Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (29

...
Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (29
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (29 май)

ФАРА към този момент ще връчва награди на организациите и на рекламодателите; Комисия за защита на конкуренцията най-накрая стартира да преглежда договорката за " Нова телевизия " ; " Мобилтел " публично стана А1 ; United Partners стана информационна организация на годината в състезанието на БДВО; IKEA за GDPR и други
29 май 2018
Да влязат рекламодателите

Най-големият български рекламен фестивал ФАРА към този момент ще връчва награди както на организациите, по този начин и на рекламодателите
25 май 2018 Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

Комисия за защита на конкуренцията стартира задълбочена инспекция на покупката на Нова тв

Инвестиционният фонд на най-богатия предприемач в Чехия – Петр Келнер, PPF Group, се контракти през февруари да заплати 185 млн. евро за най-голямата медийна група в България " Нова броудкастинг груп ", която включва седем телевизионни канала и 19 онлайн компании с общи доходи за 2017 година от 100 млн. евро. След като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) над два месеца проточи процедурата по разглеждането на договорката, за която по информация на " Капитал " искане е подадено още през април, на 22 май регулаторът най-сетне образува произвеждане, само че единствено три дни по-късно реши да стартира задълбочено изследване на желанието на PPF да придобие " Нова " и " Нетинфо ". А това значи, че вместо общоприетите 25 дни съгласно Закона за защита на конкуренцията Комисия за защита на конкуренцията ще има четири месеца да прегледа договорката, а в случаи, представляващи фактическа и правна трудност, комисията може да удължи срокът с още 25 работни дни. Това на процедура значи, че договорката за продажбата на " Нова " на PPF може да не бъде финализирана и до Нова година. А на доктрина невиждано Комисия за защита на конкуренцията може да не я позволи, само че защото не се получава нов по-голям състезател, това е малко евентуално.
Повече по тематиката може да прочете тук

Столичната община с нова разпоредба за външната реклама

В опит за премахването на множеството рекламни пана по стени, покриви, витрини, фасади и други и въвеждане на ред в слагането им, както и на билбордовете по улиците основният проектант на Здравков Здравков и общински съветници от ГЕРБ внесоха нова разпоредба в общината, написа " Дневник ". Най-важните ограничавания, които оферират, са реклама да може да се слага на 20% от площта на витрините, би трябвало да има разстояние сред обособените типове рекламни детайли, те не могат да се слагат на всички места, а по избрана от общината скица. Възможностите за брандиране на здания са доста малко, както и разновидностите за слагане на билбордове в частни парцели. Реклами по покривите в центъра няма да има. В отговор от Българската асоциация за външна реклама (БАВР) приветстват наредбата, като са на мнение, че е извънредно време тя да бъде призната, а недоволните от наредбата са основно търговци, а не компании, които се занимават с реклама, написа още " Дневник ".
Повече по тематиката може да прочетете тук

Нови кадрови промени в Българска национална телевизия

Новият мениджърски екип на Българска национална телевизия продължава с кадровите промени в медиата. В публично известие от малкия екран оповестиха, че, считано от 31 май, от заеманите длъжности се освобождават: основният продуцент на продуцентски център " Спорт " към дирекция " Информация " Методи Манченко, финансовият шеф Росица Григорова, основният счетоводител Елисавета Боянова-Канелова, началникът на отдел " Управление на собствеността " Зорина Бояджиева, началникът на отдел " Обществени поръчки " Асен Илиев и София Живкова - шеф на отдел " Маркетинг и продажби " в дирекция " Маркетинг и връзки ". От управлението на медията изясняват, че освобождението на тези позиции се прави " в границите на провеждащите се промени в управлението на Българска национална телевизия ". С актуалните промени завършва образуването на управителния екип на малкия екран, а решенията са взети от управителния съвет на Българска национална телевизия.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Самул Петков е определен да се включи в медийната академия за млади експерти на фестивала Cannes Lions

За пръв път в интернационалната медийна академия за млади информационни експерти Young Media Academy ще има българско присъединяване. В петото изданието на обучителната стратегия, част от най-големия рекламен фестивал Cannes Lions, ще се включи Самул Петков, медиен планьор в българската рекламна организация Noble Graphics. Той е един от 30-те определени участници от целия свят, които ще имат опция да се учат и да се срещнат с работата на някои от най-хубавите международни информационни експерти. Young Media Academy ще се организира от 17 до 22 юни, като задачата на програмата е да запознае участниците с най-хубавите и потвърдили се в световен мащаб работни механизми, които са съумели да трансформират информационните пазари и да дадат същински обществени и бизнес резултати в рекламата. Преди две години Петков взе присъединяване в академията за млади рекламисти Roger Hatchuel Academy, също част от фестивала Cannes Lions, като споделя пред " Капитал ", че програмата тогава напълно е трансформирала работата му. " Академията тогава ми даде доста убеденост по какъв начин да преследвам реализирането на качествените хрумвания, от които имаме голяма потребност в нашия бизнес в България. Young Media Academy е огромна стъпка напред и това не е достижение единствено за мен, а и за организацията ни ", споделя още той.

IAB Bulgaria провежда майсторски клас за видеомаркетинг

Браншовото съдружие IAB Bulgaria провежда профилиран курс за видеомаркетинг, който ще се организира на 9 и 10 юни, с обща дълготрайност 12 часа, на цена от 120 лева без Данък добавена стойност. Сред главните тематики, които ще бъдат наранени по време на образованието, са трендовете и спецификите на видеопазара, по какъв начин се построява най-хубавата тактика за потребностите на бизнеса, по какъв начин се прави продуктово позициониране, по какъв начин се прави стрийминг онлайн и по какъв начин се мерят резултатите от извършените акции. Лекторите на събитието ще бъдат български информационни и видеоспециалисти. Сред тях са Мария Атанасова, създател и управител на 7Talents, Таисия Кръстанова маркетинг управител в Streamer.bg, и Петър Владимиров, сътрудник в цифровата организация Interactive-share.com. Желаещите могат да се запишат като изпратят имейл на [email protected].
Повече за образованието може да видите тук

Financial Times отваря офис в София с софтуерен екип

Financial Times ще открие собствен офис в София през есента. Това се схваща от известие до медиите на PR организацията United Partners. В него ще работи главният софтуерен екип на FT Core, който поддържа платформите и системите, които построяват уеб страницата на компанията, като цифровите системи за абонамент, разпространяването на печатни издания и публикуването на наличие, оповестиха от Xoomworks, които са сътрудници на компанията. Медийната група е избрала София поради комфортната локация, лесния достъп до офиса в Лондон и софтуерната работна ръка в страната, която би помогнала на екипа да се развива и пораства. Компанията ще отвори 100 нови работни места през идната година.
Повече по тематиката може да прочетете тук

United Partners стана сътрудник на HubSpot

Българската PR организация United Partners стана част от платформата за CRM, маркетинг, продажби и обслужване на клиенти HubSpot, която цели да даде на фирмите нужните принадлежности, с цел да ръководят цялостното преживяване на потребителите - от известност до превръщането им в покровител на съответни марки. Агенцията е и в първата в България и Югоизточна Европа, която си партнира с HubSpot. " През последните няколко години нашият екип се концентрира и работи върху доста разнообразни цифрови маркетинг акции, в това число основаването на тактики и реализирането им на пазара. Добавянето на услугата inbound PR и маркетинг към портофолиото ни ще ни даде опция да продължим да развиваме промишлеността в района и да предоставяме нова, скъпа за бизнеса на нашите клиенти експертиза ", разяснява за медиите Мария Гергова-Бенгтссон, създател и изпълнителен шеф на United Partners.

Дигитален бизнес

Използването на софтуерите за блокиране на мобилна реклама се усилва

Над 630 хиляди паунда годишно губят онлайн издателите във Англия поради софтуери за блокиране на реклами. Това демонстрира изследване на Асоциацията на онлайн издателите (Association for Online Publishers) на Острова, основано на данните, подадени от 14 огромни медийни групи, измежду които Condé Nast, ESI Media, Global, the Guardian и The Telegraph. Според изследването през 2017 година 29.9% от рекламните импресии на десктоп устройства са били блокирани спрямо 31.7% през 2016 година, написа изданието Digiday. Значително по-малък е процентът при мобилни устройства, който въпреки всичко обаче регистрира растеж през годините. Така през миналата година 1.5% от мобилните рекламни импресии са били блокирани спрямо 0.3% през 2016 година
Повече тук

Фейсбук излиза от мода измежду младите консуматори

Ако допреди три години най-голямата обществена платформа беше измежду желаните мрежи в Съединени американски щати за другарство и превозване на време на младежите сред 13- и 17-годишна възраст, то Фейсбук към този момент губи лидерската си позиция, написа изданието AdAge. Според изследване на Pew Research Center единствено 51% от младите консуматори употребяват обществената мрежа, като едвам 10% споделят, че е главната им платформата. Останалите 49% избират различните Snapchat, YouTube и Instagram, също благосъстоятелност на Фейсбук. 72% от интервюираните младежи споделят, че употребяват платформата на Instagram, а 69% гласоподават за Snapchat.
Повече тук

Walmart навлиза на интернет пазара с нова услуга

Веригата хипермаркети Walmart цели да се заеме водеща позиция в онлайн пространството, лансирайки новата услуга Jetblack, през която потребителите могат да си поръчват нужните покупки отдалечено посредством текстови известия. Всеки може да зададе въпрос или да изпрати лист с покупки, които да бъдат признати от чат-бот или чиновник от кол-центъра на магазина и да се погрижат да бъдат изпълнени най-вече до един ден след поръчката без спомагателни такси. Услугата с мото " Имаш потребност от него. Напиши го. Вземи го " може също да предложи най-хубавия тв приемник да вземем за пример съгласно потребностите на потребителя и ценовото му ограничаване. Jetblack работи на месечен абонамент от 50 $, като само не може да бъде доставяна храна. Към момента услугата се предлага единствено в Манхатан и Бруклин в Ню Йорк, само че задачата на Walmart е да се разрасне.
Повече тук

Медиен бизнес

Дроновете на изданието Time

Седмичното издание списание Time, известно с провокативните си корици, си партнира с Intel за снимането на корицата за специфичния юнски брой на тематика " Епохата на дроновете ". В нея вземат участие общо 958 дрона, подредени по този начин, че да образуват рамка и да изпишат заглавието на изданието в типичните за него цветове и шрифт. Композицията е снимана вечерта на 3 май във Фолсъм, Калифорния, като дроновете са позиционирани във въздуха отвесно под авансово съгласуван ъгъл, тъй че да не се разместват от въртенето на перките и да могат да бъдат снимани. Дроновете летят на междинна височина от 100 метра и разстояние един от различен към метър и половина.
Повече за снимането на корицата може да видите тук

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Рекламен бизнес

McDonald’s търси (не)перфектни чиновници

Веригата за бързо хранене McDonald’s предлага на студенти първа работа в заведенията за хранене в Европа. За разлика обаче от множеството компании, които се популяризират с съвършени чиновници, от веригата признават, че не всеки е съвършен, само че в това няма нищо неприятно. Кампанията с име McMistakes (МакГрешки - бел.ред.), осъществена от белгийския офис на организацията TBWA, показва няколко визуализации, в които бургерите на McDonald’s са поставени в кутийките на пържените им картофи, а сладоледът е в кутия от сандвич да вземем за пример. Под всяка от тях написа: " Търсим студенти. Не е нужен опит ".

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Coca-Cola стартира първата си алкохолна напитка

Първата алкохолна напитка на Coca-Cola ще се споделя Lemon-Do и ще може да бъде открита на пазара в три разновидности - с 3%, 5% и 7% алкохолно наличие, написа изданието Fortune. Напитката ще бъде с усет на лимон, само че ще бъде налична единствено за потребителите в Япония, където цената й ще бъде 150 йени, или към 1.4 $. От Coca-Cola към момента нямат проекти да стартират продукта и на други пазари. Всяка година от компанията избират да тестват почти 100 нови продукта в Япония, като единствено една част от тях стигат до други световни пазари, само че това въпреки всичко е първи знак, че колосът гледа и отвън сегмента на безалкохолните питиета.
Повече тук

Свободни позиции:

" ТукТам " разгласи вакантна позиция за управител " Маркетинг и връзки ".

TBI Bank разгласи вакантна позиция за графичен дизайнер.

*Информация за корпоративни вести, акции, идни събития и свободни позиции в региона на PR, маркетинг и реклама можете да изпращате на публицистичния ни e-mail: [email protected]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР