Още по темата Създаване на ликвиден борсов пазар на природен

...
Още по темата Създаване на ликвиден борсов пазар на природен
Коментари Харесай

Депутатите приеха промените в Закона за енергетиката за създаване на ликвиден борсов пазар на природен газ

Още по тематиката Създаване на ликвиден борсов пазар на природен газ ще разискват в петък депутатите Работна група ще уточни текстовете за основаването на ликвиден борсов пазар на природен газ

Със 107 гласа „ за “ депутатите одобриха на първо четене измененията в Закона за енергетиката, предвиждащи основаване на ликвиден пазар на природен газ. Между първо и второ четене ще бъде основана работна група, която да уточни текстовете. Инициатор на промените в енергийния закон, който засяга основаването на платформа за търговия с природен газ е „ Булгартрансгаз “. В процеса сред публичното разискване и разискването и приемането на законовите промени от парламентарната комисия по енергетика част от текстовете към този момент бяха усъвършенствани.

„ Склонни сме да приемем всякаква градивна рецензия, която ще докара до положителни резултати за България. Министерство на енергетиката приема напълно оферти законопроект, тъй като това, което се цели да бъде реализирано с измененията е значимо за българската енергетика “. Това съобщи от парламентарната естрада министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на дебатите по промените в енергийния закон.

Министърът обърна внимание, че в този момент е точният миг за приемане на промените в Закона за енергетиката, които целят либерализиране на газовия пазар и основаване на платформа за търговия с природен газ. Няма по какъв начин да има търговия с един снабдител, уточни тя, като добави, че с построяването на нужната инфраструктура ще отпадне точно нуждата от единствен снабдител на пазара. Отварянето на пазара за доста снабдители дава опция и за основаването на газова борса, на основаването на конкурентен газов пазар.

„ Чуха се изявления, че сме закъснели с либерализацията на пазара на природния газ в България. Може би на всички ни се е желало това да се случи по-рано, само че няма по какъв начин да бъде либерализиран пазарът, щом имаме един-единствен снабдител. Когато те се усилят, ще има разнообразни условия и конкуренция, което ще е в полза на потребителите. И считам, че този миг е назрял в този момент, тъй като няма по какъв начин да търгуваме с нещо, в случай че не можем да го получим от няколко места “, сподели тя, като акцентира на нуждата от построяването на изчезналата инфраструктура.

„ Следващият миг е построяването на борса за търговия на природен газ. Така че считам, че моментът е безусловно съответен на обстановката “, бе безапелационна Петкова.

По мотив изказаните по-рано по време на дебатите подозрения за операция на газовата борса, Петкова напомни, че задължения по това има Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Министърът изясни, че развиването на електроенергийния и газовия пазар е съобразено с еврорегламентите.

Депутатът от Движение за права и свободи Рамадан Аталай обърна внимание на нуждата от различен метод във връзка с газоразпределителните сдружения и основаване на опция в регионите, в които те работят да могат да влизат и други участници.

„ Чрез основаването борсов пазар за газ ще се разреши да се сътвори и развие свободен пазар на природен газ и отпадане на контролирания, за което толкоз време мечтаем “, сподели депутатът от Движение за права и свободи Рмадан Аталай, като добави, че този закон се приема със забавяне. В същото време удостовери, че пазарът би трябвало да бъде либерализиран.

„ Но в случай че не създадем по този начин, че да осигурим средства и не създадем допустимо реализирането на хъб „ Балкан “, няма по какъв начин да увеличим тези 3% газоразпределение. Говорихме да създадем съвещание с газоразпределителните сдружения в България, които са завладели териториите и други не могат да влязат там и да създадем условия и други участници да влязат. Иначе ще тъпчем на едно място и ще се чудим дали имаме или нямаме диверсификация “, разяснява Аталай.

Депутатът изрази противоречие с избрани текстове в препоръчаните промени, които съгласно него сред първо и второ четене ще би трябвало да се уточняват. В допълнение Аталай прикани да се работи по този начин, че да се случат декларираните доставки.

„ Призовавам ръководещите да не се надпреварват дали (отклонението от газопровода „ Турски поток “) ще се споделя „ Балкански поток - Герберски поток “, в случай че желаете го наречете. Но направете всичко допустимо доставките на газ в България да се случат. Защото закъсненията, които сега тормозят народните представители с интерконектора с Гърция и строителството на газопровода до Сърбия, потвърждават, че ние се борим с дребните неща. Опитваме се да убедим господин Путин, че като го назовем „ Балкански поток “, Европа ще прегърне плана “, съобщи Аталай и уточни, че ръководещите би трябвало да стартират да се занимават с тематиката съществено.

„ Не желая да съм оракул, само че сякаш закъснението, което се случва сега, и опитите да се преодолее всичко, което се случва със Закона за публичните поръчки ще навреди на България “, разяснява той.

„ Законопроектът е необходим, само че ще гласуваме „ въздържал се “. Така депутатът Драгомир Стойнев съобщи позицията на Българска социалистическа партия, като не спести рецензиите си, които насочи върху бъдещата газова борса. Още занапред преди приемането на измененията в закона той изрази подозрения за операции.

„ Имаме подозрения по този законопроект, тъй като няма по какъв начин да не се тормозим от пазарни операции. Ние ще се въздържим “, сподели той, изразявайки опасения от бъдещи операции на газовата борса. Стойнев направи аналог с последните събития към енергийната борса, в частност търговете, които породиха подозрения. „ Искаме да се подсигурява, че ще бъде на транспарантен принцип (газовата борса), че ще се дава на конкурентна цена. Законопроектът е необходим, само че сме обезпокоени и ще гласуваме „ въздържал се “, сподели Стойнев. Той се стимулира по-рано в изявлението си и с бавното развиване на плановете. „ Газовият хъб „ Балкан “, с който държавното управление толкоз доста се хвали държавното управление, към момента е медиен план. Разбира се, че го поддържаме, само че към момента не виждаме да е даден старт, с изключение на за интерконекторната връзка “, сподели Стойнев, само че тук няма да разясняваме направеното по времето, когато бе министър на стопанската система и съвместяваше и енергийния стол.

Народният представител не е пазач, с цел да се занимава с операциите на газовата борса, КЕВР има задоволително пълномощия. Това разяснява от своя страна депутатът от ГЕРБ и ръководител на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов. Той изясни още веднъж, както и по време на разискванията в енергийната комисия нуждата от основаване на работна група, която да почисти текстовете и да ги уточни по този начин, че те да са работещи, ефикасни.

„ Искам да благодаря на опозицията, че беше дейна по дебатите. Трябва да се прегледат всички градивни оферти. Затова поканвам народните представители да вземат участие в работна група, която ще създадем със заинтригуваните страни. За да създадем закона задоволително ефикасен и в действителност да работи “, уточни Николов.
Той напомни, че преди години е имало единствено 4 лицензирани компании, а в този момент са над 200.

„ Имаме настояща самостоятелна енергийна борса и тя има ликвидност. В България има и задоволително доста производители, само че, за жалост, няма задоволително капацитет, какъвто има в другите тържища и по тази причина тя страда “

„ В Конституцията не написа, че националният представител би трябвало да бъде пазач – ние не сме пъдари да вървим да оправяме борсата. Ние предлагаме промени в закона, който дава задоволително благоприятни условия КЕВР да открива борсови операции – това не е работа на народния представител “, уточни Николов. „ Ясно е, че законът е добър, тъй като в случай че не беше – до момента щеше да има други оферти и от страна на опозицията, и от страна на вносителите. Законът не е съображение да кажем, че щом има подозрения за едната борса, не би трябвало да се основава друга. Хубаво е да търсим вид, с цел да ограничим такива спекулации за операции на борсата “, уточни той.

Промените в закона за енергетиката минаха на първо четене в пленарна зала. Както бе декларирано по време на съвещанието на парламентарната комисия по енергетика, специалистите ще разполагат със период от 28 дни за внасяне на оферти в работната група, която ще уточни текстовете. По всяка възможност окончателният вид на измененията в Закона за енергетиката, визиращи основаване на ликвиден борсов пазар на природен газ ще бъдат признати или в последния работен ден на Народното събрание преди лятната почивка, или в първия работен ден след нея.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР