Още по темата Саудитска Арабия отново смени версията си –

...
Още по темата Саудитска Арабия отново смени версията си –
Коментари Харесай

Ердоган: "Жестокото" убийство на Хашоги е било планирано

Още по тематиката
Саудитска Арабия още веднъж смени версията си – журналистът е бил погубен

Сега за отговорни се считат " незаконни детайли ", работили без знанието на управляващите
22 окт 2018
Рияд: Саудитският публицист Хашоги е починал в консулството

Въпросът е дали западните съдружници на саудитците ще сметнат обяснението за безапелационно и дали ще решат да наложат наказания
20 окт 2018 Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги е било планувано авансово. Той уточни, че Анкара разполага с доказателства, че критикът на саудитските водачи е бил погубен преднамерено и грубо в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври.

По този метод Ердоган опроверга версията на Рияд, че зад убийството стоят " настоящи независимо сътрудници ", написа Reuters. Турският президент настоя индивидът, който е наредил гибелта на Хашоги, да бъде изправен на съд. В речта си пред Народното събрание обаче той не загатна престолонаследника Мохамед бин Салман, който е подозиран, че е наредил интервенцията.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Въпроси и отговори

Ердоган сподели, че следствието няма да завърши, до момента в който всички въпроси не получат отговор и Анкара не научи самоличността на " локалния помощник ", за който Рияд твърди, че е взел тялото. Той добави, че желае Саудитска Арабия да изпрати обвинените в Турция, с цел да бъдат съдени.

" Имаме доказателства, че убийството е било планувано. Прехвърлянето на отговорността върху някои членове на разузнаването няма да задоволи нито нас, нито интернационалната общественост. Саудитската администрация предприе значима стъпка, като призна убийството. Оттук нататък чакаме да разкрият всички тези, които са виновни и да си понесат нужното наказване – от индивида, дал заповед, до индивида, който я е извършил ", разяснява Ердоган.

Той уточни, че към момента не се знае къде е тялото на Хашоги, който изчезна преди три седмици, откакто влезе в саудитското консулство в Истанбул. Турските управляващи считат, че той е бил погубен и разчленен в постройката от саудитски сътрудници. Турски източници настояват, че има аудиозапис с ужасяващи детайлности, само че Ердоган не загатна нищо за това в речта си.

По думите му трима сътрудници са пристигнали в Истанбул в деня преди убийството. На идващия ден 15 души са пристигнали в консулството, в това число специалисти по разузнаване и правосъдна медицина. " Защо тези 15 души са се срещнали в Истанбул в деня на убийството? Търсим отговори. Кои са тези хора и от кого са получили заповеди? ", попита Ердоган.

Няколко версии

Саудитска Арабия смени няколко версии за случилото се. Първоначално отхвърли да знае нещо по въпроса, след което сподели, че Хашоги е починал при сборичкване в консулството. Това беше посрещнато със песимизъм от няколко западни страни.

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че има екипи в Саудитска Арабия и Турция, които работят по случая. В понеделник шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Джина Хаспел е отпътувала за Турция, с цел да се включи в следствието.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР