Още по темата САЩ налагат 25% мито върху индустриалните стоки

...
Още по темата САЩ налагат 25% мито върху индустриалните стоки
Коментари Харесай

Apple планира да замени чиповете на Intel в компютрите със свои

Още по тематиката
Съединени американски щати постановат 25% мито върху индустриалните артикули на Китай

Пекин отвърна в границите на часове, комерсиалното напрежение сред двете най-големи стопански системи нараства
4 апр 2018
Spotify дебютира на борсата с пазарна оценка от 27 милиарда $

Компанията с доходи от 5 милиарда $ и загуба от 1.5 милиарда $ избра нетрадиционното непосредствено листване на борсата в Ню Йорк
4 апр 2018
Huawei още веднъж залага на фотографията с новата си линия P20

Компанията сподели впечатляващи технологии, само че ще срещне компликации поради пренаситения пазар
28 мар 2018 Ако извърши проекта си, Apple ще стане единственият огромен производител на компютри, който употребява лични процесори. Apple възнамерява да размени процесорите на Mac компютрите си със лични от 2020 година, написа Bloomberg. Досега компанията използваше чиповете на софтуерния и пазарен водач Intel. Според осведомени с проектите на компанията самодейността под името Kalamata е в начален стадий на развиване, само че е част от цялостната тактика на компанията да уеднакви работата на всичките си устройства. Според източниците на организацията планът към този момент е утвърден от шефовете на Apple и евентуално ще е разграничен на няколко стадия, което би улеснило прехода и за двете компании.

Раздялата евентуално ще бъде тежка за Intel, чието партньорство с Apple я сложи измежду водачите в електрониката. Освен това Apple генерира към 5% от годишните й доходи. След приключването на новината акциите на Intel поевтиняха с 9.2%, което е най-големият им дневен спад за последните над две години. Теоретично още не е късно компанията да промени решението си или да забави прехода. Двете компании отхвърлиха да разясняват новината.

Интеграцията

Преминаването към лични процесори наподобява като разумна стъпка за Apple. Чиповете на Intel, употребявани за Mac, са едни от дребното процесорни съставни елементи в портфолиото на Apple, проектирани от непознати компании. Компанията сама проектира чиповете в своите модели iPhone, iPad, Apple Tv и Apple Watch по технология на Arm Holdings Plc. Промяната ще разреши на основаната в Купертино компания сама да дефинира периодите, в които да пуска новите си артикули, без да се преценява с желанията на Intel. Тя ще може и да прибавя по-бързо нови функционалности към продуктите си, диференцирайки ги от тези на съперниците.

Ако извърши проекта си, Apple ще стане единственият огромен производител на компютри, който употребява лични процесори - Dell Technologies, HP, Lenovo Group и Asustek Computer разчитат на чиповете на Intel. Това ще разреши и по-тясно консолидиране на хардуера и софтуера, което ще докара до по-добър живот на батерията, сходно на тaзи при iPads, които са с чипове на Apple.

Докато преходът към чиповете на Apple в хардуера се чака да стартира през 2020 година, софтуерната интеграция евентуално ще настъпи още по-рано. Компанията към този момент стартира процеса по доближаването на двете операционни системи (iOS и macOS) - през последните няколко години бяха интегрирани някои потребителски функционалности, а неотдавна двете споделят обща система за ръководство на файлове. Apple създава и софтуерна платформа на име Marzipan, която може да излезе още тази година и ще даде опция на потребителите да употребяват приложения за iPhone и iPad в компютрите с операционна система macOS.

Ползата за Apple

Упражняването на засилен софтуерен надзор ще усили приходите от продажби на Apple. Дори ако продажбите на Mac и MacBooк намалеят, Apple ще резервира сегашните си доходи, за сметка на по-малкия пазарен дял. Чрез обединяването на екипите отговарящи за развиването на двете операционни системи (iOS и MacOS) ще се съкратят времето за създаване на нови артикули и разноските за развойна активност. Bank of America предвижда, че изгодата за Apple ще се равнява на 500 млн. $ на година, ако компанията употребява лични чипове за половината от компютрите си Mac. Компанията евентуално ще стартира промяната на чиповете гладко, стартирайки с преносимите компютри си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР