Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (16

...
Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (16
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (16 януари)

Осем предложения в търга за огромната туристическа реклама в 22 държави; Рекламните вложения в България ще набъбнат с 3% през 2018 г.; " Нова броудкастинг груп " получи правата за тенис шампионата в София; " Стандарт " може да смени притежателя си; Новата печатна реклама на IKEA и расистка ли е в действителност рекламата на H&M и други
16 яну 2018
Осем предложения в търга за огромната реклама на туризма в 22 страни

По множеството от оповестените позиции има по един претендент
14 яну 2018 Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

Замислените промени в предаването " Денят стартира с просвета " по Българска национална телевизия

В неделя новият програмен шеф на БНТ1 Емил Кошлуков разгласи, че е замислил промени в предаването " Денят стартира с просвета ", тъй че то да се преориентира към начин на живот тематиката. От екипа пък е изтънчено за две седмици рейтингът да бъде подсилен.

В отговор в понеделник предаването стартира с декларация на екипа. В нея те показват, че са обект на напън от страна на Кошлуков, който им давал инструкции какви въпроси да бъдат задавани и по какъв начин да бъдат представяни избрани посетители. По-късно денем се организира и митинг пред постройката на Българска национална телевизия с искане Кошлуков да подаде оставка.

В поддръжка на екипа от предаването на оповестиха редица медии, известни персони, както и Асоциацията на европейските публицисти – България (АЕЖ).

Потърсен за коментар от " Дневник ", генералният шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров разяснява, че спорът сред екипа на предаването " Денят стартира с просвета " на Българска национална телевизия и програмния шеф на Българска национална телевизия 1 Емил Кошлуков е плод на информационен проблем.

Рекламната организация Red Lion стана част от Publicis One

Фотограф: Red Lion
Комуникационната група Publicis One добави към портфолиото си креативната организация Red Lion, чиято съществена активност ще бъде правене на информационни решения, аудио-визуални артикули и дизайн. Новият бранд ще се управлява от Георги Пергелов, дълготраен управител в групата, а в екипа ще се причислят още и експерти от организацията за рекламни продукции Happy End.

От години Red Lion е част от интернационалната група на Publicis, а в този момент за пръв път марката влиза на българския пазар за да разшири предлаганите креативен услуги. Новата групировка ще продължи да работи с досегашните клиенти на Happy End, само че по едно и също време с това ще взе участие в рекламни състезания за привличането на нови рекламодатели и планове.

През 2016 година компанията стартира развой на преструктуриране, който включваше отделяне на организациите в информационната група в обособени клъстери съгласно активността им. Новата форма на работа на Publicis One разрешава шерване на експертиза сред другите звена съгласно потребностите на клиентите им. Така Red Lion става част от звеното креативен организации в групата, което включва още Saatchi&Saatchi, Publicis Sofia, Leo Burnett и BrandWorks.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Dentsu Aegis Network откри ново звено за обработка на данни в България

Комуникационната група Dentsu Aegis Network разгласи основаването на ново звено - Dentsu Data Services (DDS), в България, профилирано в работата и обработката на огромно количество данни. Компанията разгласи, че фокус на новата конструкция ще бъде предлагането на разнородни маркетингови услуги, основани на данни, което включва изследване и разбор на потребителското държание в действително време, проучване на приноса на рекламата за триумфа на марката, разбор и визуализация на данните и други

Екипът на DDS сплотява разнообразни експерти от организациите, част от информационната група. Това са Carat, Vizeum, Amnet, iProspect, Isobar и Amplifi. Сред тях има анализатори на данни, аналитични специалисти, експерти по визуализация, дейта консултанти и стратези. " Експертите на DDC имат богат опит както в обичайни медийни похвати като дефиниране на аудитории, установяване на ефикасен медия микс или обстоен разбор на потребителското държание, по този начин и в стратегиране, мениджмънт и моделиране на данни. Консолидацията на тези специалисти в едно звено има за цел да работи дружно по анализирането на декларативното, поведенческото и общественото държание на потребителите с главната и последна цел да доставяме " бизнес резултати, основани на данни ", изяснява за медиите Милена Мишинева, Chief Data Officer в компанията.

bTV към този момент има нов шеф продажби

Фотограф: bTV
Девет месеца откакто bTV Media Group се раздели с някогашния си шеф " Продажби ", компанията заяви, че на поста към този момент е назначена Десислава Проева. Тя ще бъде виновна за развиването и осъществяването на тактиката за рекламни продажби на всички канали и платформи на медийната група. Проева е част от комерсиалния екип на компанията от 2007 година, като от 2017 година до промотирането й на новата служба управлява отдела за телевизионни продажби.

Проева има над 10-годишен опит в областта на продажбите и медиите, в осмислянето и реализирането на мощно въздействащи рекламни тактики. Интересите й са съсредоточени в актуалните способи на медийни продажби и стратегическото обмисляне.

Бившият шеф " Продажби " на bTV Весела Димова основа своя организация - The Sales House, която ще концентрира работата си върху продажба на рекламното време на тематични телевизионни канали, а измежду клиентите й са Discovery Channel, TLC и Investigation Discovery (ID).
Повече по тематиката може да прочетете тук

The Smarts поема рекламното обслужване на IKEA

Независимата българска рекламна организация The Smarts и PR организацията, част от портфолиото й, " Параграф 42 " поемат информационното обслужване в България на шведския мебелен производител IKEA. Двете компании ще работят върху правенето на информационна тактика на марката, която ще включва креативен, цифрови и PR решения, както и BTL интензивности.

Преди това в продължение на повече от три години IKEA работеха с информационната група Ogilvy Group Bulgaria, които разясниха, че преустановяват партньорството си с рекламодателя в края на 2017 година, защото не са постигнали предоговаряне на финансовото си съглашение за креативен и PR услуги, и не престават работа единствено за медийното обслужване на клиента.

IKEA провежда общ конкурс, който сплотява рекламното и PR обслужване. В рамките на състезанието организациите The Smarts и " Параграф 42 " създават няколко информационни концепции, обединени от посланието " Всеки може ". Сред главните критерии за избор на организациите е било " познаването на пазара за обзавеждане на дома и схващане потребностите на потребителите, показване на интегрирано информационно предложение във всички канали, дълготрайни информационни послания, креативен метод, новаторско потребление на цифрови медии и справяне с спешни обстановки ".
Повече по тематиката може да прочетете тук

Горан Маркович е новият основен шеф " Маркетинг " в " Теленор България "

Фотограф: Теленор България
Горан Маркович наследява поста от Саша Филипович, който поема същата служба в компанията за Сърбия и Черна гора. Маркович се причислява към " Теленор " през 2004 година В професионалната си история е заемал разнообразни управителни позиции в комерсиалната област, в това число и краткотрайно изпълняващ длъжността основен шеф " Потребителски продажби " в " Теленор Черна гора ", където е взел участие интензивно в сполучливото преструктуриране на локалното сдружение. Впоследствие е бил на управителни длъжности в офисите на телекома в Норвегия и Унгария. Завършил е компютърни науки в Университета на Черна гора и се е обучавал по разнообразни стратегии в Съединени американски щати, Англия и Унгария.

Пореден конфликт на " Нова броудкастинг груп " с дребните кабелни оператори

В особено известие до медиите " Нова броудкастинг груп " (НБГ) популяризира лист с всички кабелни оператори, с които има подписан контракт за разпространяване на телевизионните канали на медийната група. Причината е спор на една от най-големите медийни групи в България с групата на дребните кабелни оператори поради нарасналите цени, които " Нова " желае за разпространяване на каналите й. В портфолиото на медията влизат телевизионните канали " Нова ", Kino Nova, Diema, Diema Family, Nova Sport, платените спортни канали от пакета Diema Extra - Diema Sport, Diema Sport 2, Trace Sport Stars.

Конфликтът стана прочут няколко седмици откакто при започване на годината Националното съдружие на дребните и междинните кабелни оператори (НСМСКО) - " Тв Клуб 2000 ", разгласи, че води несполучливи договаряния с " Нова " за лъчение на стратегиите й. От сдружението прецизират, че огромният проблем идвал от настояването на НБГ за 60-процентно нарастване на цената за разпространяване.

Кабелни оператори обясниха, че в случай че одобряват изискванията на " Нова ", ще се наложи да покачат цените за крайните консуматори. Те дефинираха желаното нарастване като " ценови диктат ". От своя страна " Нова броудкастинг груп " разяснява, че комерсиалните договаряния с операторите са самостоятелни и строго конфиденциални, като в същото време отхвърлиха да са поискали фрапантно нарастване на цените.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Започна кандидатстването за " Web Report: Конкурс за чиста публицистика "

Журналисти, редактори, създатели, студенти и възпитаници над 18 години могат да вземат участие в състезанието за чиста публицистика, проведен от Innovation Starter и осведомителния портал Dir.bg. Целта на плана е да се обърне внимание на рефлексите за различаване на достоверната информация и да се напомнят главните полезности на журналистическата специалност. Желаещите да се включат би трябвало да изпратят своите авторски материали на [email protected] не по-късно от 30 април, като посочат в коя от петте категории се състезават. Това са " Икономика ", " Общество ", " Култура и обучение ", " Технологии и нововъведения " и " Истински истории ". Всички материали, които ще бъдат позволени до присъединяване, би трябвало да са написани на български език, да подсигуряват за достоверността на информацията посредством препратки и цитиране на истинските източници и да показват своя създател. Допустимите журналистически произведения са репортаж, публикация, вест, етюд, изявление, есе и фейлетон. Всички материали ще се правят оценка от жури. За всяка категория ще бъде връчена парична премия.

Медиен бизнес

Годината на телевизионните платформи

Според годишния отчет на консултантската компания Deloitte за развиването на софтуерния, медийния и телекомуникационния бранш до края на годината общият брой на платените абонаменти световно ще надвишава 580 млн., като междинната цена за един месечен абонаментен проект ще бъде под 10 $. Най-голяма част от абонаментите (375 млн.) обичайно ще бъдат за subscription video on demand платформи (платена платформа за видео при поискване с абонамент - бел. ред.), каквато да вземем за пример е Netflix. Близо 150 млн. ще са ориентирани към снабдители на музика, където водач е Spotify, следвани от онлайн игрите, а минимум, към 20 млн. абонаменти световно, ще бъдат за новинарските платени платформи до края на годината.

Освен за достъп до по-широко наличие, плащайки за месечно потребление на дадена платформа, се изключват и рекламите в нея. Голяма част от потребителите намират oнлайн рекламите за " досадни ", а потреблението на софтуери за блокирането им се усилва. Сред най-активните му ползватели са така наречен потомство millennials (хората на възраст сред 18 и 34 години – бел. ред.), което е и най-предпочитаната от рекламодателите таргет публика. Според прогнозите на Deloitte пък младите фенове на възраст сред 18 и 24 години ще гледат с сред 5% и 15% по-малко телевизия през 2018 година Все отново обаче те ще прекарват сред 80 и 120 минути дневно пред тв приемника според от сезона.

Излъчването онлайн световно ще се усили през 2018 година и ще генерира 545 милиарда $ директни доходи. Около 72% от тях ще бъдат от рекламите по време на телевизионни предавания онлайн, както и от абонаментни тв пакети.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Какви са следствията за издателите от измененията във Фейсбук

Фейсбук разгласи, че ще направи основни промени във връзка с информацията, която потребителите ще виждат в новинарския си поток. Най-голямата от тях е фактът, че изявленията от " другари " ще бъдат с преимущество по отношение на тези от медии и бизнеса. Според редактора на Monday Note Фредерик Филу Фейсбук завърши с публицистиката. Това ще се случи постепенно, последователно, само че наклонността е ясна.

В търсене на верния бизнес модел Фейсбук притегли медийната промишленост с редица новости. Водени от комбинация от доверчивост, стаден нрав, боязън от липса на информация и изгарящо предпочитание да монетизират публицистиката, издателите скачаха на всеки кокал, който Фейсбук им хвърляше, надявайки се на магическото вливане, което те към този момент не можаха да намерят сами.

Фейсбук се появи с блестящи нови артикули като потока от вести, инстантните публикации, видеата онлайн, предоставяйки глупави препоръки за процъфтяването на платформата ( " Играйте с страстите, хора, потребителите го обожават! " - Хм, това може да е мъчно, ние сме снабдители на бизнес вести... " ). Фейсбук даде обещание проливен дъжд от гледания. Заслепени от светлините, издателите сходно на елени заглушават умственото си предизвестие, което споделя, че всичко наподобява по-дълбоко, и дават доста наличие в подмяна на съвсем нищо.

След като вложиха доста в профилирани екипи, с цел да създават, разпространяват и стратегизират наличието си във Фейсбук, издателите с качествено наличие бяха оставени с кръвоизливи от гледания и слаби доходи. Онези, които си представяха Лас Вегас, се озоваха в Детройт.
Целия текст на Фредерик Филу може да прочетете тук

Рекламен бизнес

Куче съгласно музикалния ви усет

С цел да създадат избора на куче от подслон по-лесен, както и да разпространяват приютите за животни, от немския институт за хуманно отношение към животните си партнират с платформата Spotify, с цел да дефинират музикалния усет на кучетата и по този начин да ги свържат с техните бъдещи стопани. Те основават акцията Adoptify, където са показани няколко кучета от подслон в Мюнхен и техните музикални желания. Всеки от клиповете води посетителите към обявата за осиновяване. Сред стиловете са хип-хоп, класическа музика, рок и други Кампанията е дело на организацията Serviceplan.





YouTube за 6-секундната реклама

Музикалната платформа YouTube, благосъстоятелност на Гугъл, за втора поредна година цели да притегли вниманието на рекламната промишленост по време на филмовия фестивал Sundance със своите 6-секундни видеореклами. И този път компанията събира някои от най-хубавите креативен рекламни организации, които да създадат поредност от къси клипове, като общото сред тях е, че по актуален и съвременен метод показват известни детски приказки, измежду които " Красавицата и Звяра ", " Рапунцел ", " Червената шапчица " и други От Гугъл разясняват пред профилираното издание AdWeek, че по този метод демонстрират какъв може да е резултатът, в случай че една остаряла концепция се показа по нов метод посредством този рекламен формат. Така за задачите на някои рекламодатели няма да е належащо реализирането на реклами с дълготрайност 30 или 60 секунди, пробвайки се от самото начало да задържат интереса на феновете. Сред организациите, изготвили 6-секундните реклами, са TBWA LA, JWT NY, Grey, Energy BBDO, Ogilvy London, Publicis New York и други
Повече тук

Adidas стартира серия маратонки с едногодишна карта за метрото в Берлин

Фотограф: Fabrizio Bensch
В чест на 90-годишнината на градския превоз в столицата (Berliner Verkehrsbetriebe или BVG) стилният бранд Adidas създаде лимитирана серия, комбинирана с годишна карта за метрото. Маратонките са с цветовете на дамаската на седалките на BVG, а картите са пришити към езиците на спортните обувки. Маратонките са актуализирана версия на модела EQT Support 93/Berlin от 1993 година, станал изключително известен в някогашната Германска демократична република, а картата към тях важи единствено в случай че са обути.

От Adidas не за пръв път стартират нетрадиционна рекламна акция. През есента на предходната година в чест на бирения празник " Октоберфест " те пуснаха маратонки, " резистентни към повърнато ".
Повече по тематиката може да прочетете тук

Свободни позиции:

Publicis One разгласи вакантни позиции за Media Planner , Media Planner Assistant и Digital Media Specialist .

Компанията за асортимент Human Capital Store търси графичен дизайнер.

" Кауфланд България " разгласи вакантни позиции за експерт ръководство на планове в региона на маркетинговите връзки и с пециалист онлайн медия обмисляне .

JobTiger разгласи вакантна позиция за експерт цифров маркетинг.

*Информация за корпоративни вести, акции, идни събития и свободни позиции в региона на PR, маркетинг и реклама можете да изпращате на публицистичния ни e-mail: [email protected]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР