Още по темата Само с ВЕИ Въглеродното Елиминиране е Илюзия

...
Още по темата Само с ВЕИ Въглеродното Елиминиране е Илюзия
Коментари Харесай

Европа все още разчита на въглищата, въпреки новата си цел за възобновяема енергия от 32% до 2030 г.

Още по тематиката Само с ВЕИ Въглеродното Елиминиране е Илюзия Как ще се отрази на българския въгледобив и на...

Много държавни управления в Европейски Съюз отстъпват от водещата си роля в битката с изменението на климата и към момента разчитат в огромна степен на изкопаеми горива. Всъщност по въпроса за интензивен преход към нисковъглеродна енергетика и цялостния отвод от фосилните горива Европа не е единна. Позициите са от въодушевена поддръжка на бързото и цялостно прекосяване към възобновими източници на сила до не по-малко изрично отказване на изгодата от ВЕИ и поддръжка за централите на въглища и газ.

Някъде в средата са по-умерените последователи на тезата за нуждата от ограничение или най-малко задържане на измененията в климата, които обаче не виждат главния проблем за възходящите СО2 излъчвания в електроенергийните мощности на въглища и газ, нито решението - в ударното строене на слънчеви и вятърни централи. Те поддържат тезата за баланс в структурата на енергийните мощности в Европейски Съюз и в обособените страни и отхвърлят сатанизирането на въгледобива и Топлоелектрическа централа на въглища и природен газ и налагането на фрапантни ограничавания за тях от Европейски Съюз, които ще затворят огромна част от тези производители. А най-модерните въглищни централи, които вложиха милиарди в очистващи съоръжения и за внедряване на екологични технологии, са осъдени да вършат големи спомагателни разноски за въглеродни квоти и нови вложения, които единствено ще вдигнат цената на създавания от тях ток, а резултатът е нищожно влияние върху околната среда и равнищата на СО2. Дори може да се окаже противоположното, в случай че се регистрира прекосяването на огромна част от популацията в по-бедните страни и райони на отопление с дърва и даже гуми и отпъдъчни материали, постоянно съдържащи и нездравословни за здравето на хората субстанции.

Тук предлагаме няколко отзиви екологичните цели в Европа и по политиката на Европейски Съюз за преход към нисковъглеродна стопанска система, а читателите сами ще създадат своя избор съгласно силата на посочените от коментаторите причини.

Sun Investment Group: Европа към момента копае въглища

Sun Investment Group (SiG) е компания, която взе участие в създаването на планове за слънчева сила в цяла Европа. SiG е професионален ръководещ съучастник с миноритарен дял в полски джойнт венчър с присъединяване на Lithuania’s E-Energija и Spain’s I+D Energias. Компанията излезе през днешния ден с позиция, публикувана до медиите:

16 август 2018 година Светът към този момент изпитва резултата от изменението на климата - лятото на 2018 година може да бъде най-горещото в Европа и горещите талази дават обещание да се засилят по периодичност. Глобалното стопляне може да докара до нарастване на океанските равнища с до 2 метра до 2100 година - оставяйки огромна част от земната земя под водата.

Най-голямата причина за изменението на климата са излъчванията на въглероден диоксид (CO2) - а през 2018 година атмосферните равнища на повишаването на равнищата на този газ доближават най-високата си междинна стойност.

Европейски Съюз има обвързваща цел да посрещне 20% от европейските енергийни потребности с възобновими източници до 2020 година През юни тази година в отговор на настъпващата рецесия на CO2-емисиите Европейски Съюз усили задачата си за възобновима сила от 27% на 32% до 2030 година

" Ние приветстваме тази самодейност, защото това е забележителен ход за декарбонизиране на европейската енергийна система ", съобщи Deividas Varabauskas, изпълнителен шеф на Sun Investment Group. " За нас това значи по-голяма агресия и нови вложения. В резултат на това съглашение административните процедури също ще бъдат рационализирани, а за Европа това значи доста понижение на меките разноски за слънчева сила - защото новата апаратура в този момент може да отнеме не повече от 1 година. "

Въпреки това не всички европейски страни имат идентичен ангажимент за осъществяване на тактика за реализиране на задачите за възобновими енергийни източници, а доста специалисти даже настояват, че задачата от 32% е прекомерно ниска.

" Разбира се, бихме желали да забележим задачата над 32% ", съобщи Deividas Varabauskas. " Изкопаемите горива ще продължат да се употребяват с тревожна периодичност в цяла Европа и доста страни към момента копаят въглища. Например предходната година 37% от електрическата енергия в Германия е захранвана с въглища и те към момента търсят нови изкопаеми горива. Нашата цел е да разпространим исленето, че в последна сметка слънчевата сила ще бъде доста по-полезна и по-рентабилна и даже не приказвам за въздействието върху световното стопляне. "

Според всеобхватно изследване на Climate Action Network Europe (CANEurope) страни като Белгия, Дания, Германия и Обединеното кралство към този момент не са водачи в битката против изменението на климата, само че в последно време са безмълвни за прехода на Европейски Съюз към възобновими енергийни източници. По-специално Германия призна, че няма да успее да реализира задачите си за 2020 година и ще се откаже от задачата да бъде пионер в интернационалната политика в региона на климата.



Източник: Мрежа за деяние за климата в Европа (CANEurope.org)

Още по-обезпокоително е, че множеството страни в Централна и Източна Европа имат най-ниски упоритости да окажат въздействие върху политиките в региона на климата и изместват цялата европейска междинна стойност надолу.

" Не всички държавни управления се придвижват към възобновими енергийни източници допустимо най-бързо ", сподели Deividas Varabauskas. " Но има страни, в които капацитетът за развиване на слънчевата сила е максимален - като Испания, Холандия, Франция и Унгария. Полша, която е най-големият замърсител на сила в Европа заради 90-процентното си доверие на въглищата, също постепенно се пренасочва към възобновими енергийни източници и сме признателни на полското държавно управление за този сериозен ход към увеличение на развиването на генератори на слънчева сила. Най-големият ни план сега е портфолио от слънчеви енергийни централи в Полша, което ще бъде създадено през второто тримесечие на 2019 с обща инвестиция от към 40 милиона евро. Проектът съставлява към 15% от общия пазар на слънчева сила в страната в Полша. "



Първата част от плана към този момент е отворена - това е 2,1826 хектара цех в Gralewo, създаден в партньорство с литовската енергийна компания E-Energija и I + D Energias от Испания. Готови за създаване слънчеви планове са добити от локален полски бизнесмен и работят с полски екип от 20 души. Очаква се централата да достави 1040 MWh годишно в националната мрежа, спестявайки 920 тона CO2 годишно.

Слънчевата PV е най-бързо разрастващата се енергийна технология в света, а Европа е вторият по величина безоблачен район в света с потенциал над 100 гигавата (от единствено 3GW през 2006 г.). Основните разработки, които са в ход, включват цех с повърхност 2,369 хектара в испанският район Арагон, който ще достави 549 MW възобновима сила - най-голямата фотоволтаична апаратура в Европа.

Тъй като сдруженията за слънчева сила притеглят все по-голям интерес от страна на вложителите и държавните управления в Европа и на всички места другаде, те дават вяра за решение на наближаващата рецесия на световното стопляне, обобщават в позицията си от Sun Investment Group.

Боян Рашев: ВЕИ в действителност са най-хубавият другар на фосилните горива

За нов избавител на света са оповестени ВЕИ. В резултат през днешния ден ВЕИ енергетиката към този момент чества първия терават конфигурирани мощности от слънце и вятър (виж графиката по-долу), до момента в който нуклеарната стагнира към 300 GW макар потвърдения си резултат върху ограничението на фосилните горива.

Само финансовите разноски възлизат на 2.3 трилиона $. А към тях би трябвало да прибавим субсидираните цени и вложенията в електропреносната мрежа, които са нужни, с цел да може тази сила да доближи до потребителя – още трилиони. Нямам точните цифри, само че съм безусловно уверен, че общата сметка от 2000 година до през днешния ден надвишава 4 трилиона $.

По-интересен обаче е резултатът. А точно, от 1995 до 2017 година делът на нисковъглеродните източници на сила в световното ползване се е нараснал от 13.1% до 14.8% (виж графиката по-долу). Тоест, резултат на практика няма!

Делът на нисковъглеродната сила стартира да спада и през 2007 година доближава най-малко от 12.3%. Факт, в последните 10 години той се качва до 14.8%, само че за този растеж огромен дял имат хидроенергията и биомасата, които обаче са с стеснен капацитет.

Въпросният терават конфигурирани мощности на слънце и вятър обезпечават едвам 2.6% от световното енергийно ползване през 2017 година

 file:///C:/Users/USERAC~1/AppData/Local/Temp/.facebook_1534434035619-1.jpg Забележете, че енергийното ползване през същата година е повишено с 253 mtoe по отношение на 2016 година като 173 от тях са обезпечени от растеж на фосилните горива и единствено 63 – от растежа на слънцето и вятъра, т.е. първите към момента нарастват доста повече в безспорни стойности от ВЕИ. Нещо повече, макар големите вложения и дотации във ВЕИ, в Европейския сюъз нисковъглеродните източници дори регистрират условен спад от 0.5% през последните 3 години (BP Statistical Review of World Energy, 2018), което естествено води до растеж на излъчванията на СО2. И той неизбежно ще продължи, до момента в който имаме постоянен стопански напредък.

Оптимистичната прогноза на BNEF е, че идващият терават щял да бъде конфигуриран за 5 години и да коства „ единствено “ 1.23 трилиона $. Правят се дори прогнози за 100% ВЕИ до 2050 година Тук е добре да се замислим за секунда, тъй като мащабът на сходна нелепост е фрапантен: Някакви „ специалисти “ се надяват, че през идващите 33 години можем да имаме годишен скок на каузи на нисковъглеродните източници, еднакъв на скока им общо в последните 33 години. Ама вие съществено ли!?

Първо, даже и с този втори терават слънцето и вятърът отново няма да създават толкоз сила, колкото 0,3 теравата нуклеарни централи. Второ, не мисля, че той въобще ще се случи, тъй като парите все по-видимо текат в друга посока – назад към фосилните горива.

И най-важното, ВЕИ в действителност са най-хубавият другар на фосилните горива, тъй като колкото повече навлизат те в една енергийна система, толкоз по-жизненоважна е потребността от подсигуряваща мощ на газ или въглища. Примерът Германия най-ярко изобразява този резултат. В интервала 2002-2017 година конфигурираната мощ на слънце и вятър бурно пораства – от 12 на 100 GW. Въпреки, че енергийното ползване не се променя изключително, конфигурираната мощ от фосилни горива не понижава – дори пораства от 75 на 80 GW. Това ли е задачата? /виж графиката при започване на текста/

 file:///C:/Users/USERAC~1/AppData/Local/Temp/.facebook_1534434035619-1.jpg Логиката е елементарна: Защо консуматор да влага в лични ВЕИ, в случай, че цената на електрическата енергия по време на пиковото им произвеждане – грее блестящо слънце или духа мощен вятър – все по-често е негативна, което е всеобщо събитие на наситените пазари. Тоест, енергийните компании му заплащат да използва, тъкмо когато той би произвеждал най-вече лична сила. Та тази инвестиция ще носи негативна възвръщаемост, нали?

Всъщност, най-голямата дотация за ВЕИ е предпочитаното потребление в мрежата – желае или не, всеки систематичен оператор е задължен да поеме първо тях за сметка на всички останали източници и без значение дали има потребност. Това е гигантско пазарно деформиране, което скоро ще бъде прекъснато и ще постави завършек на взрива им.

Накрая ще завърша с обичайна прогноза: Нисковъглеродните източници нямат никакъв късмет да доближат и 20% от световното ползване на сила преди 2030 година

Инж. Иван Петров: България да направи действия пред Европейска комисия за безвъзмездни квоти за СО2 излъчвания като бонус за в допълнение всмуканите 22,5 Mt въглероден диоксид годишно

Инж. Петров цитира разбор на енергийния министър Теменужка Петкова, като тезата му е, че не се прави задоволително по въпроса за реализиране на дерогация за въглищните централи от енергийния комплекс " Марица Изток ", а те се притискат, с цел да се отвори място за новата нуклеарна мощ АЕЦ " Белене ".

„ Съгласно Парижкото съглашение за климата страните се договарят да лимитират покачването на световната температура под 2 0С “, цитира енергийният специалист в разбор за starozagorskinovini.com.

След което разяснява, че " България в действителност е поела задължението не да ограничи световната температура, като спре всичките си електроцентрали, изгарящи въглища, а да спомогне за това, като понижи излъчванията на въглероден диоксид с 20 % през 2020 година по отношение на 1990 година, надлежно с 40 % (вероятно 45 %, в случай че се реализира единодушие в Европейския съвет) през 2030 година и с 60 % през 2040 година, което подхожда на 3214, 3214 (2877) и 2060 MW електропроизводствени мощности на въглища в „ Марица изток “, или 17,67, 17,67 (15,70) и 11,30 TWh създадена електрическа енергия (Дейност VI.1 от отчета на БАН). Тези мощности и електрическата енергия от тях са включени в електроенергийния и мощностния баланс на страната (Дейност II и Приложение II.1, таблици 5 и 5А от отчета на БАН), от които се вижда,че нови базови мощности до 2040 година не са нужни, даже остават оперативни остатъци за експорт отвън зимния сезон ".

Друг откъс от изявлението на министър Петкова: „ Европейската комисия одобри изводи за най-хубави налични техники за Големите горивни инсталации… по отношение на излъчванията от индустрията. Референтният доку-мент влиза в действие след 2022 година “

Ето и коментара по него: " От цитирания текст не излиза наяве каква е връзката с задачите на доклада; най-вероятно се внушава, че централите, изгарящи въглища няма да получат желаната дерогация, т.е. ще бъдат спрени след 2022 година Ако, обаче госпожа Петкова беше прочела отчета на Българска академия на науките „ в целокупност “ (Дейност VI.1), щеше да знае, че проблеми с концентрацията на азотни оксиди и прахуляк в изходящите газове на трите електроцентрали в „ Марица-изток “ (3214 MW) няма. Освен това централите са в положение, след не изключително капиталоемки реконструкции да реализират степен на ликвидиране на серните оксиди над 97 %, вместо 96 % сега; остава казусът с лимитираната в Референтния документ централизация 320 mg/Nm3 серни оксиди в изхвърляните димни газове, условие, което България не може да извърши даже с цената на големи вложения, защото наличието на сяра в източномаришките лигнити е повече от 2,5 %, до момента в който в останалите страни от Европейски Съюз, без изключение сярата е по-малко от 1,5 %. Ако, обаче екипът на госпожа Петкова не беше проспал интервала на полемики по Референтния документ, изцяло постижимо беше България да получи генерално изключение, като остане единствено нормата за степен на ликвидиране. Такова изключение имаше през 90 те години за централите, изгарящи високосернисти лигнитни въглища ".

Според инж. Петров би трябвало " Да се упорства пред Европейската комисия за генерално изключение от лимита 320 mg/Nm3 серни оксиди дава съображение и фактът, че това е локално замърсяване и в случай че Пределно допустимата централизация (ПДК) на равнището на дишане не надвишава лимитираната стойност, то не съставлява опасност; по този начин да вземем за пример в района към Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “, при централизация на серни оксиди в димните газове приблизително 550 mg/Nm3 през 2016 година, са измерени среднодневни и средночасови концентрации три пъти по-ниски от ПДК ".

Присъединяването към Полша в делото против Европейска комисия, като се нападна процедурата по приемане на Референтния документ, а не казусът всъщност е по-скоро подражаване на активност, в сравнение с търсене на решение, счита той..

Следващ откъс: „ Като производители със подписани дълготрайни договори… може да се чака, че Топлоелектрическа централа „ Eй И Ес 3С Марица изток 1 “ и Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобъл Марица-изток 3″ ще продължат да действат до приключване на договорите…. края на 2026 година, надлежно края на 2024 година “

" Г-жа Петкова „ чака “ двете електроцентрали да прекратят активността си предварително – пример на лимитирано и безалтернативно мислене. А в случай че не я прекратят, което е по- евентуално, ще ги принуди ли? Трябва да се има поради, че и двете електроцентрали имат физически и честен запас до и след 2040 година, а що се отнася до бъдещото им пазарно държание, дано не забравяме, че те са част от огромни корпорации, с богат опит при търговията с електрическа енергия. Освен това в Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ са налични още 1620 MW, чийто притежател е страната ", разяснява инж. Петров.

Ето какво споделя още в ревюто си енергийният министър: „ Въз основа на изложеното нагоре може да се направи извод, че след 2026 година България ще има нужда от инсталиране на нови „ базови? “ мощности, които да гаран-тират сигурността на ЕЕС. Това се удостоверява и от отчета на БАН…, както и от разрабо-тените от ЕСО планирани мощностни салда. “

И следващия коментар на инженера: " От изложеното дотук и „ нагоре “ се вижда, че министърът на енергетиката на България повтаря като мантра, че са нужни нови, базови мощности, като умишлено и целеустремено показва на Правителството и Парламента неточна и подвеждаща информация, за да „ обоснове “ построяването на АЕЦ „ Белене “, от която ЕЕС не се нуждае до 2040 година, а дори и по-късно и, че само изгодата от това ще бъде за „ Росатом “ като основен реализатор на обекта и снабдител на гориво, техническа помощ и аварийни елементи, тъй като:

1) Трите електроцентрали и рудниците в „ Марица-изток “ ще продължат да работят и след 2026 година в сходство с поетите задължения за запазване на околната среда, ограничение на излъчванията от въглероден диоксид (Дейност VI.1 от отчета на БАН), Стратегията на Европейска комисия за диверсифициране на вноса на енергоносители в Европейски Съюз, запазване на националната и обществената сигурност (Дейност VII от отчета на БАН).

Трябва да се има поради, че въглищата са най-добре съхраняваният и сигурен енергиен запас при пораждане на изключителни условия.

2) АЕЦ „ Белене “ не може да бъде опция на кондензационните електроцентрали, защото те оферират спомагателни услуги и на практика работят като подвърхови, с приложимост сред 5000 и 6500 часа годишно, а не като базови мощности (Приложение II.2 от отчета на БАН).

3) За поддържане на сигурността на ЕЕС и основаване на условия за осъществяване на ремонтни действия, елементите би трябвало да бъдат не по-големи от 350 MW и да са разсредоточени на най-малко две обособени площадки (Приложение II.1 от отчета на Българска академия на науките, Правилник за ръководство на ЕЕС).

4) Електроенергийният, а не мощностният баланс дефинира типа на нужната нова мощ (базова, подвърхова, върхова и т.н.). От Приложение II.1 към отчета на Българска академия на науките – таблица 5 се вижда, че в случай че кондензационните електроцентрали в „ Марица-изток “ бъдат сменени с АЕЦ „ Белене “, последната ще работи с приложимост към 3500 часа годишно, т.е. два пъти по-малка от минималната за базова мощ и доста по-малка, с цел да бъде планът жизнерадостен (Дейност V от отчета на БАН). При по-ниска приложимост ще се наложи възнаграждение за разполагаемост, от каквато системата няма да има потребност. От тази позиция опитът в отчета блоковете 1000 MW да бъдат показани като маневрени е извънредно неточен.

Специалистите на ЕСО настояват, че са нужни повече балансиращи мощности с висока маневреност, а също елементи с благоприятни условия за бързо и постоянно стартиране и прекъсване за преодоляване на минималните товари на ЕЕС (План за развиване на преносната мрежа на България за интервала 2018 – 2028 г.).

Що се отнася до „ огромните страни “, нито Германия, нито Полша, нито Чехия имат желание в идващите 10 години да закрият всичките си електроцентрали на въглища, сочи енергийният специалист. Пример за отговорно, държавническо отношение към казуса е Германия – неоспорим Европейски водач в така наречен Енергиен преход, която неотдавна сътвори комисия от представители на министерствата, общините, профсъюзите, засегнатите компании и неправителствени организации, която да сформира проект за последователно понижаване и дефинира последна дата за прекъсване на производството на електрическа енергия от въглища, както и да предложи нужните съпътстващи правни, стопански, обществени и структурни ограничения. Целта е до 2050 година енергийните доставки да бъдат съвсем декарбонизирани, като Германия стане неутрална във връзка с излъчванията на парникови газове. И още нещо – основани са районни фондове за поощряване на нов бизнес във въгледобивните райони, сочи инж. Пертов.

Според него " Цените на квотите за въглеродните излъчвания в действителност са огромен проблем за централите в „ Марица-изток “. Увеличението им пристигна като средство за напън, откакто се разбра, че някои страни от Европейски Съюз няма да реализират плануваното понижаване до 2020 година, в комбиниране с желанието на Европейска комисия да форсира декарбонизацията с нови 5 % до 2030 година "

Като член на Европейски Съюз и страна по Парижкото съглашение, България евентуално солидарно ще одобри новия ангажимент да понижи излъчванията на въглероден диоксид с 45 % вместо с 40 % през 2030 година, което ще наложи прекъсване на 340 MW в „ Марица-изток “, без да се отрази върху електроенергийния баланс (Дейности II и IV от отчета на БАН). От друга страна тя е от дребното страни, които всмукват повече въглероден диоксид, надлежно над 84,5 Mt годишно от издадения – 62,02 Mt/2015, с наклонност позитивният резултат да се усилва от дейностите по декарбонизацията на енергетиката, промишлеността и превоза, сочи специалистът.

Той акцентира, че Германия се стреми към реализиране на баланс до 2050 година, а Европейска комисия – към скромните 10 % всмукан диоксид през 2020 година Ето за какво България би трябвало да направи действия пред Европейска комисия за безвъзмездни квоти за въглеродни излъчвания като
бонус за предварително постигнатото равновесие и в допълнение всмуканите 22,5 Mt въглероден диоксид годишно, е тезата на инж. Иван Петров.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР