Още по темата Само едно от четири предложения има шанс

...
Още по темата Само едно от четири предложения има шанс
Коментари Харесай

Младите фермери ще кандидатстват с европроекти за 22.5 млн. евро

Още по тематиката
Само едно от четири оферти има късмет за финансиране

В края на годината ще започва и дълго чаканото кандидатстване за неземеделски действия

За пръв път по схемата ще се кандидатства напълно онлайн.Младите аграрни производители ще имат опция да аплайват с планове по Програмата за развиване на селските региони от август съгласно индикативния график на земеделското министерство. За задачата ще бъдат отделени 22.5 млн. евро, излиза наяве от известие, оповестено на уеб страницата на земеделското министерство. За пръв път по схемата ще се кандидатства напълно онлайн.

Нови благоприятни условия за финансиране

След като фонд " Земеделие " приема планове по Програмата за развиване на селските региони за последно в края на предходната година, от август се възнамерява отваряне на нови приеми. Сред първите, които ще имат опция да получат финансиране, ще бъдат младите фермери. Според графика на агроминистерството в последната седмица на август би трябвало да стартира банкет на планове по схемата " Стартова помощ за млади аграрни производители ", който ще продължи малко повече от 1 месец. След последния банкет по схемата има разполагаем бюджет от 41.5 млн. евро, се вижда от данните на ведомството. Така актуалният банкет няма да бъде финален по тази мярка.

Кой може да кандидатства

По схемата за млади аграрни производители могат да аплайват фермери, които са на възраст до 40 навършени години към датата на кандидатстване. Те могат да получат помощ от 25 хиляди евро за пускане на аграрни бизнес, като приоритет ще се дава на стопанства, работещи в секторите отглеждане на животни, плодове и зеленчуци, биологично земеделие. За задачата в проектонаредбата по мярката, която е на стадий публично разискване, са оповестени описи с 61 типа плодове и зеленчуци и 19 типа животни, които ще получат преимущество. По схемата ще се дава преимущество и на тези планове, които основават нови работни места.

Какво още следва

Според графика на земеделското министерство до края на годината би трябвало да стартира банкет на планове по общо 17 схеми за подкрепяне. Сред тях са вложения в преправка на аграрни артикули, схеми за подкрепяне на горския бранш, вложения в нововъведения, основаване на неземеделски бизнес на територията на селата, използване на интервенции в границите на тактики за локални инициативни групи и други

В края на годината опция за финансиране ще има и за общините по схемата за вложения в дребна по мащаби инфраструктура. От началото на август би трябвало да стартира банкет на планове за вложения в аграрни стопанства по тематичната подпрограма за дребни производители, както и за консултантски услуги за аграрни и горски стопани.

Програмата за развиване на селските региони е с общ бюджет 2.9 милиарда евро, които би трябвало да бъдат усвоени до 2020 година, само че разглеждането и утвърждението на планове върви с мудни темпове. Към януари тази година са разплатени малко под 100 млн. евро подкрепяне, а в същото време през последните месеци нямаше банкет на нови планове, а утвърждението на подадените се движеше постепенно. Данните все още демонстрират, че по част от схемите има доста висок интерес. Така да вземем за пример по последния банкет за вложения в аграрни стопанства са подадени планове за над 1.4 милиарда лева при провиснал бюджет от 460 млн. лева Общините пък са поискали финансиране на инфраструктурни планове през последния банкет през есента на предходната година за 2.1 милиарда лева при бюджет от близо 670 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР