Още по темата Съседките на държавата осъдиха отказа ѝ да

...
Още по темата Съседките на държавата осъдиха отказа ѝ да
Коментари Харесай

Блокадата срещу Катар ще засегне чуждите инвестиции в региона

Още по тематиката
Съседките на страната осъдиха отхвърли ѝ да одобри листата с 13 условия за повдигане на ембаргото

Qatar Airways е една от най-потърпевшите компании от проблемите сред арабските страни

С помощта на американския президент Доналд Тръмп Рияд и арабските му съдружници се вкараха в ъгъла в един нерешителен за Персийския залив миг. Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет и Бахрейн постановиха обсада над Катар в опит да го подчинят на волята си. И няма доста сигнали, че Съединени американски щати и районните медиатори означават прогрес в разрешаването на казуса, въпреки че диспутът вреди на всички наранени, написа Financial Times. Неизбежно блокадата ще отслаби апетита на непознатите вложители, от които доста страни в Персийския залив се нуждаят, с цел да се наложат като стопански системи, независещи от петрола.

Всъщност Саудитска Арабия и нейните съдружници желаеха Катар непринудено да одобри зависещ статут в подмяна на прекратяването на комерсиалното и на дипломатическото ембарго. Техните първични условия включваха затварянето на Al Jazeera, ограничението на съдействието с Иран, прекратяването на връзките с " Мюсюлмански братя " и други. Освен това трябваше да се правят постоянни инспекции дали тези претенции се съблюдават. Въпреки че след това изискванията бяха сведени до няколко разширени правилото, като да вземем за пример ангажимент за битка с екстремизма, остана опасността Катар да бъде изключен от районния търговски блок.

Отцепническа външна политика

Катар е добре квалифициран за неприязън от страна на своите съседи, защото е измежду най-богатите народи в света въз основата на приход на човек от популацията. Той поддържа отцепническа външна политика, която нервира съседите му. Подкрепата му за " Мюсюлмански братя ", намесата му в районни спорове и напъните му да наподобява отворен и търпелив в чужбина, до момента в който разрешава малко противоречие вкъщи, го трансформират в двуличен и самоволен член на клуба – съгласно възгледите на неговите противници.

Затова те ескалират враждата, подклаждана от персонална злост, в районна рецесия и не дават късмет на дипломацията. Те са окуражавани по този път от Тръмп, чието намерено присъединение към групата на Саудитска Арабия подкопава напъните на Рекс Тилърсън за преустановяване на рецесията. Обществата в Персийския залив са йерархични и в случай че Тръмп не поддържа своя държавен секретар, е малко евентуално той да означи огромен прогрес.

Условия за диалози

Тилърсън приканва за завършек на ембаргото. И Тръмп би трябвало да окуражи четворката да обезпечи изискванията за диалози. Изглежда рационално да се чака, че Катар ще направи компромис, само че не може да се чака, че ще се откаже от суверенитета си. Той съумя да устои на непосредствените резултати от блокадата и колкото по-дълго издържи, толкоз повече се усилва вероятността от безпорядък, който не бе взет изцяло под внимание още първоначално.

Ефектът от ембаргото беше да забие чеп в подкрепяния от Съединени американски щати сунитски съюз против " Ислямска страна в Ирак и Леванта " и да укрепи съветското и иранското въздействие в района.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР