужване на тотото за 10.8 млн. лева и други
5 дек 2017
" Нестле България " избра New Media за своя медийна организация

В състезанието са взели участие още Publicis One и Mindshare
3 дек 2017 Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

Кои са най-големите цифрови организации в страната

Повечето от най-големите 20 цифрови организации в страната остават оптимисти, отчитайки двуцифрено нарастване на приходите си за 2016 година главно поради разширение на потребителската им база и нарастване на бюджетите на рекламодателите. Общият им оборот за предходната година пък е в размер на 35.5 млн. лева, или една трета от пазара на онлайн реклама, което е с 28.5% повече по отношение на 2015 година
Специалистите от сектора предвиждат и вложенията в онлайн реклама през идната година още веднъж да отбележат двуцифрен растеж, за който да способства навлизането на повече дребни рекламодатели, засиленото потребление на мобилна реклама, увеличеното видео наличие онлайн и повече нови играчи на пазара за електронна търговията.
Повече по тематиката и цялата ранглиста може да видите тук

Комисия за защита на конкуренцията отхвърли жалбата на " Пиеро 97 " против " БТВ Медиа груп "

Десет месеца откакто медиашопът " Пиеро 97 " подаде тъжба против притежателя на bTV - " БТВ Медиа груп " за " корист с по-силна позиция при договаряне на рекламно наличие ", Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не откри нарушавания. Комисия за защита на конкуренцията не почете и настояването на " Пиеро-97 " за възлагане на направените по производството разходи.

Според пояснения на пазара повода за внасяне на жалбата са неуредени финансови взаимоотношения сред двете компании има. " Пиеро 97 " дължи огромна сума пари за излъчени реклами, като порядъкът на задължението е няколко милиона лв., а жалбата в Комисия за защита на конкуренцията от страна на медиашопа изглеждаше като предпазен опит да се нападна bTV.

Няколко месеца по-късно при показване на годишния си доклад компанията майка на " БТВ медиа груп " - Central European Media Enterprises (CME), разгласи, че приключва съдействието си с българска организация поради отписване на неприятен дълг, като съгласно играчи на пазара ставaше въпрос точно за " Пиеро 97 ", която евентуално дължи към 6 млн. лева на " БТВ медиа груп ".

През годините " Пиеро 97 " постоянно е била обвързвана - прикрито или непосредствено - с Красимир Гергов, който е и миноритарен акционер в bTV. Още тогава обаче пред " Капитал " Гергов беше безапелационен: " От 2006 година не съм притежател на " Пиеро 97 ". Действително по Търговски указател той няма дялове в организацията, само че на пазара от доста години се знае, че тя е под неговото въздействие.

" Пиеро 97 " е измежду най-големите медийни организации съгласно размера на приходите й за 2016 година в размер на 30.7 млн. лева Компанията закупува рекламно време, поръчано от рекламни организации, а не непосредствено от рекламодатели. Това от време на време е желан от организациите способ на работа поради по-добрите ценови предложения, които " Пиеро97 " може да получи от малките екрани в резултат на по-големите поръчки.

Само една десета от българските компании продават продуктите си онлайн

Само 10.5% от предприятията в България са продавали своите артикули и услуги онлайн през 2016 година, демонстрират данни от проучване на Националния статистически институт (НСИ) за осведомителното общество в предприятията през 2017 година, написа " Дневник ".

Реализираният оборот от интернет търговия е едвам 5.4% от общия оборот на предприятията. Относителният дял на тези, които реализират продажби онлайн, е 8.9% при едвам 2.1% предприятия, употребяващи известия от автоматизиран продан на данни.

По-голямата част от предприятията, които продават по интернет, вършат това посредством личен уеб страница, интернет магазин или уебприложение (88.6%). Същевременно малко над половината от компаниите имат личен уебсайт (50.8%).

Предприятията употребяват обществените мрежи главно за възстановяване на имиджа - своя или на пазарния артикул. Близо 72% от тях са употребявали обществените мрежи за реклама и промоции, 61.2% - за приемане и отговаряне на отзиви и въпроси от клиенти, а 36.7% - за съдействие с бизнес сътрудници или други организации. Най-малък е делът на предприятията, които включват своите клиенти в създаването или обновяването на стоките или услугите (17.3%).
Повече по тематиката може да прочетете тук

Телевизиите ще отбелязват в допълнение наличието, неуместно за деца

Съветът за електронни медии (СЕМ), Агенцията за протекция на детето и Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори подписаха съглашение с критерии за оценка на неподходящо за децата наличие. Така телевизионните оператори към този момент ще слагат в допълнение означение, когато излъчват наличие, неуместно за деца, написа " Дневник ".

Преди началото на обещано предаване и след всяко спиране медиите се задължават да излъчват сигнален текст за наставнически надзор. На екрана следва се появява и пиктограма, която показва за каква възрастова група е уместно предаването. Тя би трябвало да стои на екран не по-малко от 60 секунди след началото на предаването и след всяко спиране.

Дигитален бизнес

Фейсбук стартира Messenger за деца

Социалната платформа Фейсбук пусна версия на приложението за известия Messenger, предназначенo за деца под 13 години, които към момента нямат право на личен акаунт, написа " Дневник ". То дава опция на дребните консуматори да беседват с родителите си и с утвърдени от тях другари.

Messenger Kids предлага на родителите и редица принадлежности за надзор - услугата няма да разрешава децата сами да прибавят другари или да трият известия - това могат да вършат единствено възрастните. Засега Messenger Kids е налично единствено в Съединени американски щати за операционните системи iOS и Android.

Децата въпреки всичко нямат личен акаунт във Фейсбук и вместо това ще употребяват " отклонение " от акаунта на майката или бащата. Характеристиките на приложението са създадени поради ползите на децата, които постоянно изпращат картинки, емотикони и харесват постове.

Законите в Съединени американски щати не разрешават на интернет фирмите да събират персонални данни за деца под 13 години без единодушие на родителите им и постанова ограничавания върху рекламите, ориентирани към подрастващи. Поради тази причина Фейсбук и доста други обществени медии не разрешават присъединението на дребни деца.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Технологични компании са премахнали 40 хиляди терористични фотоси и видеа от платформите си

Големите софтуерни компании са добавили 40 хиляди терористични фотоси и видеа в обща база данни, с цел да могат по-лесно да отстраняват екстремистко наличие от платформите си. Фейсбук, YouTube и Twitter разкриха точния брой свалени онлайн изявления в общо изказване.

Компаниите в областта на обществените медии, които са част от група, наречена " Глобален интернет конгрес против тероризма ", оповестиха преди една година, че ще стартират да споделят между тях информация за видеата, които изтриват от платформите си на съображение терористично наличие. По силата на самодейността, в случай че компания отстрани обява от своята мрежа поради нарушение на политиките против екстремизъм, тя попада в обща база данни. Тогава, в случай че някой опита да разгласява същото наличие в някоя от другите участващи обществени медии, то автоматизирано се рапортува за ревизиране (обикновено от специфичен служител) и евентуално премахване.

Макар софтуерните колоси да са сложени под непрекъснато увеличаващ се напън от страна на западните политици да създадат повече, с цел да се оправят с терористичната агитация и онлайн набирането на терористи, те акцентират напредъка си в потреблението на изкуствен интелект и принадлежности като споделената база данни, с цел да разпознават и отстраняват по-бързо терористичните изявления.

Наскоро от платформата YouTube оповестиха, че от идната година имат намерение да усилят броя на сътрудниците си, работещи за разкриване на екстремистко, обвързвано с принуждение и друго неуместно наличие.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Медиен бизнес

Disney желае да купи активи за 50 милиарда $ от Fox

Преговорите за продажба на активи от компанията на Рупърт Мърдок 21st Century Fox на Walt Disney са обновени, настояват източници на Financial Times, откакто предишния месец двете страни не съумяха да реализират единодушие. Потенциалната договорка е на стойност 50 милиарда $ и включва филмовото студио на Fox, кабелните малките екрани, както и каузи на компанията в европейската медийна група Sky.

Според източници на FT договорката ще включва филмовото студио на Fox, няколко телевизионни канала, измежду които FX, и каузи на компанията в европейската медийна група Sky и Star of India. Ако се стигне до договорка за филмовото звено и други активи за развлечение, компанията на Мърдок ще остане с мрежата на Fox News, правата за спортни събития и издателския бизнес на News Crop. В него влизат изданията Wall Street Journal, The Times и The Australian – водещи вестници в Съединени американски щати, Англия и Австралия.

Зад продажбата стои трансформацията на бизнеса през последните няколко години и възходът на разнообразни снабдители на стрийминг услуги като Netflix и Amazon. Според анализатори Fox не разполага с ресурсите да се състезава в създаващата се все по-конкурентна среда, в която влиза и Disney. По-рано тази година стана ясно, че компанията ще сътвори две стрийминг услуги - едната ще предлага спортно наличие, а другата ще бъде ориентирана към фамилии и ще включва портфолиото от принадлежащите ѝ подразделения Marvel, Pixar и Lucasfilm.

Aнализатори на MoffetNathanson разясняват, че договорката ще обезпечи по-голяма продукция на Disney, която е основна за създаването на бъдещите стрийминг услуги.
Повече по тематиката може да видите тук

Discovery Communications реорганизира бизнеса си в Европа, Близкия Изток и Африка
Виктория Дейвис

Фотограф: Discovery Communications
Медийната компания разгласи, че уголемява групата си от пазари на Централна и Източна Европа, където влиза и България, като към нея към този момент се причисляват Турция, Североизточна Европа и Средиземноморието. Регионът ще продължи да се ръководи от Виктория Дейвис, само че като част от реорганизацията от Discovery Communications подхващат промени в управническия състав на пазарите от групата. От началото на декември президент и ръководещ шеф за териториите на Европа, Близкия Изток и Африка ще бъде Каша Киели, която ще има за цел да усъвършенства бизнеса в най-доходоносния за Discovery Networks район и да го развие в нови сфери. Главен стратегически шеф за териториите на Източна Европа, Близкия Изток и Африка, както и ръководещ шеф за Южна Европа става Маринела Солди, а Джеймс Гибънс е назначен за общоприет управител за Англия, Ирландия, Австралия и Нова Зеландия и началник на комерсиалното развиване за района Европа, Близкия Изток и Африка. Неговите отговорности ще бъдат поддържането на съществуващи и нови търговски взаимоотношения и благоприятни условия за развиване на бизнеса на Discovery Communications в района.

Хората, взели участие в акцията #MeToo, са " Личност на годината " на сп. Тime

Жените, повели акцията #MeToo ( " И на мен " ) за откриване на случаите на полов тормоз, са избрани за " Личност на годината " в авторитетната ранглиста на американското сп. Time.

" Нарушителите на тишината " – всички, поискали да опишат историите, в които са ставали жертви на принуждение и полов тормоз – са постоянно свързани с акцията #MeToo, подхваната с хаштага в обществените мрежи след обвиняванията против холивудския продуцент Харви Уайнстийн. Кампанията и хаштагът обаче " са единствено част от картината, само че не и цялата картина ", изяснява Time.

Три седмици след експлоадирането на половия скандал с Уайнстийн хаштагът #MeToo заля обществените мрежи с апели жертвите на полов тормоз и принуждение да опишат историите си, с цел да дадат на непознатите и невярващите визия за мащаба на казуса. " Това е най-бързо протичащата се обществена смяна, която сме виждали от десетилетия ", сподели за NBC основният редактор на изданието Едуард Фелзентал.

На корицата на броя, който ще излезе на 18 декември, ще са актрисата Ашли Джъд (също разказала история за Уайнстийн), някогашният чиновник на Uber Сюзан Фаулър, Адама Иву, основала акцията " Казахме задоволително ", изпълнителката Тейлър Суифт и Исабел Паскуал – упоменатата " берачка на ягоди " в Мексико, разказала историята си. С дейностите си " дружно със стотици други " те " отприщиха една от най-бързите промени в културата ни от 60-те насам ", отбелязва Time. Социалните медии действаха като мощен ускорител: хаштагът #MeToo към този момент е употребен милиони пъти в минимум 85 страни.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Рекламен бизнес

Huawei стартира рекламна акция за новата си серия смарт телефони

През известни персони от Централна и Източна Европа, и Скандинавските страни, китайската софтуерна компания Huawei показва новата си серия смарт телефони Mate 10. Главните герои в клипа показват някои функционалности на телефона през професионалните или персоналните си ползи. В него вземат участие Катинка Хосу, олимпийски първенец по плуване, футболистът Робърт Левандовски,, Манфред Бауман, професионален Leica фотограф и други. Рекламата акция се развива под хаштага #TheUltimate и е направена от рекламната организация DDB & Tribal.



Свободни позиции:

" Заедно в час " разгласи вакантна позиция за експерт " Маркетинг за привличане на претенденти ".

" Силвър Стар " разгласи вакантна позиция за маркетинг експерт Mercedes-Benz, леки коли.

Компанията за набиране на фрагменти ICAP Bulgaria търси маркетинг управител в региона на бързооборотните артикули.

*Информация за корпоративни вести, акции, идни събития и свободни позиции в региона на PR, маркетинг и реклама можете да изпращате на публицистичния ни e-mail: [email protected]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР