Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (18

Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (18 ...

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама.

Още по темата
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (18 септември)

Нов телевизионен сезон без изненади; Интернет платформите ще трябва да плащат повече на медиите и артистите; Спортните канали на А1 ще излъчват и испанското първенство; Обучение за подготвяне на успешни заявки за конкурса Effie 2018
18 сеп 2018
PR специалисти представиха платформа за анализ на кризисни комуникации

Проектът е дело на Любомир Аламанов, доц. д-р Александър Христов и Даниел Киряков
9 сеп 2018 Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

Защо двама журналисти бяха задържани в полето край Радомир

Полицейската статистика за 2017 г. по никакъв начин не подсказваше, че участъкът на МВР в Радомир можеше да вкара България в световните новини. Или поне до миналата седмица, когато в полумрака на полето до гара Егълница полицията задържа двама журналисти - Димитър Стоянов от сайта "Биволъ" и румънския му колега Атила Биро от Rise project.

Задържането става късно вечерта, когато журналистите се опитват да проследят изгарянето на документи, свързани със злоупотреби с европейски фондове, за което били уведомили полицията, но вместо това те биват заведени с белезници в близкото РПУ.

Първоначално двамата са държани "гръб за гръб", а след като на място се появяват служителите на ГДБОП, те са освободени и отведени в полицейския участък, за да пишат обяснения. Намесва се румънски дипломат и в крайна сметка двамата са освободени. В заповедите им за задържане е записано, че са били арестувани, защото са навлезли в периметъра на местопрестъпление.
Повече подробности около случая може да прочетете в темата на броя тук>>

Coca-Cola за първи път лансира реклама, заснета в България

За първи път, откакто Coca-Cola стъпва на българския пазар, лансира рекламен клип, заснет изцяло в България. Главната роля се изпълнява от поп певицата Михаела Филева, която рекламира Coca-Cola без захар. Кампанията ще се разгърне в телевизионна и кинореклама.Дигитален бизнес

Amazon се нарежда в топ 3 на най-големите рекламни гиганти през 2018 г.

Фотограф: Abhishek Chinnappa
Според проучване на eMarketer до края на годината Amazon ще заеме третото място сред най-големите платформи в САЩ за продажба на онлайн реклама. Данните сочат, че технологичният гигант вероятно ще генерира 4.6 млрд. долара рекламни приходи в САЩ и ще заема 4.6% дял от пазара, измествайки за първи път Oath, собственост на Varizon и Microsoft. Това се дължи на увеличения трафик от потребители, които търсят продукти или информация за тях в платформата, което дава основание повече рекламодатели да се позиционират в нея.

Огромен ръст от 242% Amazon ще отчете в приходите си от мобилна реклама, които за 2018 г. ще се равняват на 1.61 млрд. долара. Традиционно най-големите играчи остават Google и Facebook, които държат общо 58% от пазара на онлайн реклама в САЩ.
Повече по темата може да прочетете тук>>

TripAdvisor може да се превърне в социална платформата

Платформата за споделяне на информация и отзиви за пътешествия планира лансирането на нова версия на сайта и мобилното си приложение, през която потребителите да си създават профил и да избират кого да следват. Те ще могат да се свързват с приятели, лидери на мнение и медии, за да имат постоянен новинарски поток, който да им помогне да планират пътуванията си.

Компанията вече е сключила сделки с над 500 партньора, сред които са National Geographic и GoPro. Обновената платформа ще стартира в края на тази година.
Повече по темата може да прочетете тук>>

Adobe купува софтуерната компания Marketo за 4.75 млрд. долара

Фотограф: Dado Ruvic
Аdobe официално се съгласи да придобие софтуерната компания Marketo в сделка за 4.75 млрд. долара, съобщи специализираното издание AdAge. Това е най-голямата сделка на компанията от десетилетие насам и с нея тя цели да засили маркетинговите си инструменти, за да се конкурира с лидерите в бранша Salesforce и Oracle. Придобиването трябва да бъде приключено през четвъртото тримесечие на фискалната 2018 г.

Маrkеtо cъздaвa мapĸeтинг coфтyep, ĸoйтo ĸoмпaниитe изпoлзвaт, зa дa нaмepят нoви пoтpeбитeли и дa ги дocтигнaт чpeз eлeĸтpoннa пoщa, тeĸcтoви cъoбщeния, coциaлни мpeжи и дpyги ĸампaнии. Tя пpeдлaгa и aнaлитични ycлyги.
Повече по темата може да прочетете тук>>

Медиен бизнес

Сменен е собственикът на най-голямата разследваща медия в Унгария

Унгарският бизнесмен Золтан Спедер обяви, че е продал цялото си участие в медийната група cemp-X Online Zrt, която притежава няколко издания, включително основния независим новинарски сайт Index.hu. Новите собственици с дялове по 50% са Габор Зиглер, член на борда на cemp-X Online, и медийният предприемач Йозеф Олтян.

Спедер е в конфликт с премиера Виктор Орбан от 2016 г. насам, а Index.hu си извоюва репутацията на водещото издание за журналистически разследвания и горещи новини, критикуващи управляващите.
Повече по темата около промените може да прочетете тук>>

Рекламен бизнес

Рекламната тирада на Nike

От бойкот до възхищение, от запалени маратонки до увеличение в продажбите, от риск до успех. Такъв накратко беше пътят на Nike след провокативната кампания с участие на американския куотърбек Колин Каперник. Чрез избора му за рекламно лице брандът показа не само подкрепата си към спортиста, но и заяви публично корпоративната си политическа позиция.

Според много маркетинг специалисти обаче зад новата кампания се крие и опит за изчистване на репутацията на бранда, следствие от редицата скандали за сексуален тормоз и по-ниско заплащане на жените - служители в компанията.

Неназоваването на проблема пък, от друга страна, води до обезличаването му и кампанията прераства в поредица от хумористични мемове.
Повече по темата може да прочетете тук>>

Coca-Cola обмисля да влезе в бизнеса с напитки от канабис

Coca-Cola съобщи, че "внимателно наблюдава" зараждащата се индустрия и се интересува от напитки с канабидиол (CBD) – непсихоактивно вещество в марихуаната, което лекува болка, но не води до превъзбуда. Bloomberg съобщи, че американската компания води преговори с канадския производител на марихуана Aurora Cannabis за създаването на напитките.

След новината акциите на Aurora се качиха в понеделник с 14%, а интересът на Coca-Cola също повлия добре и на други компании в сектора.
Повече по темата може да прочетете тук>>

Безплатни пици доживот срещу татуировка

Фотограф: Lucy Nicholson
Веригата за доставки на пици Domino’s провокира потребителите в Русия, като им предложи 100 безплатни пици на година в следващите 100 години, ако си татуират логото на компанията. "Промоцията" трябваше да бъде активна през следващите два месеца, но поради огромен интерес от страна на потребителите беше прекратена само 4 дни по-късно. В крайна сметка близо 400 човека са си татуирали логото, като част от тях са бедни хора, за които безплатната храна е възможност да се нахранят, което повдига въпроси около кампанията дали е морално да провокира хората да продават кожата си срещу пица.
Повече по темата може да прочетете тук>>

Свободни позиции:

iGaming.com обяви вакантна позиция за SEO manager off-page.

United partners търси PR стажанти.

All Channels Communication обяви свободни стажантски позиции за акаунт и дигитален копирайтър.

*Информация за корпоративни новини, кампании, предстоящи събития и свободни позиции в областта на PR, маркетинг и реклама можете да изпращате на редакционния ни e-mail: [email protected]

Източник: capital.bg