Още по темата: Съветите на една булка за избор на

...
Още по темата: Съветите на една булка за избор на
Коментари Харесай

Шефката на Радостни обреди: Готвим рокерска сватба

Още по тематиката: Съветите на една младоженка за избор на рокля и диджей Женим се късно, само че охолно: Как си споделят "да " пловдивчани

Румяна Толова е шеф на Общинското дружество „ Радостни обреди ” в Пловдив от 2016 година Завършила е компетентност " Социология " в Софийския университет и магистратура по " Политически мениджмънт и обществени политики " в Нов български университет. Владее британски и немски език. Семейна, с едно дете.

- Увеличават ли се сватбите?

- Поне моите наблюдения не демонстрират, че българите се женят по-често. Бройката на подписаните бракове остава постоянна пред последните години. В момента до май са 520, само че този месец сигурно ще имаме още много сватби, тъй че броя ще мине 700.

- Какви нови трендове наблюдавате?

- През последните две години сватбите стават все по-пищни - хората влагат повече в сватбени тържества, от ден на ден булки употребяват услугите на сватбени организации. Особено сватбите с изнесени ритуали по хотелите са извънредно стилно и богато украсени, сватби по американски модел.

Не бих споделила, че сватбите са по-многолюдни - някои хора избират празненство с повече посетители, други избират единствено сключване с кумовете. Обикновено сватбите, които са през седмицата в зала, при нас са сватби вид „ автограф ” с най-много 10-15 души, най-близки родственици и кумове.

Този вид церемонии са желани и като по-евтини, съвсем на половина по отношение на тези през уикенда. Тези в петък следобяд, събота и неделя са нормално с доста посетители.

Има и хора, които честват в заведенията за хранене на близките села край града през уикенда, само че избират да подпишат през седмицата в Пловдив.

През декември-януари и август-септември има наклонност на увеличение на браковете - освен на живеещи в България, а и доста хора, които идват от чужбина за сватбено празненство в Пловдив. Тези месеци са доста мощни.

- Увеличава ли се броят на изнесените церемонии?

- Средно имаме към 300 изнесени ритуала годишно - те се провеждат единствено в петък, събота и неделя. Правят се при огромните сватби, които са по хотели, заведения за хранене и открити места тук в Пловдив. Предлагаме изнесени ритуали в Стария град, Цар-Симеоновата градина, в остарели къщи.

Изнесеният обред е желан, макар че е малко по-скъп, само че пък е по-удобен за младоженците.

На 21 и 22 септември участваме в самодейността на Старинен Пловдив Празници на Стария град и най-малко седем двойки ще сключат цивилен брак на разнообразни места в Стария град.

- Повече хора ли избират да подпишат и църковен брак?

- Все повече младоженци избират да имат и църковен брак. Съдя и по служебните бележки за църковните управляващи, които издаваме и при изнесените церемонии, че двойката ще подписа цивилен брак. Църквите са доста по-гъвкави и позволяват подписване на църковен брак преди да бъде подписан цивилен.

- Каква е възрастта на средностатистическите младоженци в Пловдив?

- Предимно хора в интервала 18-40-45 години. По-възрастните двойки нормално подписват втори или трети брак. Но за любовта няма възраст - имали сме и доста възрастни двойки - бяха над 76-годишни, извънредно симпатични, пловдивчани, тя с булчинска рокля, той с грациозен костюм.

- Увеличават ли се смесените бракове?

- Доста двойки, в които единият сътрудник е българин, избират България за подписване на брак. И тази година, както и предходната, имаме много смесени двойки, по няколко сватби на месец.

Тези младоженци нормално избират да сключат брак на символни места в Стария град - на Античния спектакъл, на Римския стадион, с цел да покажат на гостите от чужбина уникалността на града ни.

Имаме смесени бракове на българи с сътрудници от Япония, Чили, Перу, само че най-често от Русия, Турция, Украйна. Миналата година доста прочут пловдивски музикант подписа брак с японка.

- Най-интересната женитба, която сте правили?

- Всъщност най-интересната женитба за сезона - на рокери, ни следва през август или септември. Ще дойдат доста другари на младоженците с мотори.

Чакам някой да си поръча рок женитба. Чудя се дали да не я предложим като вид на младоженците, може би е време някоя по-разчупена двойка да смени Менделсон с „ Guns N` Roses ”. Пловдив е прочут рокаджийски град, може да сложим начало на традиция. Съвсем скоро може да имаме и подобен обред.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР