Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (16

...
Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (16
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (16 октомври)

Красимир Гергов към този момент държи 75% от основаната в Будапеща организация 1080p; Николай Караджов става шеф на Saatchi&Saatchi, а Петър Кесерджиев основен креативен директор; Мрежата за цифрова реклама Httpool стана сътрудник на Фейсбук за България и други
16 окт 2018
Кои страни са най-скъпите търговски марки

България се подрежда във втората половина на класацията
14 окт 2018
Николай Караджов става шеф на Saatchi&Saatchi

Към организацията се причислява и нов основен креативен шеф
10 окт 2018 Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

Печалбата на " БТВ медиа груп " набъбна с 85% през третото тримесечие

Двуцифреният растеж на облагата на " БТВ медиа груп " продължава и през третото тримесечие на 2018 година дружно с плавното нарастване на приходите.

От началото на годината през всяко от миналите тримесечия " БТВ медиа груп " регистрира мощен растеж на оперативната облага преди обезценки и амортизации (OIBDA). След скока от 137% през първото тримесечие на 2018 година, над 79% през второто, облагата на българската медийна група за интервала юли – септември е с 84.7% повече спрямо година по-рано, достигайки 4.5 млн. $. Печалбата за деветмесечието на тази година съвсем се е удвоила - 13 млн. $, спрямо 6.7 млн. $ през 2017 година И за двата отчетни интервала, показани от CME, бизнесът в България има максимален растеж в облагата.

Въпреки това бизнесът на сдружението в България продължава да регистрира най-ниски резултати спрямо останалите страни, където CME оперира, а точно Румъния, Словакия и Чехия.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Saatchi&Saatchi със сребърна премия от фестивала Golden Drum и трето място за екипа от BBDO в Young Drummers

На тазгодишното издание на интернационалния рекламен фестивал Golden Drum бяха връчени две оценки на български маркетинг експерти.

Агенцията Saatchi&Saatchi, част от информационната група Publicis One, завоюва сребро в категорията Social good за плана " Под игото на шльокавица ", направен дружно с издателството " Жанет 45 ". Кампанията цели да адресира казуса с неграмотността измежду подрастващите българи, които все по-рядко употребяват кирилицата в ежедневната връзка. В тази връзка организацията преведе и издаде " Под игото " на въпросната писменост шльокавица, която съставлява композиция от латински букви и числа.

Кристина Симеонова и Мая Златкова от организацията BBDO Group бяха класирани на трето място с плана им Hear Tartini in every step в състезанието The Young Drummers Competition, ориентиран към млади гении в рекламата. Задачата им беше да подсилят имиджа на Пиран като град на Джузепе Тартини, като показват постер или серия от такива, които по-късно могат да бъдат развити в акция.

До огромния край на Golden Drum стигнаха и още две български организации - The Smarts с две номинации в категорията Film за акции, направени за IKEA и UniCredit Bulbank, както и организацията reforma в категорията Integrated с плана си за Philicon 97.
Повече по тематиката четете в седмичния " Капитал "

Анна Цолова напуснала " Нова телевизия ", откакто схванала, че няма да има предаване

Фотограф: Цветелина Белутова
Малко повече от година откакто " Нова телевизия " удостовери, че водещата на утринния блок на медията Анна Цолова няма да бъде повече екранна партньорка на Виктор Николаев в " Здравей, България ", журналистката разгласи, че е напуснала дефинитивно медията, написа " Дневник ". В обява във фейсбук профила си тя написа, че си е тръгнала от малкия екран по свое предпочитание през февруари тази година, а решението ѝ било подбудено от неосъществения план за нейно предаване.

От обявата се схваща още, че като продължение на кариерата си Цолова стартира собствен план за образования по обществена тирада.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

" Юнион-Ивкони " упрекна bTV, че я притиска с репортажи поради рекламен контракт

Компанията за вътрешни и интернационалните автобусни транспорти " Юнион-Ивкони " упрекна една от двете най-влиятелни малките екрани в България - bTV, че популяризира " подправени вести " по неин адрес. Това стана с отворено писмо до медиите, а мотивът е излъчен репортаж в новините на медията, които се отнасят до осъществени от компанията курсове. В писмото се твърди, че задачата на репортажа била уронване престижа на компанията, от която се очаквало да подпише предлаган контракт за реклама на стойност 50 хиляди лева

На собствен ред bTV Media Group излезе с позиция, в която се споделя, че " всички репортажи в " bTV Новините ", създадени след приемане на сигнали от фенове, се приготвят съгласно най-високите журналистически стандарти и се излъчват в публичен интерес за информиране по значими въпроси, включително свързани със сигурността на жителите ".
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Браншът желае два пъти повече пари за туристическа реклама

Представители на туристическия бизнес оферират средствата за национална туристическа за 2019 година да бъдат към 32 млн. лева по отношение на сегашните 14 млн. лева, написа " Дневник ", което да се случи с смяна на метода на образуване на бюджета за такава активност.

Изпълнителният шеф на Националния ръб по туризъм Поли Карастоянова заяви, че организацията ще подава писма до премиера и други високопоставени лица, в които се предлага приходите в бранша, които за 2017 година са 6.9 милиарда лева, да се вземат като съществена база, на която 0.5% (32 млн. лева.) да бъдат отделени за реклама през последваща година с опция този % последователно да нарасне до 1.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Омер Арас е новият шеф " Бизнес развиване " на RTB House за ЦИЕ

Компанията за ретаргетинг технологии RTB House назначи Омер Арас за шеф " Бизнес развиване " в Централна и Източна Европа, отговаряйки за всички бизнес интензивности в България, Турция, Русия, Украйна, Чехия, Словакия, Румъния и Унгария.

Арас стартира кариерата си в RTB House през 2013 година като управител за турския пазар и дава отговор за развиването на продажбите и партньорствата. Три години по-късно той към този момент заема позицията шеф " Бизнес развиване " за Турция, трансформирайки страната в един от най-големите центрове на компанията, което довежда и до покачването му тази година в шеф за района на ЦИЕ.

Дискусия на тематика " Бъдещето на професионалния комуникатор "

Европейската асоциация на информационните шефове провежда районен спор на тематика " Бъдещето на професионалния комуникатор ", в границите на който експерти от българския пазар ще дискутират по какъв начин се е трансформирала специалността през последните години и какви са провокациите пред нея. В полемиката ще вземат присъединяване Огнян Златев, началник на Представителството на Европейска комисия в България, Виктория Блажева, първи вицепрезидент и шеф " Комуникации " на UniCredite Bulbank, Петя Стоянова, шеф " Маркетингови връзки " в А1, и Светлозар Петров, изпълнителен шеф на JobTiger. Модератор на полемиката ще бъде Велислава Попова, основен редактор на " Дневник ".

Събитието ще се организира на 24 октомври в София и е отворено за всички искащи против предварителна регистрация.

Дигитален бизнес

5 маркетинг трендове в Instagram през 2019 година, съгласно AdWeek

Фотограф: Dado Ruvic
Специализираното издание AdWeek предвижда пет трендове в обществената платформа Instagram, благосъстоятелност на Фейсбук, които ще са настоящи в онлайн връзката през 2019 година

1. IGTV
Сравнително новата видеоуслуга IGTV, където могат да се разгласяват видеоклипове, не по-дълги от 1 час, през идващите години ще става все по-голям съперник на YouTube, предвижда изданието. Съществена разлика в интерес на Instagram е форматът на отвесни видеа, комфортни за мобилни устройства, до момента в който във видеоплатформата на Гугъл те са към момента хоризонтални.

2. Микробрандове
Според изданието точно дребните и междинните компании ще преобладават платформата през идната година. Именно тъй като Instagram е ориентиран към разказването на истории през атрактивно наличие, фирмите регистрират по-голяма ангажираност на потребителите и brand awareness (спонтанна известност на марката - бел. ред.).

3. Реклами в Stories формата
Форматът в Instagram за малко наличие, наименуван Stories, беше печеливш за платформата още през цялото време. Сега резултат виждат и рекламодателите, които вмъкват свое рекламно наличие сред изявленията на приятелите на потребителите, освен това с опция за отвесен банер на цялостен екран.

4. Електронна търговия
Платформата към този момент дава редица варианти за извършване на покупки и съгласно изданието ще продължи да развива опциите в тази посока. Продажби могат да се реализират през статични изявления или наличие в Stories формата, където върху всеки продукт да вземем за пример има алтернатива да се ревизира цената му и да води потребителите в уеб страницата на компанията, откъдето да си го купят.

5. Инструменти за ангажиране на потребителите
Много функционалности на Instagram към този момент от ден на ден улесняват връзката на фирмите с потребителите. Сред тях са задаването на въпроси, установяване на страстта посредством така наречен Emoji slider, както и провеждането на анкети, които са опция за взаимоотношение с потребителите, brand awareness и въздействие.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Медиен бизнес

Netflix изненада с положителни резултати през третото тримесечие

Aкционерите на Netflix, която за малко беше най-добре оцененото медийно сдружение в света, бяха обезпокоени след резултатите за второто тримесечие, защото Netflix не отговори на личните си упования.
През третото тримесечие обаче резултатите на онлайн платформата за видеострийминг надвишиха упованията. За този интервал клиентите са нарастнали със 7 млн. до 137 млн., което е с 2 млн. повече от предвижданията. Най-голямата компания в бранша чака да добави още 9.4 млн. клиенти през последното тримесечие, от които 7.6 млн. отвън Съединени американски щати.

Приходите на компанията за интервала са били 4 милиарда $ в сходство с оценките на анализаторите.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Рекламен бизнес

Да си свиеш цигара с новия закон за приложимост на канабис в Канада

От 17 октомври пушенето и покупката на канабис с развлекателна цел и за персонална приложимост в Канада е легално. Акселераторът Leaf Forward за развиване на планове от канабис промишлеността отпразнува новия закон, пускайки на пазара лимитирана серия листчета за стесняване на цигари, върху които е напечатан точно законът за приложимост на канабис в страната. В един комплект има 152 листчета за стесняване, тъкмо колкото страници е и законът.

Kleenex ребрандира тип салфетки поради сексистко название

Американският производител на салфетки разгласи предходната седмица, че ще ребрандира така наречен огромна Mansize кутия салфетки след редица недоволства, че наименованието насочва обръщение към неравноправие сред половете. Въпреки че този тип салфетки се продават във Англия от 60 години, от Kleenex увериха, че ще трансформират името им на Extra Large, а в публично изказване обясниха, че са признателни, когато потребителите им оказват помощ да подобрят продуктите си.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Фотограф: В© Joe Skipper / Reuters

Рекламите за междинните избори в Съединени американски щати ще костват над 4 милиарда $

Kандидатите от Републиканската и Демократическата партия се чака да похарчат 4.5 милиарда $ за клипове за предизборна пропаганда до междинните избори в Съединени американски щати на 6 ноември, написа " Дневник ".
Множество претенденти, които се впускат за първи път в политиката обаче и нямат огромно финансиране, ще заложат на онлайн връзката и обществените мрежи, през които да стигнат до гласоподавателите.

В вероятността на ноемврийските избори за реклама в интернет се чака да бъдат изхарчени към 800 млн. $ против 3.7 милиарда $ за телевизионни реклами съгласно групата Kantar Media.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Свободни позиции:

guts&bransDDB разгласи вакантна позиция за старши текстописец.

NEXT-DC разгласи вакантна позиция за Front-End Developer.

Red Lion, част от групата Publicis One, разгласи вакантна позиция за Client service executive.

Sarantis Bulgaria разгласи вакантна позиция за бранд управител.

" Капитал " търси публицист с сектор " Лични финанси ".

*Информация за корпоративни вести, акции, идни събития и свободни позиции в региона на PR, маркетинг и реклама можете да изпращате на публицистичния ни e-mail: [email protected]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР