Още по темата: С раница из Родопите: По следите на

...
Още по темата: С раница из Родопите: По следите на
Коментари Харесай

Кой е собственикът? Банки спорят за хижа Руен

Още по тематиката: С раница из Родопите: По следите на погубените хижи Хижарската ни горделивост "Марциганица " не стана първокласен хотел Частници взеха базите над Пловдив и ги затвориха Семейство направи оазис в планината край Пловдив

" Руен " е най-старата хижа в нашия регион. Тя е строена през 1937 година и доникъде на 90-те години посрещаше туристи. Условията в нея бяха като в типична хижа - нарове и стаи с огромен потенциал. Оставена на произвола на ориста и стопанисвана от хора, чиито интерес бе по-скоро обвързван с масата и шумните празненства, разумно пристигна миг, в който това място нямаше логиката да приема хора, на фона на изискванията, които оферираше, разяснява Мирчев.

Проверка на " Марица " откри, че неизвестно по какъв начин хижата е попаднала в частни ръце, а по-късно няколко пъти е ипотекирана в банки. Именно финансовите институции в този момент спорят чия е, само че надали някоя от тях смята за необикновен актив съборетината, която приютяваше туристите до преди две десетилетия.

Следващата хижа, строена след " Руен " в последователен ред, е хижа " Безово ". В момента тя не приема публично гости. Предоставена е от БТС на Търговско дружество " Безово " за стопанисване, но след 2012 година, когато Търговско дружество " Безово " е изключено от туристическия съюз, следите за собствеността на това място се губят. Преди 2-3 години двама млади запалянковци пробваха да я пуснат отначало. Очевидно обаче бързо са се разочаровали, защото по нищо не проличава скоро да е приемала туристи.

Хижа " Момина сълза " е следващото място, което бе скъпо за туристите и сега тъне в съсипия. Тя е подарена преди към век на община Станимака от богатата бачковска фамилия Костадинови, чиято благосъстоятелност е била. До преди две десетилетия там се събираха шумни компании, а туристите към този момент от дълго време ги нямаше. Мистерия остава чия благосъстоятелност е. Въпрос на малко време е обаче " Момина сълза " да се срути и да потъне в забвение. И по този начин да бъде потъпкано родолюбивото дело на фамилия Костадинови.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР