Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (28

...
Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (28
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (28 ноември)

BiTV приключи контракта на Люба Кулезич; Noble Graphics е най-ефективната рекламна организация за 2017 г.; DDB Sofia с най-вече оценки за цифрови рекламни решения; Кои са най-големите медиа организации в България; Георги Харизанов е новият изпълнителен шеф на тв " Европа " и други
28 ное 2017
Медиа организациите сред малкия екран и интернет

Над 266.6 млн. лева са общите доходи на най-големите медиа организации в България
24 ное 2017 Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

" Нестле България " избра New Media за своя медийна организация

Един от най-големите рекламодатели в страната - " Нестле България ", подписа тригодишен контракт за медийно обслужване с организация New Media, част от JWT Sofia. Двете компании работят дружно от към този момент 10 години, а от организацията разясниха, че фокус при взаимното им партньорство ще продължи да бъде ефикасното медийно пазаруване за реализиране на нужните индикатори на най-хубава цена за всички марки на сдружението. Конкурсът за нова медия организация се е провел на три стадия, всеки от тях дразнещ качествените, количествените и ресурсните умения на организациите. Сред участниците на първия стадий от състезанието са били още Publicis One и Minshare, част от Ogilvy Group Bulgaria.

Компанията, част от JWT Sofia, ще работи за всички категории и марки, с които " Нестле България " участва на българския пазар. Сред тях са Nescafe, Maggi, KitKat, Lion, Purina, Fitness, Мура и други Освен медийното обслужване организации от групата работят и по креативните и цифровите планове на сдружението. Агенциите Huts JWT Sofia и Engage облужват шоколадовите артикули на Nestle, част от които Мура, KitKat и Lion.

От информационната група показват, че медийният екип на New Media, който ще работи върху обслужването на " Нестле България ", е формиран от 12 индивида, всеки с сред 5 и 10 години опит с компании в бранша на бързооборотните артикули и отвън него. " Използването на интернационалните принадлежности и знание, които са налични единствено за JWTSofia, и опцията за обмяна на опит с едни от най-развитите пазари ни оказва помощ да предоставяме качествено и дейно обслужване на клиент като " Нестле България ", изяснява за " Капитал " Янис Манакос, ръководещ шеф на JWT Sofia.
Повече по тематиката може да прочтете тук

Бивш управнически кадър на TV7 стана програмен шеф на Българска национална телевизия

Бившият член на борда на шефовете на към този момент несъществуващата TV7 Надя Костова беше назначена за програмен шеф на Българска национална телевизия. Тя зае поста на дългогодишния шеф на дирекция " Програма Българска национална телевизия 1 " на Българска национална телевизия Севда Шишманова, която излиза от медията след 25 години работа там. Тя подаде молба за овакантяване от началото на декември.

През 2007 година в продължение на една година Надя Костова е била в борда на шефовете на TV7 по времето, когато притежател в сянка на малкия екран беше Любомир Павлов, а брачната половинка му Диляна Грозданова беше изпълнителен шеф. Според системата ДАКСИ е управлявала клоновете на малкия екран в Стара Загора, Пловдив, Велико Търново, Варна по времето, когато притежател беше някогашният банкер Цветан Василев, мажоритарен притежател на банкрутиралата КТБ. Костова има дялове във компанията " НАСА ентъртейнмънт " ООД с предмет на активност продуцентска и импресарска активност.

Назначението на кадър от TV7 евентуално ще провокира съмнения към новото управление на Българска национална телевизия. Собственик на TV7 (отново в сянка) беше Цветан Василев и каналът беше употребен за поръчки като " Костинбродския скандал " с подправените бюлетини в деня за размисъл преди парламентарните избори през 2013 година, както и за надуването на политическия балон с партията на Николай Бареков.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Бившият търговски шеф на bTV Весела Димова сътвори нова организация

Създадената преди няколко месеца организация The Sales House ще концентрира работата си върху продажба на рекламното време на тематични телевизионни канали. Така, в случай че медия шоповете и медийните организации купуват рекламно време от името на своите клиенти – рекламодатели, то The Sales House ще го продава на същите тези организации от името на клиентите си – телевизионните канали. Компанията " Сейлс хаус " е записана през април и неин едноличен притежател е някогашната директорка " Продажби " в " БТВ медиа груп " Весела Димова. В средата на март тя беше освободена от позицията, която заемаше в малкия екран от близо 17 години.

За основаването на организацията се приказва от есента, само че за дебюта й стана ясно от прессъобщение на медийната група Discovery Networks за Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка (CEEMEA), която е първият клиент на The Sales House.

В момента организацията има шестима чиновници, а за основаването на компанията Димова разчита на лични средства. Партньори на The Sales House на пазара са рекламните организации и рекламодателите, като от организацията не изключват опцията да си сътрудничат с останалите местни и интернационалните медийни групи. " Търсим диалози с всички участници на пазара, тъй като нямаме предубеждения към никого ", споделя Димова.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Втората вълна на рекламната акцията " Краварката в левия ъгъл "



През същински истории Stinky Socks показа сбирката си есен/зима 2017

Българската компания за дизайнерски чорапи за спорт и за ежедневна приложимост Stinky Socks стартира рекламен клип във връзка представянето на новата си сбирка есен/зима 2017 година Видеото е снимано от Димо Петков от студиото KAMAK FILMS и споделя за екзистенциалните въпроси, които всеки си е задал, и пътя на търсене на отговорите им. " Целта ни е да вдъхновим фена да провокира себе си, да пътува, да влиза в разнообразни завършения ", изяснява един от създателите на компанията Христо Петков. Именно свободолюбивият и авантюристичен метод на живот стоят в основата на марката Stinky Socks. Затова и във видеото, което продължава малко над 2 минути, продуктовото позициониране на чорапите е внимателно. На напред във времето са основните герои в продукцията, като измежду тях има скейтбордисти, сноубордисти, посланици на Stinky Socks, илюстратор, както и основателите на компанията за ръчно направени бюжута от минерали Third Eye Co., които си партнират и българската компания в основаването на един от моделите чорапи. Заснемането на рекламния клип на Stinky Socks стартира при започване на годината и минава през София, Стара планина, Рилските езера, Съединени американски щати, Норвегия и пустинята Мохаве. " Целта на видеото е да промотира новата ни есенна сбирка, която е към този момент по магазините, като посредством него напомним за нас тъкмо преди празничния сезон, когато хората търсят хрумвания са забавни дарове ", изяснява още Петков. Клипът към този момент се популяризира онлайн, а към него ще има и специфична фотосесия, дело на фотографа Васил Германов.


Stinky Socks Holiday `17 lookbook from Stinky Socks on Vimeo.

Nielsen показа годишната си тактика

Пет години след стъпването си на пазара една от двете организации, измерващи зрителския интерес, Nielsen Admosphere - България, разгласи проектите си и нови услуги, от които ще могат да се възползват рекламодатели и организации. С данните на Nielsen работи " Нова броудкастинг груп " и каналите, чиито рекламни продажби тя ръководи, а с ГАРБ, другата система в България, работят от групата на bTV и останалата част от пазара. В средата на предходната седмица от Nielsen оповестиха, че от началото на 2018 година към този момент ще мерят телевизионната гледаемост на гостите на семействата. Системата им ще разграничава два типа посетители – такива, които остават по-продъжително време при семействата, или такива, които участват случайно, като краткотрайните гости се изключват от измерването още от започването на идващия ефирен ден. Регистрацията на гостите ще се прави ръчно от членовете на семействата, в които обитават.

Следващата година от Nielsen обявиха също, че ще вкарат сегментация на членовете на семействата съгласно интензивността, с която употребяват другите медии – телевизия, радио, интернет и други

От компанията оповестиха, че през първите месеци на идната година ще стартират и нов артикул на име Nielsen Digital Ad Ratings за премерване на резултатите от онлайн акциите на всички мобилни устройства. Той ще покрива всички уеб сайтове и мобилни приложения, създадени от групата на NetInfo, част от " Нова броудкастинг груп ".

Българският рекламен и ефирен пазар продължава обаче да бъде измежду дребното, които работят в изискванията на две организации, измерващи зрителския интерес. Това основава проблем както за организациите, по този начин и за рекламодателите поради постоянно огромната разлика в резултатите на двете най-големи телевизионни групи на пазара и двойните запаси и старания за разбор на резултатите от фирмите.

Вече е вероятен пряк абонамент за HBO GO

От 29 ноември онлайн услугата на HBO - HBO GO, дава опция за абонамент от крайни клиенти на няколко пазара - в България, Словения, Хърватия, Сърбия, Черна гора, Македония и Босна и Херцеговина. Така не е необходим абонамент за кабелни услуги, с цел да се получи достъп до платформата.

Едномесечният абонамент за HBO GO е 9.90 лева За съпоставяне - таксата в Румъния е 4.99 евро, в Унгария, Чехия и Словакия 6.99 евро, а в Съединени американски щати е 15 $ на месец. Месечната такса за един от директните съперници на HBO GO - Netflix, e от 8 до 14 евро на месец.

HBO GO има видеосъдържание от истински сериали, игрални и документални филми. Наред със заглавия, продуцирани от " HBO Европа ", феновете могат да открият доста блокбъстъри, типичен филми. Обновена е и секцията с детски филми. Всички те са преведени на български.

Филмите и сериалите в HBO GO могат да се гледат на компютър, смарт телефон, таблет, Samsung Smart TV и през Chromecast, а към този момент и на Apple TV и Playstation 3 и 4. Всеки клиент на услугата може да добави до пет устройства към акаунта си с опция за по едно и също време гледане на две устройства. Потребителите могат да се записват непосредствено на www.hbogo.bg и да употребяват наличието гратис 1 месец.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Само два консорциума с връзка сред тях желаят поръчка за рекламно обслужване на тотото за 10.8 млн. лева

Само два претендента, освен това свързани, са подали оферта в публичната поръчка за 10.8 млн. лева (без ДДС), в която спортният тотализатор търси рекламни и маркетингови организации за идващите три години, които и за модернизиране на телевизионните излъчвания. Търгът беше разгласен на 20 октомври. А съгласно представители на компании от бранша поръчката дискриминира доста от организациите посредством потърсен огромен депозит за присъединяване. Вероятно на това се дължат и дребното на брой кандидатури - единствено две. При това в единия консорциум взе участие Нико Тупарев, а в другия - брачната половинка му Екатерина Турева.

Едното е " Геймс медиа ", в което влизат PR организация - " От-до консулт ", в което съдружници са журналистът и издател Мирослава Баджева и пиар експертът и някогашен програмен шеф на " Нова тв " Олга Лозанова. В обединяването влиза още компанията за външна реклама " Метрополис груп ", обвързвана с Нико Тупарев. Според Търговския указател в акционерното сдружение с максимален дял е телевизионният продуцент (Big Brother по Nova, " Бързо, елементарно, вкусно " по Българска национална телевизия и др.) Нико Тупарев с 30%, останалите се разпределят сред Андрей Иванов - 21.7%, Христо Гюрговски - 18.9%, американеца Марк Десбиенз - 18.2%, и Евгений Йонов - 11.2%.

Вторият консорциум е " Спорт фактори ". В обединяването влизат организация " ПР фактори " ЕООД на Стела Миланова. Рекламна организация " Куерти промоушънс ", която има запор от общинската " Пазари изток " за търсени 1274 лева от единия съучастник - Добрин Бодуров, другият притежател е Явор Антонов. В обединяването " Спорт фактори " влиза и профилираната в рекламна и PR активност " ОМ София ". Съдружници в сдружението са Анета Герова и Екатерина Тупарева (съпруга на Нико Тупарев), която е и шеф на компанията. Тупарева също е и изпълнителен шеф на информационния холдинг Ogilvy Group Bulgaria.
Повече по тематиката може да прочетете тук

121 agency създаде коледната акция на Bulgaria Mall

Българската организация 121 agency, профилирана в маркетинга на прекарванията (т.нар. experiential маркетинг) стартира празничната рекламна акция на Bulgaria Mall, в основата на която е технологията за добавена действителност. Чрез особено основано мобилно приложение, наречено " Коледен Календар – Bulgaria Mall ", посетителите на комерсиалния център могат да сканират огромния календар, позициониран на партера на мола. Така през екрана на мобилното им устройство, календарът оживява и според от съответния ден, посетителите могат да получат подарък или коледно благопожелание. Приложението е създадено от ROBO и Kvaba Games, а задачата на акцията е да усили трафика на посетителите в Bulgaria Mall в дните преди коледните празници.

Асен Спиридонов смени Евгени Ставрев отпред на българския " Евроспорт "

Асен Спиридонов застана отпред на българската секция на " Евроспорт ", по информация на " Дневник ". Той сменя Евгени Ставрев, като смяната е в действие от 1 декември.

" От 1 декември 2017 година Асен Спиридонов е новият Production Manager на " Доли Медия Студио ", което дава отговор за коментаторите на " Евроспорт ". Решението е резултат от бизнес аргументи по отношение на повишените упования на спортните почитатели в България ", оповестиха пред " Дневник " от " Дискавъри нетуъркс " (Discovery Networks), чиято благосъстоятелност са " Евроспорт " и " Евроспорт 2 ".

Засега остава неразбираемо дали Ставрев ще продължи да разяснява. В годините той беше главен коментатор на колоезденето в ефира на спортните канали.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Медиен бизнес

BuzzFeed трансформира бизнес модела си

Американската онлайн медия BuzzFeed редуцира над 100 чиновници и стартира метаморфоза на бизнеса интервенциите си и преосмисляне на монетизирането на рекламата, написа The Wall Street Journal. Вместо както досега, компанията да разчита на така наречен native реклама или платеното публицистично наличие, която изисква доста време и запас. Вече BuzzFeed ще концентрира напъните към основаването на своя платформа за програматик закупуване, усилване на опциите за електронна търговия и видео продукции. Компанията възнамерява да сътвори повече начин на живот наличие около известния си кулинарски канал Tasty, което би насърчило рекламодателите да нареждат по-голямо многообразие от артикули в медията.

Рекламен бизнес

Банката " Сантандер " става спонсор на Шампионската лига

Испанската банка " Сантандер " ще стане формален спонсор на Шампионската лига от сезон 2018-2019, пишат " Дневник ". Партньорството ще бъде за период от три години, а по този метод " Сантандер " ще замести " Уникредит ", която сега е главен спонсор на най-престижния европейски клубен шампионат.
Договорът на испанската банка с УЕФА ще важи още за Суперкупата на Европа. Пакетът на " Сантандер " ще включва избран брой реклами по малкия екран, рекламни пана край терените на всички игрища и обезпечаване на безвъзмездни билети за корпоративни клиенти. Преди това Шампионската лига възобнови партньорството си с други два основни спонсора – холандската пивоварна компания " Хайнекен " и японския авто производител " Нисан ".
Повече по тематиката може да прочетете тук

Оливиеро Тоскани с нова фотосесия за Benetton 17 години по-късно

Италианският фотограф Оливиеро Тоскани си партнира с стилния бранд Benetton в съзаването на нова принт рекламна акция 17 години след последния им взаимен план. Визиите показват дребни деца в италианско учебно заведение, от разнообразни националности и раси, събрани към учителката им, която им чете детската брошура " Пинокио ". Класът от 28 деца е формиран от възпитаници от 13 рзлични националности, измежду които Буркина Фасо и Филипините. Тоскани е създател на редица спорни, скандализиращи, само че в същото време запаметяващи се рекламни акции. Той е индивидът, който разпространява италианския фешън бранд Benetton със смелите си обществени фотографии и изобретателни бранд акции, въодушевени от името United Colors of Benetton.

Фотограф: Oliviero Toscani/ Benetton

Свободни позиции:

All Channels разгласи вакантна позиция за PR специалист.

Политическа партия " Зелените " разгласи вакантна позиция за информационен помощник.

*Информация за корпоративни вести, акции, идни събития и свободни позиции в региона на PR, маркетинг и реклама можете да изпращате на публицистичния ни e-mail: [email protected]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР